Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.05.2013., 18:00   #1
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Slanje Wifi-a na plažu, 220m djelomična optička vidljivost(slike)

Pozz, evo ja opet idem u avanturu slanja w lana na plažu, proba sam sa vlastito napravljenom biquad antenom ali ping od skoro 2000 nije baš dopustio išta, pa sad razmišljam o drugoj opciji, nebi tio nešto skupo, ali želio bi da mi tu na balkonu bude odašiljač, a da se tamo mogu spojit s mobom, laptopom itd.. s tim da tamo nemogu ništa montirat, tako da slušam savjete, do 200 kn

Pohrani.com

Pohrani.com
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 29.05.2013., 18:42   #2
PointDexter
Premium
Moj komp

PointDexter's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pitanje ako bi i sa ovime radilo dobro.. http://shop.corda-projekt.hr/categor...d-antene-24ghz
U to još uračunaj cijenu konektora i kabla.
Oglas

Oglas
Staro 29.05.2013., 18:52   #3
Overclock_freak
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2012
Grid ili sektor antena ti treba
Overclock_freak je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2013., 18:58   #4
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

a kad bi tamo stavio prijemnik neki, onda bi sigurno radilo?
Staro 29.05.2013., 19:07   #5
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ja i frend imamo wlan vezu preko krovova nekih 220m udaljenosti, nije baš optička vidljivost, sa dvije biquad antene i dva AP i ping je kod njega 1-2ms različit. Tako da bi to trebalo radit.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2013., 19:52   #6
Mad_Duke
Guest

Trebalo bi šljakat. Ak niš, buš podignul antenu malo više gore sa nekom "cijevi" da dobiš dovoljno. Samo imaj na umu. Što kraći kabel između antene i adaptera odnosno kartice to bolje.
  Reply With Quote
Staro 29.05.2013., 19:53   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nebu to išlo za navedeni sitniš, trebaš:
1 - ap sa panel antenom - source na kući usmjereno prema plažnom objektu
2 - ap sa panel antenom + dodatna antena za pokrivanje "rupe" na plaži - na plažnom objektu
Mora postokati optička vidljivost između ap - ova.
Primjeri opreme:
http://www.optimum-online.hr/detalji...n-loco-m2.aspx
http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=12721
dodatna antena
http://www.optimum-online.hr/detalji...rectional.aspx
http://www.optimum-online.hr/detalji...rectional.aspx
+ pig-tail

...
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 29.05.2013., 23:02   #8
Overclock_freak
Premium
Moj komp

Ja osobno da sam u toj situaciji bi bilo

Na kući

Access Point u AP modu sa usmjerenom antenom i to čak po mogućnosti na 5Ghz

Na plaži

Access Point na 5Ghz koji prima sa usmjerenom antenom i jedan 2.4Ghz na B/G standardu koji širi konekciju

Šteta da se tamo nemožeš montirati
Staro 30.05.2013., 00:59   #9
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

a nezz morat cu vidit s vlasnikom kafica, al prvo cu vidit kad otvori kako ce fiskalizaciju rjesit do onda samo planovi mogu

a @overclock_freak koliko bi takav setup koštat? jer mi je ovaj nikkyev malo skup
Staro 30.05.2013., 19:48   #10
Overclock_freak
Premium
Moj komp

Računaj 2 kom ovoga i jedan ap

http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...pnd-p-497.html

oko 1500kn
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.05.2013., 20:31   #11
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
Citiraj:
Autor Overclock_freak Pregled postova
Računaj 2 kom ovoga i jedan ap

http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...pnd-p-497.html

oko 1500kn
da i šta će slat 100mbps net od doma na plažu?

panel ili yagi antena je dovoljna s tim da ti je AP pokraj antene (50cm) da nemaš gubitak na kabelu
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2013., 22:17   #12
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Računaj bar na 1000kn, ja sam to radio sebi i nabavljao i polovno i svakak sam se snalazio i opet sam došao do 1000kn. Vamo je tema, pa si pogledaj, možda dobiješ ideju. Jedino, ja sam pretjerao sa snagom antena, no te su mi bile najjefinije na crnjaka.

No kad pogledam, sad bi vjerojatno uzeo 2 komada Airmax2 i još neki ap sa QoS-om i poštekao mrežne kablove.

Neka budget varijanta ti je tri SX-a sa ddwrt, par kantena, omnica, 3 pigtail kabla, malo strpljenja i lemilica.
Staro 31.05.2013., 00:37   #13
prof.gogx
.: h4rdc0Re cY8ERgEEk :.
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Potraži savjet stručnjaka ako ima u tvom mjestu kakav gradski wifi ili nekakva wifi udruga. To bi ti bilo najjeftinije rješenje.

A ako ipak misliš odraditi sam onda ti predlažem neki od N standard router/modem uređaja od svog ISP. Skineš originalnu omnicu te nakačiš neku od usmjerenih 2.4GHz antena s njuškala. Probaj sa grid ili 3d korner (150-200kn). Usmjeri ju sa balkona prema plaži (probaj se rješiti ovog drveta sa druge slike koje stoji po sred crvene strelice). Pigtail nemoj duži od 2-3m ukoliko ne nabaviš LMR-200/400 kabel. Jeftinija ti je verzija RG-58 ali nemoj baš previše preko 3m ako ne moraš.
Kabel i konektori za pigtail te dođu do 100kn.

Na plaži postaviš (manju) usmjerenu antenu (dobar 2el-biquad od 10-11dBI ili skraćenu 3d kornerku) na jednu od skinutih omnica sa drugug N-standard routera. Ostale omnice bi ti trebale pokrivat sasvim solidno do 50m otvorenog prostora.

Nije loše ni s 2x SX768 Siemens routera koje je savjetovao Pupo, ali oni imaju samo 1 antenu za šarafit. Za 200kn dobiš 2kom.

Da sam ti u blizini rješili bi to sve unutar tjedan dana uz trošak jednog dodatnog routera. Radim antene od 2002. g. Do sada sam napravio sve osim kantene (smeće ). Najbolje se pokazala 3d korner i 2el-biguad+satelit (4km link od 55dBi uz 5m RG-58 kabla). Et malo da se falim. Sretno.
prof.gogx je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2013., 21:28   #14
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

nakon puno puno čitanja, neide ništa bez da postavim antenu i na kafic a za to cu morat s vlasnikom pricat + struja bi mogla tu bit problem,

a vidis ove airlive nisu skupe baš(al nisu ni jeftina opcija)

e nema ti u mene takvih udruga al to je isto, ja sam kažem preko prošlog ljeta pokuša napravit biquad, i vatalo je al ping je ono 1000-2000 30% jačina signala
Staro 31.05.2013., 21:37   #15
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

A ako ima fiskalnu, ima i struje Sakriješ negdje iza frižidera adapter i PoE spoj i eo ti struje

Sad gledam tvoj prvi post, uvijek ti ostaje da staviš neku jaču antenu kod sebe na kuću i u laptop usb wifi stick s odvojivom antenom i onda da neku jaču antenu vučeš sa sobom

Što se neprobaš dogovorit s tim vlasnikom kafića za neko šeranje tvog neta, postavit QoS dobro i dvije pristupne točke, jedna njihova, ograničena i jedna tvoja, neograničena.
Staro 31.05.2013., 21:53   #16
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

hahah ma ima struje kafić al nema je tamo gori :P ali ima jedan steker izvanka di mi ukljucujemo laptop navecer.

Nije se sa njim toliki problem dogovorit posto mi je prvi susjed, samo šta će me on poslat voditelju kafica, a njega neznan bas :P

a moga bi i to samo neradi mi za mob onda :/ al vidit cu, moga bi probat napravit ovaj 3d korner, jel može on od bakra, tj bi li bilo bolje da je od bakra, pošto mi je ostalo bakra od biquada kad sam radio
Staro 01.06.2013., 00:28   #17
prof.gogx
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Nije teško složit korner. Drži se uputa sa neta i kvalitetno polemi konektore. Evo moj zadnji projekt:

Umjesto bakra ili aluminija koristio sam jeftinu alu žicu za komarce. Izašlo me oko 20-25kn. Aktivni i pasivni element su cijevčice od stare TV antene.

RG58 kabel je dužine oko 20cm ušarafljen na (150kn) wifi extender TP-link 150Mbit. Sa prozora terase hvata oko 20wifi AP-a u jenom smjeru od kojih je najdalji skoro 3km (ja sam ga postavio pa znam).
Staro 01.06.2013., 02:26   #18
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Ako ti se neda radit antenu ili nisi u mogućnosti na ebayu ima jeftinih usmjerenih antena koje bi ti bile dobre.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2013., 10:41   #19
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
hahah ma ima struje kafić al nema je tamo gori :P ali ima jedan steker izvanka di mi ukljucujemo laptop navecer.
Ne čitaš sa razumijevanjem ...
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Sakriješ negdje iza frižidera adapter i PoE spoj i eto ti struje
Na taj način imaš riješeno napajanje i pristup uređaju ako bude trebalo šta mijenjati u konfigu.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 01.06.2013., 15:09   #20
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor prof.gogx Pregled postova
Nije teško složit korner. Drži se uputa sa neta i kvalitetno polemi konektore. Evo moj zadnji projekt:

Umjesto bakra ili aluminija koristio sam jeftinu alu žicu za komarce. Izašlo me oko 20-25kn. Aktivni i pasivni element su cijevčice od stare TV antene.

RG58 kabel je dužine oko 20cm ušarafljen na (150kn) wifi extender TP-link 150Mbit. Sa prozora terase hvata oko 20wifi AP-a u jenom smjeru od kojih je najdalji skoro 3km (ja sam ga postavio pa znam).

to bi onda u biti radilo i da samo stavim tamo , a da doma ništa ne sređujem, jer mi je router odma u ovoj prostoriji do balkona il bi možda triblo i preinake radit

a neznan idem malo googlat tu corner kako napravit pa cu vidit, mriže za komarce fala bogu iman jer živim kraj parka prirode

Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Ako ti se neda radit antenu ili nisi u mogućnosti na ebayu ima jeftinih usmjerenih antena koje bi ti bile dobre.
a ova mi se cini više ko dobar primatelj nego dobar odašijljač, iako je cijena ništa

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 01.06.2013. u 20:36.
Staro 07.06.2013., 12:22   #21
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ljudi, da ne otvaram novu temu: treba povezati laptop koji se nalazi u jednoj kući na adsl router sx763 koji se nalazi u drugoj kući. Udaljenost je kakvih 200 metara čiste optičke vidljivosti. Da li bi tu bilo dovoljno kupiti neki jači wireless usb reciever sa većom antenom i staviti i njega i modem kraj prozora koji se gledaju? Ako to nebi igralo da li onda može skuplje rješenje: dva airmax2 u bridge modu, svaki na jednu lokaciju i da ih se nacilja?
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2013., 12:27   #22
prof.gogx
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Najjeftinije (100kn) je uzet još jedan sx763 i podesit ih oba u repetitor mod. Postavi ih na mjesta tako da se dobro pohvataju i gotovo.
Staro 11.06.2013., 20:01   #23
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

evo ja napravio svoj 3d korner, naravno ne radi do nekih 80 metara hvata 2-3 crtice( doduše testirao sa iphoneom 2g koji nema baš dobar reciever) i onda počinje voda, ko zna šta se tu dešava, na plaži ama baš ništa(iako mi je stara nokia hvatala nešto i na plaži, tribam nju nac pa cu vidit), al inače ako ne stavim ništa na plažu, nevirujem da ce bit kruha od toga

Skoro gotov projekt(prototip od drveta, jer mi je najlakse radit sa njim :P)
Pohrani.com
Montiran i usmjeren
Pohrani.com

I pogled na lokaciju sa mjesta postavljanja
Pohrani.com
Staro 11.06.2013., 20:58   #24
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

A gle, wifi je dvosmjerna komunikacija, praktički ti ništa neznači da imaš antenu ko kuća kod kuće ako na plaži imaš ništa
Staro 11.06.2013., 21:13   #25
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

a znam al eto mislio sam da ce se dat, pošto sam sa biquadom doma, na plaži samo laptop, hvatao mrežu doduše sa 1900 pingom
Staro 15.06.2013., 16:00   #26
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...hnd-p-518.html

ja sam postavio 2 komada kod frenda i pokrio skoro 180 stupnjeva, 3 kuce za odmor i kucu od roditelja, najzanimljivije mi je bilo kad sam se spustio u podrum kuce od roditelja na dubini nekih 3 metra, sa mrvicu signala , sa MOBITELOM ulovio vezu i speedtest je zvrtio 4mbita kao i u glavnoj kuci di su antene ... oni imaju raspon nekih 60 stupnjeva , s time da je ta kuca od rotielja na rubu signal, znaci, antena koja ide u tom smjeru je vise fokusirana na kucu za odmor , a roditelje smo usput pokrili sasvim dovoljno ... mislim da bi ti to trebalo raditi i vise nego dobro , mi smo slozili na jednom hotelu panelku i 2 km dalje s tim SXTom na 5ghz iz ruke , cca 2.5m od poda ulovili odlican signal profi oprema
Staro 15.06.2013., 18:01   #27
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor prof.gogx Pregled postova
Najjeftinije (100kn) je uzet još jedan sx763 i podesit ih oba u repetitor mod. Postavi ih na mjesta tako da se dobro pohvataju i gotovo.
Samo jedan treba biti repeater, a ne oba.
Btw, uspio si natjerati 763 da radi kao repeater? Ako jesi, javi da navratim vidjet postavke i testirat jedan "osijek" .
Meni nikako nije htio pa sad samo šalje (ima open-wrt na sebi), a linksys (dd-wrt) je repeater.
Staro 17.06.2013., 17:40   #28
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Evo mene opet, dakle usprit cu se dogovorit sa vlasnikom kafića, sad me samo zanima

3D korner na plažu a BiQuad doma, ili obrnuto?
Staro 17.06.2013., 20:35   #29
prof.gogx
Moj komp

prof.gogx's Avatar

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Samo jedan treba biti repeater, a ne oba.
Btw, uspio si natjerati 763 da radi kao repeater? Ako jesi, javi da navratim vidjet postavke i testirat jedan "osijek" .
Meni nikako nije htio pa sad samo šalje (ima open-wrt na sebi), a linksys (dd-wrt) je repeater.
E pa na oba upališ WDS i staviš kvačice da se upare (u WDS izborniku). Jedan je glavni koji dijeli net i na kojem je podešen wifi, WEP, DHCP.. a drugi hvata njegov signal i širi dalje (isključen DHCP, podešen static IP, itd.).

Ako SX763 uparuješ s nekim drugim WDSom onda obično moraš kod tog drugog ručno upisivati MAC Siemensa, dok kod SX samo staviš kvačicu pored WDSa. Uz to SX pokazuje i jačinu signala udaljenog AP-a s kojim se želiš povezati. Odličan dodatak.

@OuttaControl:
Stavi doma korner, a plažu biquad i dobro ih upucaj. Postavi laptop na točno mjesto gdje će biti biquad i mjeri signal dok okrečući antenu na balkonu. Trebat će ti pomoć i telefon dakako. Ako želiš imati solidan signal po cijeloj plaži i kafiću bila bi ti bolja malo veća/bolja omni antena umjesto biquada ili AP koji ima 2x antene. Jedna Biquad / jedna omni.

BTW ovakvu jednostavnu BiQuad antenicu sklepaš za 1-2h, a radi odlično. Signal sam spustio sa -94dBi na -69dBi uz 2m RG58 kabla. Udaljenost do AP (iz kuće u susjednu kuću, 2-3 zida) je oko 50m. Gavni trik je izraditi sve po mjeri i ne griješiti više od 1mm po računicama sa neta.

Dakle 15mm element od reflektora, 30mm element osmice, uredno polemiti i zadržati 50ohm kod lema žice i elementa.

Srednja slika pokazuje 5dBi omnicu koja daje -94dBi (lijevo) VS. biquad koji daje -69dBi iz ruke (desno)
Staro 17.06.2013., 21:37   #30
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

aha i to je zgodno, ali imam vec biquad sa bakrenom pločicom, ali moga bi i ovo napravit, i probat sa dva biquada, jer su manji, pa ih je zgodnije postavit i sve to

samo mi reci, ovo srebreno je obični/origigi cd? srebreno u sredini ko prsten? i kako spojim drugi dio na to? srebreno
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno