|
![]() |
#1 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Router, switch i 7 kompova - par pitanja
Pozdrav. Ovako na poslu bi trebali spojiti par racunala na internet. Da budem točniji 7 računala (prije su bila samo dva pa je to islo sve direktno u router). Trebao bi par savjeta i imam nešto pitanja. Konfiguracija bi išla kao na slici..dakle 7 računala, standardni t-com router na koji je spojen max-tv i pretpostavljam da nam treba switch. - Bacio sam oko na sljedeći switch: http://www.links.hr/?naziv=switch-ca...kl=053.506.147 8 portova i mala cijena koju mozemo priustiti - E sada..kakvi kabeli su potrebni za spajanje switch > kompovi (straight through ili crossover) - Na router je spojen max tv..pretpostavljam da to nece utjecati na nista? - Konfiguracija routera - komplicirano ili osnovni plug-n-play? Imamo gotovo nikakava sredstva, tako da bi to trebali srediti cim jeftinije. Uglavnom, ako imate kakav prijedlog/savjet to je naravno vise nego dobrodoslo. Hvala i pozdrav. ![]()
![]() |
#2 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Ako mislite kopirat ikakve podatke s kompova u mrezi onda trazi bolji switch tj. Gigabitni. Ovo je 10/100 pa ce kopiranje malo vece file-a trajati cjelu vjecnost ![]() Sto se tice kablea svi danasnji switchevi (aj bar 99% da ne uleit neko sad sa nekim specijalnim ![]() ![]() MaxTV ne diras, on ostaje u svom IPTV portu i njega switch ne interesira.
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 07.06.2012. u 20:27. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Linčino, da si otvorio Sticky - je na vrhu onda bi dobio bar dio infoa koji tražiš. Dakle: - idu straight-through kabeli - u cijeloj mreži koristi isti raspored, npr. TIA-568B, uzmi mrežni kabel Cat 5e ili Cat 6 (sitno skuplji) - mada gledaš proći što jeftinije, razmisli o Gb switchu umjesto 100 Mb, od toga imaš koristi u transferu među kompovima - sa 7 kompova nebi trebalo dolaziti do zagušenja prometa sa i ka internetu, jedino ako neki pacijent ne zakolje sve sa torentima i sl. igrokazima. U tom slučaju svima treba stavit NetLimiter i fino podesiti |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2011
|
Gigabitnih 8 portnih imaš za 200-250 kn što nije prevelika razlika u cijeni za ono što dobiješ. Ja imam jedan takav mali (kakav ti želiš kupiti), za te novce radi super.
![]() |
#6 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Puno hvala na savjetima, ic ce gigabitni 8 portni switch. Lijep pozdrav! (p.s. sorry sta sam bio ljencina i nisam pogledao sticky)
![]() |
#7 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
A da ipak razmisliš o nekom switchu sa više portova? 16? Do sada si imao samo dva računara, sad ih imaš 7. To ti je već skoro popunjen novi planirani switch. Ako bude bilo kakvih dodatnih proširenja (dovoljna su 2 kompa) moraćeš ponovo ići u kupovinu. Sa većim brojem portova ćeš se osigurati za svaki slučaj.
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Ja pak mislim da mu se trenutno ne isplati ići na više od 8 portnog jer cijena 8>16>24 (i više) nepropocionalno raste, a ako mu danas-sutra ili za godinu dana zatreba proširenje uzme još jednog 8 portnog i gotovo,... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|