|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2012
|
Asus Aspire 6530
ovako imam problem sa laptopom kada ga pokušam upaliti (preko baterije i napajanja) radi 3-4 sekunde i zatim se resetira (reset traje tako dugo dok ne iskopčaš napajanje) imao sam i prije problema s tim bio je na popravku i rekli su da su zamjenili hard disk i da je to bilo to... sad sam i ja stavio novi hard unutra i ništa...samo se pali gasi... pa ako neko zna u čem je problem unaprijed mu se zahvaljujem ![]() P.S. Oprostite ako nije ovoj temi ovdje mjesto ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2007
|
Često spominjem-o neki bootabilni cd sa alatima poput hirensa kao polazište otkrivanja problema na računalima. Ne kažem da je čarobni štapić ali može dijagnosticirati 99% grešaka i dati korisne informacije onome koji traži pomoć ili onima koji daju pomoć. Moj stav je da bi svaki korisnik morao imati takav cd pri ruci a najnovije verzije imaju i mini xp windowse za one koji se ne snalaze u dos aplikacijama. Dakle Luka napravi si taj cd i puno lakše ćemo riješiti problem. Prvo što bi trebao napraviti je podignuti sa cd-a windowse a ako se javlja isti problem sa restartom onda izvadiš hdd i bez njega podigneš sistem kako bi znao da li je uzrok hdd. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2012
|
dakle...upalim laptop...radi 4-5 sec. niti se digne bios ni nista...samo nakon toga se resetira tako dugo dok ne izvadiš bateriju ili iskljucis napajanje |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Kao prvo, to nije Asusovo nego Acerovo s*anje. ![]() Kao drugo, vjerovatno je problem kao i kod većine tih low budget Acer gluposti. Hladan lem na chipsetu. Imaju jako lose rijeseno hladjenje. Pritisni ga rukom iznad chipseta, slobodno upotrijebi malo sile i pokusaj onda upaliti. Ako tada bude radio duze od 4-5 sekundi ili bude radio sve dok ne skines ruku sa njega to je to.
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ako ti tako radi, i ja bi rekao da je moza hladan lem na jednom od čipova. Možda ti pomogne a možda i ne stiskanje čipa pri paljenju kompjutera. Ono šta bi ti najviše pomoglo ako je stvarno hladan lem je industrijski fen. Na youtube.com imaš filmiće koji objašnjavaju kako se to radi. Samo upiši laptop reflow u youtube tražilicu i izbacit će ti filmiće. sretno
![]() |
#7 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Ako planira taj laptop koristiti još neko vrijeme neka NE radi reflow sa kojekakvim fenovima. Ako se ispostavi da je u pitanju hladan lem, ima na kolegu Alvina koji bi to vjerovatno mogao uraditi kako treba.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|