|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
![]() Prijatelji, Imam jedan problem. Ovako. Riječ je o sljedećoj konfiguraciji: Asus P5NT-WS, Core2Duo E8600 @ 3.33 GHz, 3 GB DDR2 @ 800 MHz,Asus DVD-RW (SATA), Zotac 9800 GTX+ AMP!, Corsair 450 W. Problem je sljedeći: na matičnoj su bili spojeni 2 PATA diska (WD 80 GB i Maxtor 160 GB) koji su uredno radili. Htio sam ih zamijeniti SATA diskom i nabavio Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB @7200 rpm SATA3 (kompatibilan sa SATA2 koji podržava moja ploča po specifikacijama). BIOS jednostavno ne prepoznaje disk. Ne prepoznaje ni drugi SATA (iz laptopa s kojeg pišem - WD 320 GB Blue Scorpio). DVD pisač uredno prepoznaje. Probali smo sljedeće: - Mijenjati SATA kabele i kabele napajanja za disk i DVD snimač. Konektirali smo u svih 6 internih SATA utora na ploči i ništa. - Uploadali BIOS, podesili SATA kontroler na enable, tj. već je i bio podešen. Jedino mi nije jasno ima li koja šema s onim AHCI to IDE, to nisam nigdi naša - Riječ je o Phoenix Award BIOS-u (presiromašan opcijama po meni) :s - Pokušali instalirat Windowse i na početku loadanja ići s F6 i disketom koja je na sebi imala makedisk.om napravljenu instalaciju za Silicon SATA kontroler i kad bi došlo do instalacije pisalo bi There is no drive/disk ili nešto slično. Postoji li koja opcija u BIOS-u ili postavka specifična za taj disk / veilke diskove koju smo zapostavili? Svaka pomoć bi dobrodošla. Unaprijed Vam hvala i LP ![]()
![]() |
#2 |
red drum
Datum registracije: Aug 2008
|
Probaj ovo napravit,imaju dva riješenja pa pogledaj obadva linka; http://www.techsupportforum.com/foru...ata-83077.html http://vip.asus.com/forum/view.aspx?...Language=en-us
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nisi naveo koji os dižeš, XP ili W7 ? Da si uzeo manual onda bi našao opcije koje tražiš. Moguće je da Bios via nevidia chipset ne detektira veliki hdd (2 TB), također nađi manual od hdd - a i vidi jel mu se može jumperom narediti hoće li raditi kao sata3 ili sata2 Odradi, provjeri, postavi: - spoji hdd na sata1 a DVD (ako je sata verzija) na sata2 - Advanced > Serial-ATA Controler = Enabled - Advanced > RAID Enabled = Disabled, ako budeš dodavao hdd-ova kasnije i budeš htio stvarat RAID polja onda ide RAID Enabled = Enabled ali postavi SATA1 i SATA2 na Disabled - Main > SATA1 > Extended IDE Drive = Auto, Access Mode = Auto ili Large - za DVD spojen na SATA2 ista priča - Advanced > SATA Spread Spectrum = Auto Za install os - a, na floppy ide ono šta makedisk rutina odradi i stavi na floppy a ne sami makedisk. Na rootu floppyja trebaš imati txtsetup.sif file + sami driver inf i sys (mogu biti u folderima). Za XP se nalazi u "Silicon Image SiI3531 SATA Driver V1.5.12.0" paketu, a za Vistu u "Silicon Image SiI3531 SATA Driver V1.5.13.0", za W7 nema na supportu pa provaj ovaj od Viste ili traži po netu ili možda W7 već ima u sebi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Ovako. Spaja sam i disk od 320 GB (Sata 2) koji bi isto treba bit podržan na ploči, neće ga isto da nađe, a na drugom kompu radi normalno. DVD snimač je SATA i njega uredno prepozna i radi :s Idem pokušat još to šta ste predložili pa javim kako ispadne.
![]() |
#5 |
Premium
|
Proba sam sve, ništa. Nevalja disk. Jednostavno ga ne prepoznaje, drugi od 3 TB (prijateljev je pripoznalo uredno). *beep* HGspotu i škartu njihovom. 60 posto elektronike šta kupim il neradi odman po preuzimanju il radi godinu dana. Hvala Vam na pomoći.
MPS Zadnje izmijenjeno od: nino. 21.06.2012. u 07:13. Razlog: language |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|