Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.03.2011., 15:46   #1
gothfr34k
Premium

gothfr34k's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Pomoc oko kabelskog routera

Pozdrav svima!

Imam jedan problem za koji trazim rjesenje pa se nadam da ce mi netko moci pomoci.

Zivim u Varazdinu i imam internet i kabelsku od Magić telekoma... Router koji imam je Scientific Atlanta model EPC2203.

Slike:

Kao sta se vidi iz slike to je kabelski modem sa jednim priključkom za mrežni kabel. Posto imam dva laptopa u stanu sa jednim se priključim na router sa mreznim kabelom i onda napravim adhoc mrezu na tom laptopu i sa drugim se priključim na njega.

Sad sa strane imam stari ZyXEL P-600.

Slika:

Sad bi ja htio da spojim ZyXEL na kabelski router pa da se sa obadva laptopa mogu prikljuciti na ZyXEL preko wirelessa i tako pristupati internetu.

Ako mi netko moze reci da li je to kao prvo moguce i kao durugo kako to napraviti?

Nadam se da sam bio jasan.

Hvala!
gothfr34k je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2011., 16:59   #2
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Vidi koju ti IP adresu i gateway dodjeljuje taj kabelski modem kad se spojiš na njega. Zatim se spoji na zyxela i podesi mu da adresa bude u istom subnetu (dakle IP i mask), a gateway stavi od kabelskog. Ugasi DHCP na zyxelu, ugasi mu ADSL modem i preko LAN1 porta ga spoji u kabelski.
Inače vidi malo po forumu, mislim da ima već na par mjesta objašnjeno kako spojiti bežični router da glumi access point.
Night je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2011., 18:58   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Šta je rekao kolega, pretraži malo stare teme, rješenje već piše.
Sa tim ZyXELL - om "neće ići", zamjeni ga sa wireless routerom koji na "ulazu" ima WAN priključak. U rijetkim slučajevima poneki routeri imaju "problema" sa cab. modemima a tada je rješenje uzmeš drugi tip tj. od drugog proizvođača.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 11:14   #4
gnjepar
Premium
Moj komp

gnjepar's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Vidi koju ti IP adresu i gateway dodjeljuje taj kabelski modem kad se spojiš na njega. Zatim se spoji na zyxela i podesi mu da adresa bude u istom subnetu (dakle IP i mask), a gateway stavi od kabelskog. Ugasi DHCP na zyxelu, ugasi mu ADSL modem i preko LAN1 porta ga spoji u kabelski.
Inače vidi malo po forumu, mislim da ima već na par mjesta objašnjeno kako spojiti bežični router da glumi access point.
Zanemari ovaj savjet. To ne će raditi sa ovim modemom kojeg imaš. To je običan modem i nema DHCP server. Dobiješ javnu adresu direktno tako da ovo gore nije moguće napraviti.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Šta je rekao kolega, pretraži malo stare teme, rješenje već piše.
Sa tim ZyXELL - om "neće ići", zamjeni ga sa wireless routerom koji na "ulazu" ima WAN priključak. U rijetkim slučajevima poneki routeri imaju "problema" sa cab. modemima a tada je rješenje uzmeš drugi tip tj. od drugog proizvođača.
Stvarno je nevjerojatno kako ljudi ne će izdvojiti sat vremena pa malo pretražiti nego očekuju da im netko drugi napiše što moraju napraviti.

@gothfr34k - napravi ovo što ti je Nikky rekao. Imaš na tržnici routera već od 100 kn tako da i nije sada neki veliki trošak.

Alternativna (jeftinija) rješenja:

- stari komp kao router - treba ti 133MHz, 32MB rama i dva NIC-a, skineš m0n0wall i za 20 minuta si gotov. Tada možeš ovog Zyxela koristiti kao AP (za bežični pristup) onako kako ti je to savjetovao Night.

- žični router - ne moraš kupovati WLAN router i nadati se da će raditi sa 2203 kojeg ti imaš (iako ja nisam naletio još na niti jedan koji ne radi sa ovim svestranim malcem ali ok) nego uzmi žični router za 50 kn i opet napravi kako ti je Night rekao.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno