Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.04.2012., 11:58   #1
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
X2 5000+ BE se "pregrijava"

Navodnici su tu zato jer mislim da se ne pregrijava zapravo.
Konfiguracija je:
Gigabyte GA-MA78GM-S2H
Athlon X2 5000+ BE (na njemu stock AMD cooler sa heath pipeovima)
fortron 350W pnf
2x1 GB DDR2 800
ATI HD 4770 (nebitno jer se isto događa i na integriranoj)
WD 250GB SATA

Sve je uzeto na tržnjaku nedavno, CPU, MBO, RAM i PSU od istog člana koji kaže da je njemu radilo normalno.

Tijek događaja- negdi 30.3. kupio osnovu konfe od forumaša. Dijelovi su čekali u ormaru dok ne nabavim disk, da bi pred malo viš od tjedan dana to išao slagati. Prvo sam primjetio temperaturu od 60+ °C u BIOS-u. Odmah sam išao skinuti cooler da promjenim pastu. Paste (neke bijele) je bilo cca 3 puta previše te se razlijala oko procesora pa sam se malo više pomučio dok sve maknem, stavio novu metodom rižino zrno na sredinu, sklopio, kad ono opet skoro ista stvar (par stupnjeva razlike možda). Hladnjak je na dodir hladan. Opet skidam da vidim kako je nasjeo i vidim da se pasta skroz fino razmazala, skoro školski. Stavljam opet i ono ista stvar. Sve sklopio i poslo frenda kojem sam to slagao da si kupi SATA kabel za spojit disk i da onda instalira OS (ja nisam imao više vremena se zezat) i vidi što će se događat. On mi za dan dva kaže da mu se komp gasi sam od sebe. Inače vizualno nema nikakvih oštećenja, svi kondići izgledaju ok, jedino je MBO malo uvinuta kod CPU-a, valjda od coolera, ali ništa prestrašno. Jučer sam našao malo vremena da to opet pregledam te sam radio sve od sljedećeg-
  • vadio komponentu po komponentu, puštao u rad samo sa osnovnim
  • mijenjao pastu i cooler
  • promjenio kućište
  • vrtio memtest (ispada sve ok s memorijom)
  • mijenjao utore za ram sa samo jednom pločicom
  • probao sa i bez hd 4770
  • flashao najnoviji bios i nekoliko puta radio clear CMOS
  • stavio Athlon II X3 435 procesor - tad je radilo najnormalnije! idle <30°C a load cca 55°C i to sa nekim šugavim hladnjakom (isti sam probao i na 5000+, samo je još gore bilo tj komp se prije ugasio
Inače u Windowsima po aida64 temperatura zna čudnovato skakutat, čas je realna (30-40), pa onda opet 60+. Nakon 10ak sekundi aida64 system stability testa se popne preko 100 i onda se ubrzo komp ugasi. Hladnjak je cijelo vrijeme mlak. Zna se ugasit čak i samo u windowsima, pogotovo sa ovim šugavim hladnjakom kojeg sam uzeo skupa sa athlonom 2 za probu.
Našao sam po netu još par tema di se ljudima taj proc kakti pregrijava pa si mislim da stvarno nije u procesoru stvar (pošto A II radi bez beda), al to mi je van logike, iskustvo je da uvjek nešto drugo prije krepa nego CPU, tim više jer je čovjeku radilo...
Dali imate neki prijedlog?
Možda netko ima AM2(+) ploču da mu dam CPU da proba pa mi ga vrati i kaže kako je prošlo?
Ili meni posudi neki drugi AM2 procesor da probam?
Sve se inače nalazi u KSET-u trenutno jer mi je do faksa i tak sa se s frendom dogovorio da tamo to slažemo, tako da bi bio zahvalan ako bi netko mogao na ikoji od navedenih naćina pomoći.
Hvala
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2012., 12:06   #2
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
A da probaš s nekim drugim coolerom? Možda je ovaj dao svoje, pogotovo što kažeš da je na dodir hladan. Nešto nepaše s transferom topline s procesora na hladnjak.

Jesu sve kopče ok zakopčane? Jel ti plastika oko socketa ok?
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2012., 12:15   #3
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Ma kopce su ok, nisu na saraf nego na one pinove al se minimalno mrdaju, a i cooler se dobro da stegnut. Napisao sam gore da sam mijenjao cooler, sa ovim nekim sugavim koji je bio na Athlonu 2 se jos prije ugasi komp. Ocito mu senzor luduje i ima neki offset. Sad kako se to desilo i dali se moglo u transportu ili prilikom slaganja? Jos bi za plocu i posumnjao al za cpu mi je jako nevjerojatno da ga se fizicki osteti ako nije padao i ako su pinovi ravni...
Staro 16.04.2012., 12:25   #4
Momir
Premium
Moj komp

Momir's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Na CPU je nekad i sasvim mali napon na pravom mjestu koban

Koji je bios gore, mozda neki stariji/noviji pomogne?
Moze li se u biosu ugasiti ta opcija da se gasi komp?

Koliko sam nabrzinu njuskao netom, vidim da su jos neki imali slicnih problema i to pretzno u kombinaciji sa AM2+ procesorom.

Znaci nemora bit da je ista otislo, ali zajedno im se vise neda, koliko god blesavo bilo
Momir je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2012., 12:27   #5
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Provjeri kolku voltažu daje ploča procesoru. Pretpostavljam da testiraš na difoltu, tj. ne sprobavaš OC-ano.

Preteko me
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2012., 12:28   #6
FERRYS
AutoCad & Allplan expert
Moj komp

FERRYS's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Ak imaš mogučnosti probaj proc na nekoj drugoj ploči. Inače sam 100% siguran da te ploča zahebava tj senzor na ploči. ( imao dosta sličnih iskustava s gigabyte amd pločama ).
Isključi jednostavno onaj termal monitor što isključuje komp u slučaju pregrijavanja i peglaj dalje ili stavi na najvišu vrijednost koju može....
Staro 16.04.2012., 12:31   #7
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Bios je bio f11, stavio sam f12B (zadnji). Ploča overvolta malo (stavim na 1.30, u win bude cca 1.35V)
Nema opcije da se ugasi gašenje kompa. Ono za fan i temp warning sam disableao. 99% sam siguran da se ne pregrijava, jer na 100+°C bi hladnjak trebao bit malo topliji od "hladno do mlako" (stavljo sam i vulgaris komad aluminija hladnjak za slučaj da su heat pipeovi otišli na onom). Zato bi i htio provjerit CPU na drugoj ploči pa ako radi ću ga prodat il neš i kupit drugi za ovu ploču.
Staro 16.04.2012., 12:45   #8
Momir
Premium
Moj komp

Momir's Avatar

Jel te tako zezalo i prija stavljanja tog beta biosa?

Ja bi svakako isprobao i sa nekom starijom verzijom.

EDIT: Ako nista drugo, mozda ti da opciju za ugasiti taj sigurnosni fičer
Staro 16.04.2012., 12:53   #9
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Zezalo je da, zato sam i flashao BIOS, nebi to bezveze radio
A malo mi je rizično flashat bios da mi se komp ne ugasi za vrijeme toga... Tako da bih izbjegao to radit ako baš ne moram. Ne znam koliko će pomoć, i sumnjam da ću na starijem dobit opciju isključit to gašenje (nema mi logike da se to da isključit jer kaj ak se stvarno procesor tolko zagrije a komp se ne ugasi, sve bi se spalilo valjda)... Ista stvar je bila sa F11 i F12B tak da kao što već rekoh, sumnjam da će flashanje još starijeg pomoć... A i čovjek od kojeg sam kupio tvrdi da je njemu radilo normalno. On je to pak kupio od drugog forumaša koji mjesec ranije...
Staro 16.04.2012., 13:02   #10
Momir
Premium
Moj komp

Momir's Avatar

Onda neznam kako pomoc, jedino sto mi jos pada na pamet je da probas s drugim napajanjem dok nenabavis drugu plocu/procesor za probu.

Sretno
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2012., 13:07   #11
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Znači, ako netko ima AM2 CPU da probam još i s tim i da mu je usput navratit do FER-a/KSET-a s njim pa da probamo bio bi zahvalan. Isto tako ako je neko voljan da mu dam ovog blekija da isproba na svojoj AM2(+) ploči nek se isto javi
Kad i ako budem siguran da je nešto (i što točno) neispravno javit ću se forumašu od kojeg sam kupio da vidim dal možemo nešto sredit...
Staro 16.04.2012., 13:14   #12
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
99% da je ploča, odnosno njen senzor. Imao GA-MA78G-DS3H u kombinaciji s 5600+ i senzor je dobrano lagao za temp. Samo što meni nije gasio komp pa se nisam brinuo. Hladio ga je TT Sonic Tower sa 120mm ventom na 1000rpm.

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2012., 13:18   #13
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Ma i ja sam mislio, al onda sam stavio Athlon II i radi bez problema... Tak da ne znam više šta da mislim. Ak je ploča onda je samo u kombinaciji sa određenim procesorom/ima... Zato i želim isprobat još koji proc (po mogućnosti AM2, jer sa AM3 radi), i ovaj proc na drugoj ploči...
Staro 19.04.2012., 12:06   #14
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Imao identičan problem sa 5200+ prošle godine. Rješio ga tek kad sam ispolirao IHS na procesoru. Uzmi žilet i lampu pa provjeri da li je ravan jer sam ja ovoga na kraju pošteno izbrusio dok nije bio poravnat, a pasta se lijepo razmazivala.
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2012., 12:45   #15
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Ma nemre bit tolko neravna baza da se zagrije na 100+ stupnjeva a paste ima dovoljno i razmazana je dobro... A čovjek od kojeg sam kupio kaže da je njemu radilo normalno, bar u jednom trenutku. Bolestan sam neš pa nisam još, al sutra ću se javit forumašu koji se ponudio da donesem proc do njega pa da probamo na njegovoj ploči...
Staro 21.04.2012., 08:51   #16
kum
Premium

Datum registracije: Apr 2006
Imao jedno slično iskustvo kad je ipak procesor bio u pitanju.. tj. jedna jezgra se pregrijavala (grijala više od druge).. cijelo kučište je palo niz skale i očito oštetilo proc.. kod većih naprezanja tipa 3D igre se gasi, dok kod običnog rada funkcionira normalno i dan-danas.. U pitanju je bio Athlon X2 5200+
Staro 23.04.2012., 23:45   #17
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Probao sam sinoć na drugoj matičnoj, opet previsoke temperature ali se komp nije gasio, valjda matična nema tu opciju. Proc koji je bio u tom kompu (athlon64 3800+, single core) u ovom problematičnom opet radi ko urica, temp ne prelaze 45°C pri stress testu. Znači X3 435 i athlon 3800+ rade normalno na navedenoj matičnoj. Zaključak jedini mogući, očito nešto s procesorom ne štima. Javio sam se članu od kojeg sam kupio pa čekam da mi odgovori, valjda ćemo dogovorit nešto.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno