|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Preporuka AP.a (više SSID.a, RADIUS itd.) i smart switcha
Pozdrav, sam naslov je možda prejednostavan ali trebao bih preporuku dobrih AP.ova (po mogućnosti iz iskustva jer Googlat mogu i sam) koji zadovoljavaju i podržavaju sljedeće: - IEEE 802.11a,b,g,n - podrška za dva ili više SSID.a - vezivanje tih SSID-jeva sa VLAN-ovima (IEEE 802.1g) - Autentikacija preko RADIUS servera (IEE 802.1x) - eventualna mogućnost napajanja preko PoE (IEEE 802.3af) - podrška za IPv6 protokol (također opcionalno) Konkretno to su zahtijevi iz Carnetovih smjernica za bežične mreže škola u vezi e-Dnevnika. Naravno po mogućnosti da nemaju limit na broj korisnika koji se spaja na AP, neki QoS će vjerojatno biti potreban ... Naravno uvjet je da su dobavljivi kod nas. Pretpostavljam da mi treba neki OpenWRT ... al dalje od toga nisam još istraživao ![]() Svaka preporuka je dobrodošla. EDIT: evo dodajem i smart switch ako tko ima koji za preporučit. Trenutno se dvoumim između ciska, hp.a i d-linka .... Zadnje izmijenjeno od: Forace. 28.11.2012. u 22:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
Evo mjesec dana je prošlo, potrebujem i preporuku switcha (kao što napisah gore). U pravilu sam došao do 3 marke za switcheve (d-link, hp i cisko). Sad se dvoumim između njih pa ako tko ima koji savjet. kKonkretno radi se o 24 portnim modelima sa 2 gigabitna porta, od wi fi ja sam našao jedan d-link za nekih 1200 kn, te ciska isto tu negdje. Od hp.a nekak ne mogu nać ap ... Ako itko ima prijedloga ili ideja gdje pogledat, slobodno se raspišite ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2011
|
A koji budžet za switch? S Ciscom teško možeš fulati (a teško ih je fulati i po pitanju cijene) ![]()
![]() |
#4 |
Premium
|
A budžet je entry level smart switcheva znači oko 1500 Kn koliko sam uspio polovit po raznim cjenicima. Kod ciska je to model SLM224G, kod HP.a bi bio V1905-24 (JD990A) kod d-linka DES-1210-28. E sad nekak se vodim logikom da bi bilo poželjno uparit proizvođača switcha i AP.a znači: Cisco WAP4410N, D-Link DAP-2360 ili DAP-2553, dok HP-ov AP ne uspijevam pronać po cjenicima .... I sad isplati li se Cisco nad HP.om, mislim da D-Link nekak otpada jer je ipak najeftiniji, a po forumima se da pročitat da su oni kao lutrija - ovisi kakav primjerak se dobije + šta se znaju povremeno zblesirat .... I druga stvar je što mi je "buba u uhu" HP preko m-sana ima 3g garancije dok u microlinu ima 5g. Napisano 28. navečer ali tek sad šaljem ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|