|
![]() |
#1 |
Homo sapiens sapiens
Datum registracije: Sep 2007
|
Problem sa HP Compaq 6820s
Računalo je došlo s Vistom Home Premium. Jučer sam instalirala Windows 7. Nije bilo moguće naći driver za grafičku jer proizvođač više ne daje podršku za grafičke kartice ATI Mobility Radeon x1350. Odlučila sam vratiti Vistu preko recovery particije. Međutim, nestala je poruka "Press F11 for Recovery" pa sam pomoć potražila na internetu. Pisalo je da se Recovery može pokrenuti ako se ta particija označi kao Active u Disk Managmentu. To sam učinila, a od tada ništa ne radi. U očaju sam naknadno izbrisala Recovery particiju kako bih natjerala računalo da podiže sustav s particije na kojoj je ponovno trebala biti instalirana Vista. Od tada sam pokušala sa instalacijom windowsa 7, nekoliko puta instalaciju xp-a preko usb-a. Imam i hirens, isto na usb-u. Računalo često puta ne prepoznaje usb memoriju (valjda se pregrije pa prestane raditi). Sada je windows xp instaliran, ali se pojavljuju poruke kako nije moguće podići sustav. Preko hirensa sam opet c disk označila aktivnim. Čini se da je to dodatno poremetilo što se još moglo jer sada ne mogu pokrenuti ni instalaciju xp-a, a time ni recovery console. Što ću sada? Razmišljam sada o tome kako ću spržiti xp na cd (s drugog računala na kojem mi pržilica katkad radi, a češće ne). Htjela bih vratiti particiju na kojoj se nalazi Vista Recovery. To neće biti moguće ako spojim sve particije i formatiram. Ovo je trebao biti mačji kašalj, a pretvorilo se u noćnu moru. Procesor je Intel Pentium dual core. Ostalo ne znam jer mi nije dostupno, a nisam ranije zapisala. Također razmišljam kako je moguće vratiti Vistu jer mi je ostala OS Tools particija. Molim vašu pomoć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ako si izbrisala Recovery particiju, nemaš šta vraćati. Napravi od svih particija jednu jedinu, stavi W7 i tokom instalacije napravi nove particije. Što se tiče ATI drivera, tokom prvog updatea, W7 će sam povući potrebne drivere. Ako ne uspije, nađi bilo koju verziju Mobility Catalysta jer sadržava drivere za sve ATI grafe. Na naljepnici ispod laptopa, gdje piše koji je model u pitanju, imaš nekakvu šifru koja se sastoji od 2 slova, 3 brojke i opet 2 slova (npr. GR886ES). Napiši tu šifru da znamo točno o kojem se laptopu radi. Odi u BIOS, nađi stavku tipa 'SATA Mode' i prebaci njenu vrijednost iz 'SATA/AHCI' u 'IDE'. Tada bi instalacija XP trebala proći bez problema.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Vrlo je jednostavno, iman sličan laptop kod sebe. 1. Instaliraj W7 s svim updateima ** 2. Skini ATI Catalyst 9.3 WHQL Vista | Windows 7 32-bit 3. Skini Mobility Modder 4. Pokreni instalaciju drivera (kad extractira, udri cancel) 5. Pokreni MM i postavi ovako: ![]() Nakon toga imaš legacy drivere za svoju karticu ![]() _____ * traje možda pola minute proces (ako je 0 s, činiš nešto krivo) ** možda povuče i ATI drivere ali u svakom slučaju nemaju CCC i performanse kao ovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Homo sapiens sapiens
Datum registracije: Sep 2007
|
Hvala ljudi! U međuvremenu sam sve particije spojila i očistila. U opcijama za instalaciju xp-a (ono na plavom ekranu kada pita što formatirati) stvorilo se od nekud 15 gb prostora, ntfs format. To mi je bilo čudno jer prethodno u programu s hirens-a, acronisu, nije ostalo nikakvog dodatnog prostora na disku. Pokušala sam instalirati xp, ali je javio opet hal.dll is missing. To je vjerojatno zbog sata drivera. Idem sada pokušati ovo što ste mi savjetovali. ![]() Zadnje izmijenjeno od: oblak24. 19.06.2012. u 12:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |