|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2012
|
Računalo se ne gasi
Pozdrav svima. Prije tjedan dana komp mi je zasmrdio (mlađi brat je bio dok se to desilo). Kada sam ga upalio, normalno sve po zvuku radi, čuje se beep ali nema slike na monitoru. Isprobao sam sve komponente i rade, izgleda da je matična riknula. No dobro, kupio sam matičnu Gigabyte GA-N650SLI-DS4 skupa s Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.66GHz procesorom, grafička Nvidia GeForce 9600 GT, 1,5 GB DDR2 RAM-a (533 Mhz čini mi se). Ostalo su moje stare komponente, hard Hitachi HDP725025GLA (230 GB SATA), NEC i Pioneer DVD RW pržilice, napajanje MS 400W ATX P4. Mislim da sam sve nabrojao. Kada sam složio sve komponente, komp nije mogao dizati windowse zbog novog chipseta, pa sam instalirao Win7 64 bitnu verziju (jer je procesor 64 bit). Imam premalo RAM-a za 64 bitnu verziju znam, ali uskoro planiram nadogradnju. Pošto napajanje nema priključak za grafičku (onaj sa 6 pinova) morao sam kupiti adapter koji se spaja na dva bijela priključka (onakvi koji idu u CD-ROM-ove) I tako sam to sve složio, sve normalno radi, samo kada ugasim komp (Turn offam ga), on isključi monitor, čuje se kako i hard isključi ali napajanje se ne gasi. Ono i dalje radi. Prisiljen sam ugasiti ga fizičkom tipkom. Da nisam možda neki jumper izostavio na matičnoj ili sl? Uz vašu pomoć nadam se rješenju problema. Unaprijed hvala na čitanju posta i pomoći. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Provjeri postavke u Windowsima (Power options). Također se riješi ovog MS napajanja, bez obzira što trenutno radi. To je za tvoje dobro. Xilence 420, Xilence 480, LC Power 460, SilverStone 400 Zadnje izmijenjeno od: ShanTech. 25.05.2012. u 14:12. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Koje točno postavke da provjerim? Plan je na Balanced, ne znam što bih tu mogao podesiti još.. Imam još jedno indentično napajanje, jedno slično MS i jedno Astec Model AA20040 ali ono je preslabo i vjerojatno neradi.. Koliko bi me došlo otprilike takvo napajanje koje si naveo? Polovno novo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I.H.S.V.
Datum registracije: Feb 2008
|
vjerojatno ti je napajanje u banani.. kupi neko polovno napajanje tipa Fortron ili Chieftek 350-400w do 100kn i miran si. Ako znaš nekog člana koji ima pristup tržnici, zamoli ga da ti najde nešto... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
*Choose what the power button does* Za napajanja sam stavio linkove gore. Ovo što izgleda kao boldani tekst su linkovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
When I press the power button: Shut down tako je bilo Sorry nisam primjetio da su to hiperveze. Mislim da ću ciljati na neko povoljno do 100 kn jer sam matičnu procesor i grafičku platio 500 kn polovno, pa da sad nebude još tolko napajanje ![]() Hvala obojici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
OK, ali se onda informiraj o napajanju koje ti se nudi (u pripadajućoj temi), da ne bi kupio mačka u vreći. Koje napajanje kupiti te preporuka kvalitetnih napajanja dostupnih u HR |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Promjenio napajanje, stavio Fortron 350W PNF, i kada ga shut down-am opet ista stvar, komp se ne gasi. Ima ko neki savjet što dalje da probam? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ajmo ovako. Nađi neki live Linux. Učitaj ga normalno sa cd-a (ne zaboravi u BIOSu staviti da je optika prvi boot uređaj), ali ga nemoj instalirati. Malo čačkaj u njemu, tek toliko. Onda pokušaj ugasiti komp pomoću njegovog shut downa. Ako se ugasi, onda je problem softverski (čitaj winsi u banani). Ako se ne ugasi, vuče na hardverski problem.
![]() |
#10 |
Registered User
|
Trebao bih probati, ali gdje da nabavim Linux? Danas sam slučajno stavio komp u sleep, i začudo, ugasio se! Samo naravno to nije onaj pravi turn off.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|