Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.09.2005., 12:25   #1
legenda
Premium

Datum registracije: Sep 2005
Ne znam što mi stvara probleme?

Molim poštovane sudionike ovog foruma da mi pomognu. Konfiguracija je slijedeća:
Asus A7N8X deluxe rev.1.40,
AMD 1700 TB @ 2.0 GHz,
Vga agp Leadtek a400 tdh, geforce 6800, 128ddr,
2x256MB SAMSUNG DDR 2700 RAM,
Tagan 380w napajanje,
40GB WD hard,
SBlive!5.1
DVD /-RW ASUS DRW-1608P.
Win XP sp2.

Problemi:
U subotu sam odlučio zamijeniti napajanje i grafičku sa gore navedenom i tu je došlo do problema. Budući da je prijašnja grafika bila ATI u ''safe modu'' sam maknuo drajvere za ATI i instalirao nVidijine sa cd-a koji sam dobio uz novu grafičku (drajveri su iz 6 mj.2005) i directX 9.0c.
Restartao sam stroj i normalno pokrenuo XP. Zatim sam instalirao igricu sa dvd-a koji sam također dobio sa grafičkom (Prince of Persia Warrior within) i pokrenuo je međutim nakon normalnog početka igranja zvuk je poče o trokirati pa sam odlučio napraviti uninstall. Nakon toga restartao sam Windowse i od tada mi se ne bootaju kako treba (dobijem blue screen ''STOP: c0000221 {Bad Image Checksum}
The image olecli32.dll is possibly corrupt. The header checksum does not match the computed checksum'') i počne beskonačno rebootanje. Probao sam u ''safe modu'' brisati drivere od grafičke ali nije pomoglo. Rezime je da se nakon nekad dva-tri puta a nekad sat-dva vremena sustav uspije podići ali onda može raditi cijeli dan pa se opet sam od sebe sresetira. Već sam lud i ne znam što da radim pa ako ima još neko kakvu ideju?
Testirao sam memoriju i mijenjao slotove i to mi se čini ok!
Staro 15.09.2005., 12:46   #2
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
Neznam ja mislim da bi ti reinstall windowsa rijesio probleme.

Ili ako neces to probaj sa driver cleenerom pobrisati sve drajvere pa ponovo, Koji direct x imas ?

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.09.2005., 12:52   #3
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Može biti da ti hard disk ima bad sectora pa da ti tu datoteku teško očitava i izbacuje plavi ekran.

Ti to nećeš drukčije rješit osim da ponovo digneš windowse.
Teško da su driveri krivi za sve to
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2005., 13:05   #4
burke
Premium

burke's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
dotični dll se da skinit s neta...probaj prvo to skini ga i nakelji u Win pa vidi.....onda ak neće reinstal...

BTW si siguran da nisi nešto mjenjao u BIOSU ?
burke je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2005., 13:08   #5
legenda
Premium

Ma već sam to probao, ali ne pomaže nekad izbaci neki drugi drajver itd....
Nakon tih problema sam stavio novi BIOS ali nije pomoglo, Čeprkao sam po postavkama gasio fast write, spuštao brzinu proca i memorije ali bez uspjeha.
Staro 15.09.2005., 13:29   #6
Crais
Guest

Crais's Avatar

Datum registracije: May 2005
Format, reinstall win.
Crais je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2005., 13:33   #7
burke
Premium

burke's Avatar

naravno on board AC97 su isključio i stavio INT DISPLAY FIRST= AGP

ako jesi mislim da ti negine reinstall....meni je jednom zgodom cijeli folder "drivers" ostao prazan doduše na 2K
Staro 15.09.2005., 15:06   #8
legenda
Premium

Citiraj:
naravno on board AC97 su isključio i stavio INT DISPLAY FIRST= AGP
Jesam, jedino me je strah da možda nešto od hardvera nije krepalo, misliš da ne bi mogla biti memorija ili grafička?
Dosad sam imao neko Frontier jeftinjol napajanje pa sam očekivao da s Taganom sve malo bolje proradi a kad tamo pušiona.
Staro 15.09.2005., 15:26   #9
burke
Premium

burke's Avatar

prvo i osnovno JA nisam nikakav velemajstor i nadam se da ne ostavljam dojam takog nekog svepametnog ......

spomenuo si probleme sa zvukom u igrici a ti se stalno vrtiš oko VGA i memorije

ja bih probao: dali se isti problemi javljaju sa integriranom zvučnom // i dxdiag sa jednom pa drugom

kod vađenja komponenti zna doći do neželjenih posljedica zbog XY faktora, nadam se da ovdje to nije slućaj.....i pregledaj još jednom sve kablove da su sjeli kako trba, dali je kartica sjela kako treba ......

eto to ti je moje skromno mišljenje nadam se da će to biti od pomoći
Staro 15.09.2005., 15:33   #10
burke
Premium

burke's Avatar

e da sad se sjetih jednog incidenta......nedavno dođoh curine sestrične i mog frenda (dotični je bio na poslu), došao sam po neke filmove,, upalim ja njegov komp kad ono BSOD.....par puta isti rezultat....STOP EROR i neki tmo bla bla missing or corupted.
Nazovm ja njega "Štati je sa stojem" On "Ništa".....hajd reko pogledat ću malo.....i tako ja malo prčkam i skužim da je modem utaknut no nije zategnut vijkom i ne stoji dobro u utoru......izvadim ga van i sve pet .....više poslje nije javljao nikakve greške
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.09.2005., 16:16   #11
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

takav bsod ce se desiti i ukoliko se procesor pregrijava ili ako mu napon jezgre nije dovoljno stabilan. dosta cesto ova greska nikakve veze nema sa corruptanim fileovima na disku makar je svakako i to moguce.

pokusaj u command promptu pokrenuti
chkdsk C: /R
i resetiraj komp (u safe mod)
da vidis dali ti mozda nije neki bad block na disku. za svaki slucaj.
Staro 20.09.2005., 10:48   #12
legenda
Premium

I dalje sam u banani,

po vašim savjetima isformatirao sam hard i reinstalirao Winblowse XP na defaultnim postavkama bios-a (znači bez OC-anja procesora) i sve se ok instaliralo. Onda mi vrag nije dao mira pa sam se igrao sa frekvama procesora i od tada mi se nikako ne uspijevaju podići WinXP. Dođe do pred ulaska na desktop i samo vidim pola sekunde plavi ekran(ne uspijevam vidjeti što na njemu piše) i restarta se.
Da napomenem još da mi je prije ovih problema stroj radio na 2GHz bez problema dvije godine!
Promijenio sam memoriju i umjesto 2xSamsung 2700 256MB stavio sam 1xKingmax 3200 512MB a danas bih trebao upiknut još 1xKingmax 3200 512MB da radi u dual modu.
Eto, pa ako ima netko još kakav koristan savjet?
Staro 20.09.2005., 11:36   #13
burke
Premium

burke's Avatar

a kad vratiš na nazivno onda dođeš do Windoza OK....ak je tak poigraj se sa latencijama malo ......zeru ih olabavi, možeš malo probat dić VDIMM i VCORE
Staro 20.09.2005., 12:24   #14
legenda
Premium

Citiraj:
Originally posted by burke
a kad vratiš na nazivno onda dođeš do Windoza OK....ak je tak poigraj se sa latencijama malo ......zeru ih olabavi, možeš malo probat dić VDIMM i VCORE
Stvar je u tome da i kad sve vratim na nazivno tj. default ne mogu nikako ući u Windoze. Sad sam na poslu ali kad se vratim doma probat ću dignuti image koji sam napravio ali mi nije jasno da usljed mijenjanja postavki biosa ne mogu nikako ući u Windoze.
Staro 20.09.2005., 12:45   #15
burke
Premium

burke's Avatar

Mjenjanjem postavki BIOS-a se itekako mogu shebat windoze

jedna definicija:

BIOS, in computing, stands for basic input/output system. BIOS refers to the software code run by a computer when first powered on. The primary function of BIOS is to prepare the machine so other software programs stored on various media (such as hard drives, floppies, and CDs) can load, execute, and assume control of the computer.

While the name BIOS is an acronym, it may also be a play on the Greek word βιος (bios) life. The term first appeared in the CP/M operating system, describing the part of CP/M loaded during boot time that interfaced directly with the hardware. (CP/M machines usually had a simple boot loader in ROM, and nothing else.) Most versions of DOS have a file called "IBMBIO.COM" or "IO.SYS" that is analogous to the CP/M disk BIOS.

više o ovom

onak ak te to zanima

Zadnje izmijenjeno od: burke. 20.09.2005. u 12:55.
Staro 21.09.2005., 10:58   #16
Air_Mike
Premium
Moj komp

Air_Mike's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
...ako se igras sa overclockom, može ti se desiti da ti zbog prevelikih ocekivanja od procesora, memorije ili neceg drugog, zapne odmah na pocetku, pa ti se pojavi BIOS checksum error ili nesto slicno ili ti zapne na ulasku u windowse... nije to nista novo, niti strasno... obicno probleme rijesis resetiranjem BIOS-a (jedan jumper na maticnoj) i onda ti se u BIOS-u sve vrati na default, pa pokusas ponovo i ponovo i ponovo, dok ne nađeš optimalni overclock....

....sretno, overclock je zakon ....
G.E.I.L Ultra X 3200 @ 255 (2.5-3-3-5) - Samsung TCCD Brainpower
Sapphire Radeon 9600 Pro @ 475/325
Seagate SATA 120 GB, Chieftec 360W
LG 19'' F900P @ 1280x1024 100Hz
Air_Mike je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2005., 08:51   #17
legenda
Premium

Vratio sam image i sve na defaultne vrijednosti i proradilo je ali jučer nakon restarta sustava opet nekoliko puta nisam mogao ući u Windoze. Frend mi je rekao da je to možda zbog slabog napajanja ali mi je to malo blesavo jerbo mi se čini da je Tagan od 380W dovoljan za ovu moju konfiguraciju (HDD,DVDRW,CDRW,grafička i skystar2 kartica).
Može li molim neki komentar?
Hvala lijepa.
Staro 22.09.2005., 09:26   #18
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

ajde probaj izvadit skystar2 karticu i istekat dvd-rw i cd-rw iz napajanja pa dic windowse. da eliminiras napajanje. ako ti se normalno podizu, ustekavaj jedan po jedan uredjaj. moguce da je i nesto od toga otkazalo poslusnost pa ti cijeli komp radi nestablino.

pokusaj i kombinacije. npr, scenario:
istekas dvd-rw, cd-rw i skystar2 van i upalis. komp se podigne
ustekas dvd-rw i upalis.. komp se podigne
ustekas jos i skystar2 i komp se vise ne dize.
istekaj dvd-rw i ako se digne znaci da je napajanje. ako se opet nece dici postoji velika sansa da je karta otisla...

ako se ne varam skystar2 je satelitska kartica. LNB (low noise block - ono na vrhu stapa spojenog na tanjur satelitske) se napaja direktno preko koaxialnog kabela koji dolazi iz kartice. pokusaj ga odspojit...
Staro 22.09.2005., 09:43   #19
legenda
Premium

Citiraj:
Originally posted by doublev
ajde probaj izvadit skystar2 karticu i istekat dvd-rw i cd-rw iz napajanja pa dic windowse. da eliminiras napajanje. ako ti se normalno podizu, ustekavaj jedan po jedan uredjaj. moguce da je i nesto od toga otkazalo poslusnost pa ti cijeli komp radi nestablino.
Hvala na savjetu pokušat ću, pa javim rezultate. Prije nego su nastupili opisani problemi imao sam lošiju grafičku i slabije napajanje(Frontier 300W) a procesor mi je bio overklokiran na 2400+ (1996MHz) a sada na 1800+( 1596MHz).Problemi su nastali s novim napajanjem i grafičkom.Je li moguće da mi grafička cucla napajanje te da je možda ono preslabo? Nešto sam čitao i da je baterija na matičnoj od biosa na pločama kao što je moja dakle A7N8X deluxe loša pa jel bi mogli problemi bit' od baterije?
Staro 22.09.2005., 10:46   #20
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

sumnjam da bi moglo biti do baterije. njezina jedina funkcija u zivotu je odrzavanje CMOSa dok je komp ugasen (istekan iz struje). jednom kada je komp pod napajanjem, baterija se vise ne koristi...
to je ionako jeftina stvar za promjeniti pa bi mogao, ako je tako lose kao sto kazes, cisto da izbjegnes probleme kasnije (npr, nestanak struje ili sl.)

dakako da moze biti do grafulje... oni su iznimno veliki potrosaci. makar sam i ja u uvjerenju da bi ti to napajanje trebalo biti dovoljno...

ja recimo imam hiper od 350 W i to napajanje mi drzi prescota 2.8 @ 3.2 (nije mi se dalo vise), ai7 plocu, dvije baracude od 7200 okretaja, dvije przilice (plextora sa malim ventilatorom built in iza i pioneera), ati radeon 9600 pro sa aktinim hladnjakom, dva 92 mm ventilatora, jedan 120 mm vent, vent na kileru za proc (svi ventovi direktno ustekani u plocu) i dva uredjaja konstantno spojena na usb port straga (mis - ifeel od logitecha - ima motorice u sebi da moze vibrirat - i wireless lan).

sve mi radi bezprijekorno a napajanje je gotovo uvijek hladno... kao i ostatak kompa...
Staro 22.09.2005., 13:33   #21
burke
Premium

burke's Avatar

......bila je cijela jedna serija tih ploča na tržištu sa lošom baterijo....no onda bi ljudi imali problema nakon "save and exit" iz BIOS-a.....jer ploča nije htjela postat.....kako čeobjek reće ako ide prema Windozama nije problem baterija

napajanje je dovoljno jako

probaj kako ti je doublev rekao....izvadi sve što netreba pa probaj stavljat jedan po jedan uređaj.....kod vađenja CD uređaja iskopčaj i IDE kablove da isklučiš njih kao mogućnost
2X256MB PC3200 TwinMoss==Šrot
WD 120GB
ATI9500PRO@360/310
LG F700P 1024x768@100Hz
Chieftec 300W
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme