Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.11.2011., 16:53   #1
bixsy the king
Premium

bixsy the king's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Dual lan umrežavanje ?

Da li je moguće napraviti sljedeću stvar...dva kućna kompjutera su umrežena preko routera u "bridge mode".E sad mene zanima da li postoji mogućnost da umrežim svoj komp sa laptopom preko matične koja ima dual lan...da li je to uopće izvedivo i na koji način ?
Svrha bi bila prijenos podataka.Bilo bi dobro da mi netko i objasni čemu zapravo služi taj dual lan...koja mu je primarna svrha ?

AMD Ryzen™ 7 7840HS | NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 8 GB GDDR6 | 16 GB DDR5-5600 MHz RAM | 1 TB PCIe® Gen4 NVMe™ M.2 SSD
bixsy the king je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2011., 19:24   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor bixsy the king Pregled postova
E sad mene zanima da li postoji mogućnost da umrežim svoj komp sa laptopom preko matične koja ima dual lan...da li je to uopće izvedivo i na koji način ?
Googlaj "network bridge + ImeOS-aNaKojemZelisToIzvesti".

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.11.2011., 21:42   #3
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Moguće, jedino ti treba twisted pair LAN kabel ili ono što se zove "crossover" LAN kabel, pikneš u PC i u laptop. S obzirom da nemaš router u igri kao DHCP server (dodjela mrežnih adresa) moraš i na laptopu i na PC-u staviti isti mrežni rang IP adresa, recimo 192.168.0.10 na PC i 192.168.0.11 na laptopu. Moraš definirati istu mrežnu grupu, WORKGROUP, mora biti isti naziv na oba kompača. Moraš uključiti file sharing i odrediti barem jednu mapu kao dijeljenu (shared) da bi mogao prebacivati podatke. Ako ti nešto nije jasno, kao što kaže prethodni post, Žužl je tvoj prijatelj...

NADOPUNA: dual LAN ima dvije namjene:
1. spojiš jedan mrežni port s jednim kabelom direktno na lokalnu mrežu a drugi port drugim mrežnim kabelom direktno na switch. Priča se da bi obje mreže tada mogle raditi bez usporenja, ne znam da li itko to može izmjeriti u nekim realnim kućnim uvjetima kad je brzina mreže ionako daleko veća od brzine pristupa internetu. Eventualno bi to korisnik osjetio kad bi sa lokalnog računala slao veliku količinu podataka na drugo kućno računalo pa da mu pristup internetu radi bez zastajkivanja.
2. ako mrežni portovi podržavaju "uparivanje", teoretski bi mogao imati dva routera i dva neovisna pristupa internetu i duplo veću brzinu. Ne znam niti jednu osobu u Hrvatskoj koja ima dva routera s dva neovisna pristupa internetu.

Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 03.11.2011. u 19:19.
Sinac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno