|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Slanje Wifi-a na plažu, 220m djelomična optička vidljivost(slike)
Pozz, evo ja opet idem u avanturu slanja w lana na plažu, proba sam sa vlastito napravljenom biquad antenom ali ping od skoro 2000 nije baš dopustio išta, pa sad razmišljam o drugoj opciji, nebi tio nešto skupo, ali želio bi da mi tu na balkonu bude odašiljač, a da se tamo mogu spojit s mobom, laptopom itd.. s tim da tamo nemogu ništa montirat, tako da slušam savjete, do 200 kn ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Pitanje ako bi i sa ovime radilo dobro.. http://shop.corda-projekt.hr/categor...d-antene-24ghz U to još uračunaj cijenu konektora i kabla. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Ja i frend imamo wlan vezu preko krovova nekih 220m udaljenosti, nije baš optička vidljivost, sa dvije biquad antene i dva AP i ping je kod njega 1-2ms različit. Tako da bi to trebalo radit.
![]() |
#6 |
Guest
|
Trebalo bi šljakat. Ak niš, buš podignul antenu malo više gore sa nekom "cijevi" da dobiš dovoljno. Samo imaj na umu. Što kraći kabel između antene i adaptera odnosno kartice to bolje. |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Nebu to išlo za navedeni sitniš, trebaš: 1 - ap sa panel antenom - source na kući usmjereno prema plažnom objektu 2 - ap sa panel antenom + dodatna antena za pokrivanje "rupe" na plaži - na plažnom objektu Mora postokati optička vidljivost između ap - ova. Primjeri opreme: http://www.optimum-online.hr/detalji...n-loco-m2.aspx http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=12721 dodatna antena http://www.optimum-online.hr/detalji...rectional.aspx http://www.optimum-online.hr/detalji...rectional.aspx + pig-tail ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Dec 2012
|
Ja osobno da sam u toj situaciji bi bilo Na kući Access Point u AP modu sa usmjerenom antenom i to čak po mogućnosti na 5Ghz Na plaži Access Point na 5Ghz koji prima sa usmjerenom antenom i jedan 2.4Ghz na B/G standardu koji širi konekciju Šteta da se tamo nemožeš montirati |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
a nezz morat cu vidit s vlasnikom kafica, al prvo cu vidit kad otvori kako ce fiskalizaciju rjesit ![]() a @overclock_freak koliko bi takav setup koštat? jer mi je ovaj nikkyev malo skup ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Dec 2012
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
Citiraj:
panel ili yagi antena je dovoljna s tim da ti je AP pokraj antene (50cm) da nemaš gubitak na kabelu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Računaj bar na 1000kn, ja sam to radio sebi i nabavljao i polovno i svakak sam se snalazio i opet sam došao do 1000kn. Vamo je tema, pa si pogledaj, možda dobiješ ideju. Jedino, ja sam pretjerao sa snagom antena, no te su mi bile najjefinije na crnjaka. No kad pogledam, sad bi vjerojatno uzeo 2 komada Airmax2 i još neki ap sa QoS-om i poštekao mrežne kablove. Neka budget varijanta ti je tri SX-a sa ddwrt, par kantena, omnica, 3 pigtail kabla, malo strpljenja i lemilica.
![]() |
#13 |
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Datum registracije: Nov 2007
|
Potraži savjet stručnjaka ako ima u tvom mjestu kakav gradski wifi ili nekakva wifi udruga. To bi ti bilo najjeftinije rješenje. A ako ipak misliš odraditi sam onda ti predlažem neki od N standard router/modem uređaja od svog ISP. Skineš originalnu omnicu te nakačiš neku od usmjerenih 2.4GHz antena s njuškala. Probaj sa grid ili 3d korner (150-200kn). Usmjeri ju sa balkona prema plaži (probaj se rješiti ovog drveta sa druge slike koje stoji po sred crvene strelice). Pigtail nemoj duži od 2-3m ukoliko ne nabaviš LMR-200/400 kabel. Jeftinija ti je verzija RG-58 ali nemoj baš previše preko 3m ako ne moraš. Kabel i konektori za pigtail te dođu do 100kn. Na plaži postaviš (manju) usmjerenu antenu (dobar 2el-biquad od 10-11dBI ili skraćenu 3d kornerku) na jednu od skinutih omnica sa drugug N-standard routera. Ostale omnice bi ti trebale pokrivat sasvim solidno do 50m otvorenog prostora. Nije loše ni s 2x SX768 Siemens routera koje je savjetovao Pupo, ali oni imaju samo 1 antenu za šarafit. Za 200kn dobiš 2kom. Da sam ti u blizini rješili bi to sve unutar tjedan dana uz trošak jednog dodatnog routera. Radim antene od 2002. g. Do sada sam napravio sve osim kantene (smeće ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
nakon puno puno čitanja, neide ništa bez da postavim antenu i na kafic a za to cu morat s vlasnikom pricat + struja bi mogla tu bit problem, a vidis ove airlive nisu skupe baš(al nisu ni jeftina opcija) e nema ti u mene takvih udruga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
A ako ima fiskalnu, ima i struje ![]() ![]() Sad gledam tvoj prvi post, uvijek ti ostaje da staviš neku jaču antenu kod sebe na kuću i u laptop usb wifi stick s odvojivom antenom i onda da neku jaču antenu vučeš sa sobom ![]() ![]() Što se neprobaš dogovorit s tim vlasnikom kafića za neko šeranje tvog neta, postavit QoS dobro i dvije pristupne točke, jedna njihova, ograničena i jedna tvoja, neograničena.
![]() |
#16 |
Premium
|
hahah ![]() Nije se sa njim toliki problem dogovorit posto mi je prvi susjed, samo šta će me on poslat voditelju kafica, a njega neznan bas :P a moga bi i to samo neradi mi za mob onda :/ al vidit cu, moga bi probat napravit ovaj 3d korner, jel može on od bakra, tj bi li bilo bolje da je od bakra, pošto mi je ostalo bakra od biquada kad sam radio |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
Nije teško složit korner. Drži se uputa sa neta i kvalitetno polemi konektore. Evo moj zadnji projekt: ![]() Umjesto bakra ili aluminija koristio sam jeftinu alu žicu za komarce. Izašlo me oko 20-25kn. Aktivni i pasivni element su cijevčice od stare TV antene. RG58 kabel je dužine oko 20cm ušarafljen na (150kn) wifi extender TP-link 150Mbit. Sa prozora terase hvata oko 20wifi AP-a u jenom smjeru od kojih je najdalji skoro 3km (ja sam ga postavio pa znam). |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Ako ti se neda radit antenu ili nisi u mogućnosti na ebayu ima jeftinih usmjerenih antena koje bi ti bile dobre.
![]() |
#19 | |
Moderator
|
Citiraj:
Na taj način imaš riješeno napajanje i pristup uređaju ako bude trebalo šta mijenjati u konfigu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Premium
|
Citiraj:
to bi onda u biti radilo i da samo stavim tamo , a da doma ništa ne sređujem, jer mi je router odma u ovoj prostoriji do balkona il bi možda triblo i preinake radit a neznan idem malo googlat tu corner kako napravit pa cu vidit, mriže za komarce fala bogu iman jer živim kraj parka prirode ![]() Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 01.06.2013. u 20:36. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ljudi, da ne otvaram novu temu: treba povezati laptop koji se nalazi u jednoj kući na adsl router sx763 koji se nalazi u drugoj kući. Udaljenost je kakvih 200 metara čiste optičke vidljivosti. Da li bi tu bilo dovoljno kupiti neki jači wireless usb reciever sa većom antenom i staviti i njega i modem kraj prozora koji se gledaju? Ako to nebi igralo da li onda može skuplje rješenje: dva airmax2 u bridge modu, svaki na jednu lokaciju i da ih se nacilja? |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
evo ja napravio svoj 3d korner, naravno ne radi ![]() ![]() Skoro gotov projekt(prototip od drveta, jer mi je najlakse radit sa njim :P) ![]() Montiran i usmjeren ![]() I pogled na lokaciju sa mjesta postavljanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...hnd-p-518.html ja sam postavio 2 komada kod frenda i pokrio skoro 180 stupnjeva, 3 kuce za odmor i kucu od roditelja, najzanimljivije mi je bilo kad sam se spustio u podrum kuce od roditelja na dubini nekih 3 metra, sa mrvicu signala , sa MOBITELOM ulovio vezu i speedtest je zvrtio 4mbita kao i u glavnoj kuci di su antene ... oni imaju raspon nekih 60 stupnjeva , s time da je ta kuca od rotielja na rubu signal, znaci, antena koja ide u tom smjeru je vise fokusirana na kucu za odmor , a roditelje smo usput pokrili sasvim dovoljno ... mislim da bi ti to trebalo raditi i vise nego dobro , mi smo slozili na jednom hotelu panelku ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Btw, uspio si natjerati 763 da radi kao repeater? Ako jesi, javi da navratim vidjet postavke i testirat jedan "osijek" ![]() Meni nikako nije htio pa sad samo šalje (ima open-wrt na sebi), a linksys (dd-wrt) je repeater. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
|
Citiraj:
Ako SX763 uparuješ s nekim drugim WDSom onda obično moraš kod tog drugog ručno upisivati MAC Siemensa, dok kod SX samo staviš kvačicu pored WDSa. Uz to SX pokazuje i jačinu signala udaljenog AP-a s kojim se želiš povezati. Odličan dodatak. @OuttaControl: Stavi doma korner, a plažu biquad i dobro ih upucaj. Postavi laptop na točno mjesto gdje će biti biquad i mjeri signal dok okrečući antenu na balkonu. Trebat će ti pomoć i telefon dakako. Ako želiš imati solidan signal po cijeloj plaži i kafiću bila bi ti bolja malo veća/bolja omni antena umjesto biquada ili AP koji ima 2x antene. Jedna Biquad / jedna omni. BTW ovakvu jednostavnu BiQuad antenicu sklepaš za 1-2h, a radi odlično. Signal sam spustio sa -94dBi na -69dBi uz 2m RG58 kabla. Udaljenost do AP (iz kuće u susjednu kuću, 2-3 zida) je oko 50m. Gavni trik je izraditi sve po mjeri i ne griješiti više od 1mm po računicama sa neta. Dakle 15mm element od reflektora, 30mm element osmice, uredno polemiti i zadržati 50ohm kod lema žice i elementa. ![]() ![]() Srednja slika pokazuje 5dBi omnicu koja daje -94dBi (lijevo) VS. biquad koji daje -69dBi iz ruke (desno) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
aha i to je zgodno, ali imam vec biquad sa bakrenom pločicom, ali moga bi i ovo napravit, i probat sa dva biquada, jer su manji, pa ih je zgodnije postavit i sve to ![]() samo mi reci, ovo srebreno je obični/origigi cd? srebreno u sredini ko prsten? i kako spojim drugi dio na to? srebreno |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|