|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Napon na LAN žici
Pitanje je slijedeće i nije teoretsko: UTP kabl koji nije shildan može ili nemože pokupiti strujni naboj ukoliko fizički nije spojen na nikakav provodnik? Od svakog čujem različiti odgovor pa ako ima netko tko se bavi mjerenjima i pratičnom provedbom LAN infrastrukture nek napiše ŠTO se točno dešava. Prema svemu što sam čuo i primjenjivao do sad - STP kablovi samo su zaštita od interferencija ali ne i od napona. Ukoliko veza puca samo za vrijeme nevremena, onda je negdje izolacija probila i dodiruje neku masu. Točno ili netočno? Hvala svima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
... jedan Šoki ima promjenu nadimka u Elektro Šoki nakon razvlačenja LAN kabla ... zašto ? Pa ovako, ima LAN kabl (dakle vodić) koji ide neki 50 cm od energetskog kabla (HEP) dakle postoji neko magnetno polje. Kabl je nategnut ali vjetar i tome slično i on se počne "rotirat" i tako se inducira napon i svako malo crkavaju mrežne sa oba kraja tog UTP kabla i nešto iskre, tj. svijetle kompovi u mraku a nemaju LEDIca ![]() Šema sa probijanjem izolacije ... onda je teški baksuz. Mislim mora se probiti vanjski izolator i mora se poderat izolacija na njih barem DVIJE i one moraju biti u kantaktu na istom mjestu ... skoro pa mission imposible osim ako se neko nije igrao rajsnadlama (poznata administratorska igra, pogodi di sam ti zabio rajsnadlu u UTP ![]() i da samo štiti od interferencija ... STP (STP is analogous to UTP with a slight modification: It is shielded, which means it can withstand EMI and RFI much better than UTP does. STP is used in token-ring topologies.)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
STP (Shielded Twisted Pair) je isto kao i UTP kabel ali je oblozen aluminijskom folijom (ili mrezom) ispod gumenog izolatora... prije odredjenog vremena neko je bio pricao kako na zvucnicima cuje neki radio ![]() kod nekih extra osjetljivih mreznih instalacija, korisno je staviti STP (pogotovo kada se LAN vuce na neku vecu udaljenost) treba obratiti paznju da za STP kabel treba imati i STP kontektore (koji su isto RJ-45) i izgledaju isto kao i za UTP (plasticni su) ali imaju oko plastike lim koji u kontaktu sa mreznom karticom glumi uzemljenje... tj aluminijska folija/mreza ono sto "putem pokupi" predaje uzemljenju na mreznoj kartici, tako da u LAN kablu putuju SAMO podaci namjenjeni za LAN (nema radio prijema) UTP (Unshielded Twisted Pair) je sve sto i STP ali BEZ unutarnjeg shielda i bez STP konektora... koriste se klasicni UTP konektori u LAN kablu ima napona (doduse prilicno nizak) ujedno kablovi i konektori su prvi (i jedini) opipljivi dio Layer 7 OSI modela koji je DeJure standard za mreznu opremu UTP kabel koji NIJE shield-an MOZE pokupiti naboj i zato nasem poznaniku Elektro-Shokiu krepavaju ploce i mrezne kartice... mislim da je vec 4 ploce vratio u Links a jadni ljudi mu priznaju garanciju... a mreznih kartica je spalio 3x vise nego ploca ![]() STP kabel bi trebao (teoretski) biti zastita od naboja, ali trebalo bi vidjeti kako stvari stoje u praksi nisam imao prilike da probam (tj. nemam izvor jakog napona) iako imam STP kabel (skupa sa konektorima) ukoliko veza puca, nevjerujem da je probila izolacija (osim ako neko/nesto nije ostetilo kabel) vec je vjerojatno problem u losem kontaktu STP konektora sa mreznom karticom/uzemljenjem
Drinking Rum before 10am makes you a Pirate, not an Alcoholic. Zadnje izmijenjeno od: MasterX. 16.06.2005. u 14:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
Re: Napon na LAN žici
Citiraj:
Tocno tako
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
pozz.. nas ima 8 u LAN mreži i povezani smo UTP kebelom preko ethernet switcha....živimo u zgradama (2 kom) i spajamo se na taj switch koji stalno pregori kod većeg nevremena (pregorila 2 kom. do sad + 2 kompa) ..zanima me da li postoji kaka shema da se tik uz konektor napravi neki "bijes" neki osigurač ili što koji bi zaštitio od visokog napona..ili možda nešto drugo a da i ne znam za to...hvala unaprijed P.S. Upoznat sam s komercijalnim rješenjima za zaštitu od visokog napona kod kompa, ali treba to ućiniti i kod switcha koji se nalazi u potkrovlju! Hvala, unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
|
|