|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2013
|
![]() Zadnja 2 tjedna sam se napatila s ovim kompjuterom kao sto nisam u zadnje 2 godine,a obzirom da sam tutlek za kompjutore opcenito,ne znam vise sta da radim.. Znaci, pocelo je tako da sam instalirala Windows 8 na prvi HDD, zatim nakon sta mi ti windowsi nisu koristili za sve sta mi je trebalo,odlucila sam dic XP SP3 na drugi HDD. Nakon sta sam koristila XP ravno tjedan dana,jedno jutro se odlucio ne bootat.. U BIOSU taj hard uopce nije ocitavao. Prvo sam mislila da se pokvario kabel,pa sam probala stavit drugi,ali nije ni do tog bilo, da bi na kraju skuzila da je taj hdd prestao radit. Makla sam njega i stavila drugi i nanovo dizala XP. Ovaj put je radio ravno 3 dana,dok nije nestalo struje u kuci u jednom trenutku,i nakon tog mi je pocelo izbacivati error: ''NTLDR is missing. Press CTRL + ALT + DEL to restart.'' Trazila sam po forumima kako da to rijesim,stavila CD s windowsima unutra,bootala s CDa i usla u Recovery console, probala komandu ''chkdsk'',nije naslo file ''Autochk.exe''. Probala sam utipkat ''fixmbr'' i nakon tog ''fixboot'',ni to mi nije htjelo,vise se ne sjecam sta mi je tocno napisalo jer sam tu vec dobrano pizdila. Krenula ispocetka,formatirat cu cijeli disk,nanovo dizat XP. Dodem do setupa,a on mi javi da je CD ostecen. Aj dobro,bootat cu s prvog HDDa 8-icu,bar necu izgubit sve fajlove. Da bi mi za taj HDD javilo nesto deseto,svaki put kad upalim kompjuter,ne znam sto mi tocno javi jer povrh svega toga mi sad ne prolazi dalje od pocetnog screena pri paljenju. Odspojim jedan HDD,ili spojim drugi,bilosta cackam s hardverom i slijedecih sat vremena ne smijem dirat dok se ne sjeti da bi mogao proci dalje od tog screena. U principu mi nece dici nijedne windowse i nece mi bootat s CDa ni XP ni win 8 instalaciju. Trenutno imam 2 hdda u kompjuteru,onaj na kojem je 8-ica: Samsung HD250HJ (SATA), a onaj na kojem je XP: Maxtor 6L160P0. Ako itko ima ikakve ideje sta da napravim,jer ja zbilja vise ne znam. HDDova nemam vise i ne znam zasto toliko problema imam odjednom jer je prije toga sve radilo normalno. Da li je do maticne, da li je do napajanja ili do cega.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
prvo: koje napajanje imaš? Bootat/dizat OS sa usba? pregledaj sa hd tuneom jesi oba diska ok |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Napajanje mi je LPK19-30 500W Kada sam dizala 8-icu sam to radila preko USBa,jer mi nije htjelo s CDa,nije mi to palo na pamet da probam,to cu sad onda. Do HD tunea nemogu nikako doci jer nemam na kojem kompjuteru sad to isprobavat obzirom da mi se ovaj nece dici. Sad koristim laptop,a tu nemam gdje prispojit HDD |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Skini Hiren's Boot CD i zaprži ga na cd. Na njemu imaš brdo programa za testiranje pa ih iskoristi. Koristi programe proizvođača diskova. Obavezno testiraj iz DOS-a tj. direktno sa HBCD-a. Ako imaš neke važne fileove na tim hardovima, možeš pokušati dignuti Mini XP s njega i pomoće njega ih iskopirati na neki vanjski medij (npr. usb stick).
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Napiši kompletnu konfiguraciju. Napajanje ako i "radi" baci u smeće. Ako ga ostaviš, samo će ti pokopat još komponenata. Provjeri stanje kondenzatora. Dal ima napuhnutih / procurenih? Vrlo vjerojatno je moguće da su i u napajanju na izdisaju. http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=195 Odradi ovo sto je coconut rekao. Seatools je službeni za Samsung i Maxtor diskove. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Sad skidam Hiren's Boot CD, pa cu probat. Sto se tice kondenzatora,u redu su. CPU: AMD Athlon 64 3800+ Maticna: ASROCK 939N68PV-GLAN RAM: 3,00 GB Single Channel DDR Graficka: NVIDIA GeForce 8600GT Skinula, sprzila na CD. Sad je doslo do toga da mi komp nece uopce proci dalje od tog screena. Stane na ''Auto detecting IDE1 Master...'' i to je to. Zaledi se skroz. Sad cu probat prispojiti drugo napajanje pa da vidim hoce se udostojati proci dalje od toga ili ne. Zadnje izmijenjeno od: nino. 30.09.2013. u 16:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Moraš u BIOS-u staviti da ti je optika prvi boot uređaj. Po mome, vrisnula je ili matična ploča ili hard. I stvarno mi nije jasno zašto si išla dizati W8 na tu staru kantu za koju je i W7 previše.
![]() |
#8 |
Registered User
|
Ma ne mogu uci ni u BIOS,jednostavno se skroz zaledi. Sad ce mi dofurat bratic komp sa drugom maticnom,pa cemo probat tamo sa mojim komponentama stavit sve. I nije bila moja ideja da dizem osmicu,tata je htio da prestanem igrati igrice jer je znao da mi se nece moci vrtiti na osmici. ^^ Ali sam bila zadovoljna,na njoj mi je radilo sve ostalo. Niti stekalo,niti ista. Jedino nisam mogla naci skroz prave drivere za maticnu koje mi podrzava 8ica pa nije uopce imao instalirane drivere za koprocesor. Jedino se zbilja nadam da nije oboje riknulo i da nisu problemi s RAMima |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
I eto. Bratic dofuro komp sa drugom maticnom. Spojili sve ostale moje komponente. Kad sam probala dici sa diska na kojem je XP i dalje je javljao NTLDR is missing. Stavila CD sa Hiren's Boot, otisla na opciju Fix NTLDR is missing,i bootao mi normalno,s time da mi nije mogao naci nijedne drivere. Kad sam probala bootati bez CDa,opet je javljalo NTLDR is missing. Nakon toga sam u BIOSu promijenila boot order da mi digne sa HDDa na kojem mi je 8ica,a on mi je digao XP SP3 koji mi je instaliran na drugom hardu... Zbilja ne znam sta se tu izdesavalo,ali trenutno radi normalno... Bar na tom disku. Fali mi jos par RAM plocica,ali to je to. U svakom slucaju,hvala na ovom Hiren's Boot i pomoci ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|