|
![]() |
#1 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
(riješeno) RAID nemoguće namjestiti na Biostar H87S3+ MBO
Pozdrav. Imam jedan problem sa Biostarovom matičnom H87S3+, socket 1150. Naime, ne mogu nikako instalirati tj. podesiti RAID polje na toj matičnoj (interesira me RAID 1 polje). U UEFI postavkama postavim SATA mode na RAID i krenem instalirati novi Windows 7 Pro SP1 (original) i kod instalacije, prije nego što počne instalirati Win 7, me traži RAID drivere. Drivere sam skinuo i sa njihove stranice i sa Intelove ali nakon što ih stavim na USB i hoću odabrati instalacija ih sve obilježi kao nekompatibilne (hide-a ih), a kad ih namjerno unhide-am i poušam ručno odabrati RAID driver za chipset 8 kaže da nije kompatibilan. Probao sam već sve živo ali nikako da uspijem upogoniti taj RAID koji bi mi trebao već odmah prije instalacije Windowsa (trebao bi raditi mirror HDD-a gdje je Windows). HDD-ovi su 1 TB WD Blue, sve kupljeno u Linksu. Hvala! Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 24.10.2013. u 09:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Jesi usao nakon post screena u Raid utility da kreira polje? Ctrl-I je ja mislim...
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
1
|
Nit Ctrl-I ni Ctrl-F ni F6 niti jedna kombinacija tipki ne doziva Raid Utility. Kod posta nedaje nikakvu opciju da se uđe u Raid utility. Mislim da su upravo ti driveri koje treba instalirat opcija da se uopće može uć u Raid utility. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
1
|
U uefi-ju podešen sata na raid, driveri za raid (skinuti sa biostarove stranice) na usb-u, hdd-ovi u sata portovima (sve kombinacija od 1-4 probane) i kad krene win 7 install traži drivere da bi uopće mogla krenut instalacija, ali sa usb-a ništa kompatibilno ne nalazi, a nekompatibilno ne prolazi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Zar nema RAID drivere na cd-u koje se dobije s matičnom? Jesi probao ubaciti CD umjesto sticka pa s njega pokrenuti RAID drivere?
![]() |
#7 |
1
|
Na cd-u uopće nema drivera za raid i kad ubacim cd ne prepoznaje ga, tj. ne možeš doći do njega kad instalacija pita za cd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Sad kad se prisjetim, i ja sam na Asrockici morao (AMD) RAID drivere baciti na stick da bi instalirao RAID1 na W7. Prvo sam u BIOS-u odabrao da hoću RAID1 polje, odabrao hardove na kojem ih želim i prilikom instalacije W7 me pitao za RAID drivere. Povukao ih je sa sticka i nastavio normalnu instalaciju W7 do kraja.
![]() |
#9 |
1
|
Ovaj nema bios nego uefi i nije amd nego intel i probao sam već s usb-a instalirati tako cijelo vrijeme i radim, a kad browse-am njegov instalacijski cd uopće nema drivera za h87 raid. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Probaj ugasiti Full screen logo dispaly u biosu, mene je na Asus ploci to zezalo, nije dalo da se ude u Riad Utility s Crtl-I. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
1
|
Probao sam već izgasiti full screen logo u uefi-u i ne baca nikakvu poruku da pritisnem neku kombinaciju key-eva da uđem u raid utility. Probao sam i sa ctrl+i i sa ctrl+f i ništa, daje samo Del, F9, F12 i još nešto nevažno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
1
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
1
|
A ništa samo vrste RAID polja i objašnjenja koji za šta služi, al ne piše u koji port se treba spojit niti išta šta bi mi pomoglo. Poslao sam im mail na support, al ništa ne odgovaraju već tjedan dana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Probaj, ne nužno ovim redom: - Bios update ako sam dobro odabrao o kojoj se mobo radi http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/...hp?S_ID=643#dl na supportu je zadnja verzija sa datumom 30/07/2013 - priprema drajvera za F6 opciju nisi naveo jel instaliraš x86 ili x64 verziju winsa, na supportu imaš odvojeno po navedenim verzijama, zip koji skineš trebaš negdje raspakirati a ono šta ti treba nalazi se u Driver folderu, kopiraj sve fajlove iz Driver foldera na root usb sticka, - kao alternativu dl ovo > ftp://europe.asrock.com/drivers/Intel/SATA/Floppy(v12.8.0.1016).zip radi se isto o F6 drajveru ali sa supporta Asrocka za njihovu H87 Pro4, jasno da odgovaraju a i noviji su (12.8.0.1016) u odnosu na ove od Biostar - a (12.0.0.1082), opet neka su ovih 6 fajlova na root - u sticka Za sada toliko ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
1
|
Bios je flešan na zadnji, win su 64 bitni, napravio sam sve dobro, al opet ništa. Probao sam i sa intelove stranice skinut drivere, al opet ništa. Probam sutra još ovo sa ovim driverima od asrock pa javim. evo ovako ko na ovom linku(nije ista matična, al ta je procedura) dolje sve ide i dođe do ovog koraka di treba odabrat drivere s usb-a i kad se odaberu on ih sakrije tj. kaže da nisu kompatibilni. http://www.biostar.com.tw/app/en/sup...t.php?S_ID=483 Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 21.10.2013. u 15:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Evo iskopao sam te iste novije kod Intela > https://downloadcenter.intel.com/Det...river&lang=eng x86 http://downloadmirror.intel.com/2306...f6flpy-x86.zip x64 http://downloadmirror.intel.com/2306...f6flpy-x64.zip Još ti preostaje glavni blem tj. igrokaz oko definiranja Raid - a, možda jedan detalj sa linka kojeg si gore dao, prvo postavi u Bios - u "na oba hdd - a" Native IDE + Save + Reboot, sada tek probaj odabrati RAID ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
1
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Ocke, probaj prvo stavit IDE pa ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
1
|
IDE ako stavim ući će u windowse jer sam već instaliro windowse na bootabilnom disku sa IDE opcijom pošto nisam mogo RAID osposobit onda sam i to probao misleći da ću možda preko windowsa nekako uspijet preko RST-a osposobit, al nisam mogo, tako da neće ni sa tom opcijom. I s njom će mi samo uć u windowse i neće me tražit nikakvu konfiguraciju RAID-a također sam probao i na formatiranom disku isto stvar. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 21.10.2013. u 18:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
Ma dobro, to je logično. Gore sam mislio na ovaj sljed: - ući u Bios i postaviti IDE na oba kanala gdje su hdd - ovi + Save + Reboot - ponovo ući u Bios i postaviti RAID na oba kanala + Save Mada vjerujem da si i to probao. Vidi sa servisom koje su ti opcije, svakako naglasiti da te IDE / AHCI mod rada ne interesira nego RAID. Predzadnje rješenje probaj sa drugim hdd - ovima ako ih možeš negdje posuditi. Kao krajnje rješenje ovu mobo prodati i nabaviti drugu (drugog proizvođača) i po mogućnosti sa drugim chipsetom na kojem RAID sigurno radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Ako je imalo realan kontroler, setup polja treba napraviti prije boota, daleko prije instalacije OS-a. E sad, nemam manula (a i lijen sam skidati), ali negdje mora biti howto setup fizičkih i logičkih RAID polja. Nakon toga instalacija windoza s RAID driverom. Windoze "ne znaju" za postojanje RAID-a, gledaju logička polja na istima kao "obične" diskove.
![]() |
#24 | ||
1
|
Citiraj:
Nemogu individualno podesit disk mogu samo sve, kao što je u slici gore šta sam stavio iz manual-a. Prodat ploču i kupit drugu mi nije u opciji htio bi to osposobit ako se da mislim trebalo bi radit piše da podržava RAID. Hardove druge nemam od kud posudit, a servis ne znam to je isto odugovlačenje, a konfa bi se trebala što prije složit. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
Bravo Iggy, formulirano na ispravan način a šta sam zaboravio gore napisati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
1
|
Ni ovi novi driveri ne valjaju...A ništa ne znam više nisam pametan. Jedino mi preostaje nazvat servis pa pitat njih oni su mi je prodali takvu pa nek oni konfiguriraju. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 22.10.2013. u 12:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
1
|
Riješeno tako da je trebalo isključit u UEFI-ju Alternative device id i stavit na 2 i 4 port hdd-ove i onda je ponudio meni, dalje je sve išlo ko podmazano. Sramotan manual od ploče nije ništa objašnjeno, pa eto nadam se da će ovo ubuduće nekom ko će imat istih problema pomoć i neće ko ja izgubit 10 dana na konfiguriranju raid-a. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 25.10.2013. u 11:14. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|