Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.06.2011., 16:11   #1
fure
Registered User

Datum registracije: Jun 2011
Exclamation

Pozdrav SVIMA !!!

Dakle , novi sam na forumu i tražio sam u tražilici i svim postovima no nigdje nisam uspio naći sličan slučaj pa bih trebao pomoć vrsnih stručnjaka ili bilo koga tko se razumije i tko mi može pomoći kod mog problema.
Problem je dakle slijedeći:
Nalazim se u svojoj kući i zajedno sa susjedom, koji je malo dalje, preko kantene dijelimo internet popola. Posjedujem Airlive WL-1700USB wireless karticu koja je spojena sa susjedovim ruterom preko home made sat-kantene i signal je jako dobar i sa samim internetom nemam nikakvih problema, niti ja niti susjed. No stvar je u tome što bih želio da pošaljem wireless signal malo dalje, točnije 100 metara dalje u susjednu kuću gdje mi stanuju roditelji jer bih htjeo i njima omogućiti da imaju internet konekciju i sad me zanima kako bih to mogao ostvariti pomoću uređaja koje već posjedujem bez nekih dodatnih troškova.
A posjedujem dva wireless routera tipa ZYXEL P-600HW i GIGASET SX 763 od T-coma i dvije usb kartice, ovu Airlive koju sam već spomenuo i još neku CANYON usb karticu.. Stvar je u tome da je ova CANYON kartica jako slaba i ima jako mali domet tako da pomoću nje ne vidim svog susjeda, niti se ja i starci vidimo ikako pomoću nje. Jedino je AIRLIVE dovoljno jaka da se susjed i ja povežemo pa nju koristim da imam internet na svom kompu. Dakle , pitanje je kako bi mogao, pomoću svega toga, poslati internet konekciju u susjednu kuću svojim starcima. Ujedno i prilažem i skicu , koju sam napravio, da bih mogao konkretnije prikazati šta želim.
Dakle, signal ide od ROUTERA 1. pa preko airlive usb na KOMP 1. te bih s toga kompa poslao signal na KOMP 2.
Jednostavno , ali za susjeda, mog starog i mene je jako komplicirano.
Susjed i stari se ne vide(niti pomoću kantene), ja i stari se vidimo ,no neznam kako da se spojimo, a susjedov router se ne može dirati niti mjenjati/premještati jer je još pod ugovorom pa ga susjedov stari neda dirati uopće, niti njegov router podržava WDS, iako nema svrhe i da podržava jer se ja i on jedva vidimo bez pojačanja signala a kamoli on i moj stari tako da mu on ne može poslati signal direktno.

S toga, uz sve opširno objašnjeno ( ispričavam se ako je i preopširno) tražim Vašu pomoć u rješavanju ovog problema. Znači gdje šta staviti, koji router gdje,kod mene i kod staraca, koja usb kartica i kako to sve poštelati/sinkronizirati,

Unaprijed se svima zahvaljujem na pružanju bilo kakve pomoći i korisnih savjeta

Lijep pozdrav...

EDIT:
samo da napomenem da upravo čitam slične topiće sa sličnim problemima i vidim da nemam pojma o mrežama uopće. Kad bih samo znao odakle krenuti bilo bi mi od velike pomoći jer što više čitam to me više bune svi ti podaci...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Shema spajanja.jpg‎
Views:	160
Size:	79.4 kB
ID:	11780  

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.06.2011. u 09:58.
fure je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2011., 20:02   #2
hellbani
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2010
bez ikakvog ulaganja je opet ulaganje u drugu stvar ( struja ) ., bez problema se vuce internet s airlive u komp ., pa iz kompa u lan ruter ( jedan od navedenih ) ., pa onda u drugoj kuci se spaja na taj ruter navedeni.. ali ., velika mana je sto onda komp1 mora biti stalno upaljen ( potrosnja struje 100w+ 0-24 )...

prijedlog je sljedeci : ubacit se u trosak i kupit ruter koji ima repetitor mod... pa on hvata internet., i salje u jedan i drugi komp..
hellbani je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.06.2011., 23:13   #3
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Moj predlog je da trenutni internet odradiš preko rutera ako ima antenu koja se skida, a ovih 100m nije malo pa da nabaviš još jedan wl-1700.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2011., 15:10   #4
fure
Registered User

Datum registracije: Jun 2011
Question

Yeap, Helbani, kolega mi je pomogao da ga spojim preko lan bridge moda ali mana je ta da kom mora raditi cijelo vrijeme , to sad znam kad sam namjestio skužio sam da mi mora biti cijelo vrijeme uključen. Nažalost...
A uglavnom ne postoji šansa da jedan od ovih routera koje posjedujem spojim na susjedov net kao što se spajam sa airlive karticom? ili se može sa gigasetom? Imam uglavnom i dodatnu antenu za router, vanjsku omnicu pa bi s tim i mogao vidjeti susjeda, najvjerovatnije, nisam još probao tako jer bih želio prvo znati dali je to moguće tako upogoniti, bez kupovanja repeatera ili ap-a.
Dakle dali je moguće da spojim jedan od routera (zyxel ili sx763 sa priključenom vanjskom antenom) na susjeda pa da samo on bude uključen i da šalje signal okolo?

I hvala vam obojici na priloženim savjetima.... i begi ako ti nije bed da mi detaljnije objasniš postupak koji si zamislio. Thnx
fure je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2011., 19:46   #5
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Ma nešto bi smislili, ali je problem što je poželjno da ti računar ne radi stalno. U tom slučaju ispada WL-1700 pošto ima softwersku AP funkciju, a problem je i napajanje 2xUSB. Na grubo možda da wl-1700 ide na krajnje odredište a da se nabavi hardwerski podržani AP ili možda ovo
http://www.tp-link.com/en/products/p...mid=0103030108
begi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno