Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.06.2012., 07:24   #1
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
(riješeno) Random freeze veselje

Pozdrav!

Vako, imam problem i ne mogu nikako ući u trag pa bih molio pomoć.

Prije dva tjedna računalo se počelo smrzavati. Nema BSOD -a ili bilo kakve poruke o grešci, samo se slika smrzne i ne prima više ulaz ni s miša ni tipkovnice.

Nije ovisno o opterećenju. Računalo bez problema odvrti par sati Prime95 ili OCCT -a, pustio sam jedan pass memtest -a, odvrtio par sati minera na GPU i sve bez greške.
Zamrzava se bilo dal surfal, bilo stajal na desktopu - uglavnom kod minimalnog opterećenja. Prije toga mjesec i pol radilo je bez ikakvih poteškoća. Kad pišem radila mislim tjedan dana rendanja pod 100% -tnim opterećenjem i konstantna upotreba kao primarno i sekundarno računalo prek virtualke obično sa 90% -tnim zauzećem RAM -a.

Samo zamrzavanje je potpuno nasumično: nakon dva sata (cca 30%), nakon 12 (cca 60%) sati ili dan i pol (cca 10%). Promijenil sam sve komponente osim CPU -a i ploče. Ništa se nije promijenilo. CPU smatram ispravnim jer nikad nema BSOD -a i može trpiti svakakve torture satima.

Moja sumnja je na ploču, ali ne mogu točno odrediti šta. U znadnjem očaju isključil sam C6 stanja i čekam da vidim rezultat.
Još jednom napominjem da nikakvih preinaka u međuvremenu na BIOS -u nije bilo. Jedina razlika je da sam stavio drugu zvučnu, ali problemi nisu počeli odma nego par dana nakon. U svakom slučaju, vađenje zvučne ne rješava problem.

Probal nekoliko reinstalacija Windows -a 7 x64. Eliminiral sam SSD kao izvor problema (mada je trebalo jedno vreme da ga dovedem u red sa x79).

Ponestaje mi ideja ...

Uglavnom, sve to ne bi bilo problem da mi računalo nije potrebno još mjesec dana. Ovako su svi programi podešeni na autosave svakih pet minuta.

Da ne velim kak imam sumnje prema mogućnosti reklamacije ploče jer kak da objasnim serviseru da je skroz nasumično i da može bez beda preživit 24 sata ako se zvijezde poklope (a uz moju sreću to je neminovno).

Jedino bi mogel reklamirati zbog toga što je jedan audio jack umro, eto, dva mjeseca nakon korištenja. Ali ni to nije 100% jer tek na zadnjoj reinstalaciji sam skužil da ne radi s dvije verzije drivera. Možda je softverski problem (makar sumnjam), ali kakve sam sreće proradit će na idućoj, a više nemam vremena igrati se s Win i onda svim reinstalacijama.

Stavit ću detaljan popis komponenti ovdje da dam što više podataka:

3930k@4.4 GHz, 1.272V do 65 C - Probal tvornički takt, dizat voltažu, itd. Ništa ne mijenja.
Asrock x79 Extreme4 - 1.90 BIOS (najnoviji, prije bio 1,84a, svejedno, isprobal ih nekoliko - ista stvar).
RAM 4x4 GB G.Skill Ripjaws 1600 8-8-8-24 1,6V - rade na nazivnoj freq. i vremenima, stavljene na 1T i spuštena voltaža na 1,5V (tako su radile prvih mjesec dana, a prije toga na X6 konfi). Prolaze 1 pass memtesta, probal dići voltažu, učitati XMP, itd.
HD 5850, stalno na tvorničkim postavkama (osim kad testiram, onda je na 850/1200). Radi uredno.
SSD Mushkin Chronos 60 GB - 5.0.2 firmware gore, nikakvih problema s njim na X6 konfi, bilo u početku na x79 - problem otklonjen.
3xSpinpoint F1 320 GB RAID 5 - arhiva
Seagate 7200.11 160 GB - disk od virtualke
PSU - TX 750. Njega nisam mijenjal, ali mislim da nije u njemu problem. Sve voltaže su stabilne i nakon dužeg vremena.

Imam još par komponenti, ali mislim da je ovo najbitnije jer i kad povadim ostalo problem ostaje.

Molim neki savjet da lakše izguram ovih mjesec dana ili (dao Bog) uklonim problem.

Hvala!

P.S.
Tražio sam pomoć od Linksa gdi je ploča i kupljena. Javila mi se neka žena, objasnio situaciju i tražio razgovor s nekim iskusnijim serviserom da vidim dal imaju kakvog iskustva sa sličnim problemom na platformi ili ploči. Rekla nema problema, ali da nazovem kasnije ili sutra jer serviser razgovara, a kraj je radnog vremena.
Zovem sutra, javi se neki tip, velim da imam problem i trebam savjet pa nek me spoji s nekim serviserom i kaće on: "Ne može.". Pitam kak to misli. Da nema razgovora sa serviserima. Molim? I neće me spojiti nikak ... Reko, dobro, hvala.
Nakon barem 15 -ak tisuća potrošenih u tom dućanu znajući da je skuplji, ali računajući na neki bolji odnos s kupcima, ovo je bila prokleto zadnja kupovina.
Da ne velim da sam čekal par mjeseci da se javi administrator foruma jer se nikako ne mogu registrirati. Zval sam centralu da velim da ga malo probude, ali do danas nema odgovora niti se mogu registrirati. Užas ...

Zadnje izmijenjeno od: ZOX. 23.06.2012. u 08:30. Razlog: Dodan PSU
ZOX je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2012., 07:50   #2
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Digni neki linux free pa vidi jel se i tu smrzava.
Oglas

Oglas
Staro 23.06.2012., 08:36   #3
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Autor QuidZz Pregled postova
Digni neki linux free pa vidi jel se i tu smrzava.
Situacija je takva da radimo neki natječaj i ne mogu sad žrtvovati dan - dva za test.

Makar sumnjam da je OS jer ista stvar je pod Win bil updejtan do kraja ili ne.
Dvije nove instalacije isprobane. Svi driveri od pred sranjskog stanja ...
Staro 23.06.2012., 09:05   #4
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Ako ti smrzne linux onda je u hardware-u problem, ako ne onda ti je problem u software-u. Nadi malo vremena i testiraj.
Staro 23.06.2012., 09:09   #5
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Tesko je to ovako odoka nac, mozda cak neki od s-ata kablova ima los kontakt.

Btw, sta kaze event viewer za freezanje?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2012., 09:21   #6
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Ako ti smrzne linux onda je u hardware-u problem, ako ne onda ti je problem u software-u. Nadi malo vremena i testiraj.
Budem za jedno mjesec dana ako ne spalim sve.

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Tesko je to ovako odoka nac, mozda cak neki od s-ata kablova ima los kontakt.

Btw, sta kaze event viewer za freezanje?
Eh, znam da je teško ovak na daljinu al reko možda neko ima iskustva sa sličnim problemom.
Uglavnom, probal sam loviti komponentu po komponentu i nikak na lociram grešku.
Da barem jednom BSOD baci, ovak je živa muka.

Probal i kablove zamijeniti. Makar jedini koj bi smrzel sistem je OS disk.
Preselil SSD sa porta 1 na 2.

Zanimljivo je da muzika svira nakon freeza sve dok se buffer ne isprazni - cca 5 s. Znači još tolko ima pristup RAM -u, kaj opet znači da NB radi (makar pretpostavljam da i neka jezgra mora biti živa jer nisam siguran na xfi baš svo dekodiranje radi lokalno).

Event veli najveseliju stvar od svih: kernel power failure (41).
Staro 23.06.2012., 12:07   #7
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Morat ćeš baciti neko vrijeme na testiranje, ako želiš da taj komp nastavi raditi. S obzirom da se smrzne, osobno bih išao ovim redom:
- zavrti live distru čisto da vidiš koja je priroda kvara, hw/ sw
- Pregled svih kablova po kompu, posebno sata
- test memorijskih modula, obavezno 1 po 1
- test hdd-a

Od ovog svega najduže traje test harda. Ovo sve ostalo ti ne može ukupno uzeti 2 sata.
Ako želiš testirati matičnu, preporučam Eurosoft PC Check.
Staro 23.06.2012., 12:09   #8
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Provaj drugo napajanje

kakve su ti temp?
Staro 23.06.2012., 12:23   #9
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Ja bih rekao da napajanje zeza, kao što kaže kolega gore, probaj uštekat drugi PSU.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2012., 12:30   #10
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Autor [GOW]Nec Pregled postova
Morat ćeš baciti neko vrijeme na testiranje, ako želiš da taj komp nastavi raditi. S obzirom da se smrzne, osobno bih išao ovim redom:
- zavrti live distru čisto da vidiš koja je priroda kvara, hw/ sw
- Pregled svih kablova po kompu, posebno sata
- test memorijskih modula, obavezno 1 po 1
- test hdd-a

Od ovog svega najduže traje test harda. Ovo sve ostalo ti ne može ukupno uzeti 2 sata.
Ako želiš testirati matičnu, preporučam Eurosoft PC Check.
Live distro ne dolazi u obzir sad. Nasumičan je problem.
Može raditi dan - dva prije smrzavanja.

Testiranja sam odvrtel.
RAM je prošel lagani torture test.
Za pojedinačne pločice nemam vremena sad.
SSD radi ispravno i svi kablovi zamijenjeni.

Citiraj:
Provaj drugo napajanje

kakve su ti temp?
Jedino napajanje nemam gdi iskopati.
Naponi su stabilni i gotovo nema odstupanja od školskih voltaža cijelo vrijeme rada.

Temperature su uredne sve, diskovi na 30 - 32, VGA na 45, CPU max do 50.

H/W monitor je cijelo vrijeme uključen i vidljiv na ekranu.
Kad zamrzne sva očitanja su debelo unutar graničnih vrijednosti ...

Čekam prvi freeze danas.

@Doink
Da, izgleda da nema druge nego napajanje neko nabaviti.

Ništa, sad sam stavil C3 kao najniže stanje pa čekam šta će biti.

Napajanje sam, hm, testiral sa prime -om na glavnom i virtualki istovremeno sa punim RAM -om, grafom na 850/1200 sa Phoenix minerom, kopiral datoteke među diskovima, slušal muziku i surfal ...

Ništa, danas kad/ak kihne idem negdi probati naći napajanje.

Zadnje izmijenjeno od: ZOX. 23.06.2012. u 12:35. Razlog: Doink
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.06.2012., 12:31   #11
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Posudi u nekoga napajanje..
Staro 23.06.2012., 13:46   #12
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Igraj se malo sa memorijom u biosu, sa "memory timings" ako je na auto poštalaj manual kako cpuz kaze, ako ti je 1T probaj samo to na 2T ako ni to ne pomogne vrati opet 1T i latencije metni drugacije...ili ako su ti na 1600mhz, metni na 1333 ili 1066 sa odgovarajucim latencijama

Ili imas neku RC/RTM verziju winsa pa te ona zeza...probaj neku build 7100....

Takodjer sto provjeri, drivere od grafe, jesu li 12.4? ako nisu metni i malo s njima testiraj...

Zadnje izmijenjeno od: FRipper. 23.06.2012. u 13:56.
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2012., 14:33   #13
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Autor FRipper Pregled postova
Igraj se malo sa memorijom u biosu, sa "memory timings" ako je na auto poštalaj manual kako cpuz kaze, ako ti je 1T probaj samo to na 2T ako ni to ne pomogne vrati opet 1T i latencije metni drugacije...ili ako su ti na 1600mhz, metni na 1333 ili 1066 sa odgovarajucim latencijama

Ili imas neku RC/RTM verziju winsa pa te ona zeza...probaj neku build 7100....

Takodjer sto provjeri, drivere od grafe, jesu li 12.4? ako nisu metni i malo s njima testiraj...
Sumnjam da je do latencija, ali budem probal kao *last resort* rješenje nakon zamjene napajanja kod idućeg freeza.

Probal sam i XMP profil, ali cijelo vrijeme su ručno unesene postavke.
Barem 4 mjeseca su radile sa istim vremenima na X6 konfi i mjesec dana na ovoj.

Win su također isti (SP1) unatrag barem 6 mjeseci.
Ovo se počelo dešavati samo od sebe ...

Uglavnom, koristim 12.1 i 12.3.
.4 imaju problema sa OGL - na 5850 barem.
Makar da je grafa barem bi BSOD bil?
U svakom slučaju, win su mrtvi kad se ovo desi. Power button ne znači ništa.

Sad je na 8 sati i još je živ :-/

Vidjet ću ako bude neke pomoći pa napišem da nekad možda drugom pomogne.

Ako ne, onda još par tjedana muke pa onda ploču na reklamaciju pa šta bude ...

Uglavnom, hvala svima na pomoći, ako se još pojavi koja kreativna ideja - dobrodošla je.
Staro 23.06.2012., 14:50   #14
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

ne bi bio bsod...meni se dogadjale tri stvari, ili je samo nekada blokirao, ili je basao bsod ili je radio refresh gdje je govorio da su driveri ponovno instalirani...znaci tri stvari su moguce ako je do grafe tj drivera...

probaj napajanje pa onda ovo sto sam napisao...ako nista od toga onda stvarno ne znam
Staro 23.06.2012., 23:18   #15
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor ZOX Pregled postova
U svakom slučaju, win su mrtvi kad se ovo desi. Power button ne znači ništa.
Znači, neće se ugasiti komp dok držiš stisnutu power tipku?
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2012., 12:00   #16
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Autor ShanTech Pregled postova
Znači, neće se ugasiti komp dok držiš stisnutu power tipku?
Sorry, nisam bil dovoljno jasan.
Ugasi se samo ako dugo držim prekidač.
Htel sam reći s tim da nije OS živ u pozadini, tj. ne ulazi u gašenje.

Uglavnom, do sad, sistem stabilan :-/

Vraćam voltaže kak su bile prije pa ako preživi i ovaj dan onda idem gledati koje C stanje počelo zaj*bavati ... Pitanje zašto ostavljam po strani za sad.
Staro 24.06.2012., 12:21   #17
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
I zvučne kartice za koje ne vidim da si napisao da imaš(znači čak i integrirana) mogu biti problem.Isključi je u biosu pa isprobaj.(imam doma jednu koja radi stabilno samo ako isključim audio), a imam i jednu PCI koju mi je kolega sa foruma prodao za fine pare al se smrzne komp random s njom svakih 1 do 2 dana .smrad
Teško da napajanje može biti ako ga je izmrcvario testovima koji troše struju...(al za svaki slučaj odspojit sve diskove što ne trebaju..)

Probati memoriju staviti na 1333mhz te po potrebi dic mrvicu voltažu(imao problem di je ploča dafault stavljala 1.65v a memorija tražila po specifikacijama 1.9 i smrzavanja su bila česta....).
Naći vremena za rad s jednom pločicom!("samo 4gb" te neće ubit.

Nisi naveo temperaturu matične?možda se kritično grije zbog oveclocka i ovih vrućina....
Deamon101 je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2012., 13:38   #18
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Citiraj:
Autor Deamon101 Pregled postova
I zvučne kartice za koje ne vidim da si napisao da imaš(znači čak i integrirana) mogu biti problem.Isključi je u biosu pa isprobaj.(imam doma jednu koja radi stabilno samo ako isključim audio), a imam i jednu PCI koju mi je kolega sa foruma prodao za fine pare al se smrzne komp random s njom svakih 1 do 2 dana .smrad
Teško da napajanje može biti ako ga je izmrcvario testovima koji troše struju...(al za svaki slučaj odspojit sve diskove što ne trebaju..)

Probati memoriju staviti na 1333mhz te po potrebi dic mrvicu voltažu(imao problem di je ploča dafault stavljala 1.65v a memorija tražila po specifikacijama 1.9 i smrzavanja su bila česta....).
Naći vremena za rad s jednom pločicom!("samo 4gb" te neće ubit.

Nisi naveo temperaturu matične?možda se kritično grije zbog oveclocka i ovih vrućina....
Probal izvaditi zvučnu i isključiti integriranu. Nije do njih.
Vuklo i mene da bi xfi mogel zezati jer je imal problema s virtualkom, ali clean install bez nje nije riješil problem.

Memu još puštam na miru jer čekam prvi freeze otkad sam limitiral C state,
a što se tiče temperature - uredne su sve.
VRM na ploči je do 65 max. Nad pločom su dva 230 mm venta i jedan 120 iza za VRM.

Uvijek se trudim testirati sve posebno za ljetne temperature jer mi je stabilnost na prvom mjestu.

Ako se ove teorija sa C stanjima pokaže promašenom, onda ispočetka i test svega (opet) - al tek za par tjedana. Do onda je sveti Save moj zaštitnik ...
Staro 24.06.2012., 16:06   #19
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Možda drugi znaju bolje al zar nije 65 stupnjeva za ploču puno il sam nešto krivo shvatio?

Evo kod mene 33(40-45 bez ventilatora).
Deamon101 je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2012., 19:56   #20
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

Kod mene je oko 40, 45max :/ "for all"
Staro 25.06.2012., 10:01   #21
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Ma, OK je 65 za VRM.
Ova ploča ionako ide dosta visoko: 90 bez modifikacija, throttle se uključi na 105.
Sa vodenim ionako treba vent preko VRM -a inače je throttle normalna pojava.

Evo, za sad radi stabilno.
Opet sam uključil C6 podršku za paket i nadam se zamrzavanju danas.

Edit:
Evo i prvog zamrzavanja.
Sad sam prilično siguran da "package C state support" opcija radi probleme.
Zadnja dva dana je bila isključena i sve radilo OK - na podignutim i normalnim voltažama.

Danas i sutra do navečer ako preživi, onda je to to, a zašto je odjednom počelo zaj*bavati budem ispital drugi put.
Uglavnom, gubitak nije nikakav jer svaka jezgra za sebe ide u C6, a sad koja je dodatna razlika za cijeli CPU nisam uspel saznati.

Zadnje izmijenjeno od: ZOX. 25.06.2012. u 14:09.
Staro 06.07.2012., 16:34   #22
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Evo mene nakon par dana pokusnog rada da podijelim saznanja ...

Dakle, ostavil sam 10 memtest prolaza jednu noć i sve OK (temperatura zraka 38 C).

Iz očaja gledam koji se driveri učitavaju pri bootanju i vidim sptd.sys (deamon tools).
Nikad nisam s njim imal problema, ali, reko, da probam jer tak i tak ne znam više kaj.
I kaj da velim ... Niti traga nestabilnosti odonda.

Maknuti sam driver je prava umjetnost.
Uninstall ostavlja prokleti driver da se učitava svaki put iz system32.
Reg entry se ne može maknuti niti sa pstools.
Treba preuzeti vlasništvo nad svakim podključom i onda jedan po jedan maknuti.
Jasno, može se obrisati i fajl iz system32, ali volim biti temeljit (nuke the bastard) i držati registry urednim kolko to ide ...

Zakaj duže živi sa C6 paket opcijom na off - ne znam, ali me jako dobro izvozal pizd* mu m*terina.

U svakom slučaju Virtual CloneDrive je zamijenil Deamon i sve pet.

Nadam se da će nekom pomoći.

Uživajte!

P.S.
Bojno polje me dovelo do jednog programčića koji je bil vrijedan svih tih muka: ProLasso.
Topla preporuka svakom naprednijem korisniku ...

Zadnje izmijenjeno od: ZOX. 06.07.2012. u 16:37. Razlog: P.S.
Staro 16.06.2014., 16:02   #23
dinos3
Dino Saur

dinos3's Avatar

Datum registracije: Jan 2012
delete
dinos3 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori