Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.03.2011., 01:06   #1
mars952
Premium

Datum registracije: Nov 2003
Install win 7 i xp ne na isti hdd

Evo to bih želio. Na jednom disku imam već instaliranu sedmicu. Imam i drugi disk gdje bih želio instal XP. Vjerujem da ste ovo već radili, ja nisam. Na što treba obratiti pažnju? Prilikom podizanja sustava (paljenja PC-a) - kako se to događa, jel pita koji OS želim podignuti? Znači ne govorim o jednom disku, particijama i te stvari, nego win 7 na jedan hdd, a xp na drugi.
Hvala.
Staro 06.03.2011., 06:26   #2
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
U narodu se to nazivlje Dual boot, malo proguglaj i sve ti bu jasno. Kod svakog starta, pita te koji OS zelis. Lokacija nije bitna.
Evo tu : http://www.sevenforums.com/tutorials...dows-7-xp.html
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.03.2011., 12:27   #3
mars952
Premium

Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
U narodu se to nazivlje Dual boot, malo proguglaj i sve ti bu jasno. Kod svakog starta, pita te koji OS zelis. Lokacija nije bitna.
Evo tu : http://www.sevenforums.com/tutorials...dows-7-xp.html
Ma znam ja da to narod nazivlje dual-boot i da se instalira na istom disku i zna stvarati pun qrac problema, ali me čisto zanimalo kako stoje stvari s dva diska. I volio bih da mi onaj engleski tekst pojasniš, jer ja ne govorim engleski i tamo ima puno tih objašnjenja, koja mi nisu jasna. Svejedno hvala.

Zadnje izmijenjeno od: mars952. 06.03.2011. u 12:42.
mars952 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2011., 12:34   #4
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor mars952 Pregled postova
Ma znam ja da to narod nazivlje dual-boot i da se instalira na istom disku i zna stvarati pun qrac problema, ali me čisto zanimalo kako stoje stvari s dva diska. Svejedno hvala.
Ne mora biti nužno na istom disku i u pravilu ne stvara probleme. Prije instalacije obavezno napravi checkdisk na postojećem OS. Imao sam jednom triple-boot, XP, 7 i Linux. Radilo ko urica.
Staro 06.03.2011., 14:03   #5
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Neki BIOS-i pritiskom na određenu tipku, recimo ESC, daju izbor s kojeg diska će se podići sustav. Ako BIOS na tvojoj ploči to nema, možeš promijeniti u BIOS-u s kojeg diska će se dizati sustav.
Sad kad to znaš, od spojiš disk na kojem ti je sedmica i instaliraš WinXP. Nakon toga spojiš oba diska i s BIOS-om biraš s kojeg diska, odnosno koji sustav će se dizati. Puno stabilnije rješenje od bilo kakvih bootloadera.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2011., 13:58   #6
mars952
Premium

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Neki BIOS-i pritiskom na određenu tipku, recimo ESC, daju izbor s kojeg diska će se podići sustav. Ako BIOS na tvojoj ploči to nema, možeš promijeniti u BIOS-u s kojeg diska će se dizati sustav.
Sad kad to znaš, od spojiš disk na kojem ti je sedmica i instaliraš WinXP. Nakon toga spojiš oba diska i s BIOS-om biraš s kojeg diska, odnosno koji sustav će se dizati. Puno stabilnije rješenje od bilo kakvih bootloadera.
Instalirao sam xp na drugi disk, ubacio drivere i potrebne programa (prije odspojio disk sa sedmicom) i sad to šljaka. Ovo s BIOS-om nisam baš shvatio. Kako ću znat ima li to moj BIOS (s kojeg će se diska dizati sustav). Trenutno mi je naštimano na Cd - first boot.
Staro 07.03.2011., 14:19   #7
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Pa kad odeš u BIOS, možeš mu zadati s kojeg diska prvo boota. Skloni taj cd rom kao prvi device, pa stavi recimo hitachi na kojem ti je 7-ca. Kad želiiš podignuti XP, restart, odeš u BIOS (neke ploče imaju brzu tipku za instant pristup boot uređaju, to ti je Lacy govorio, pa ni ne moraš skroz u BIOS) i odabereš npr. samsung na kojem ti je XP.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2011., 15:02   #8
\PRLE\
Registered User

Datum registracije: Mar 2011
Sve je to ok, samo pripazi koji ces OS prvi instalirati, Opcija ti je da prvo stavis XP pa tek onda 7, zbog zapisa u boot.ini. Jer XP nezna za sedmicu dok 7 zna za XP. I sve ce da ti sljaka bez problema. Stavi si kao first boot device u biosu hdd, i prilikom podizanja windowsa pitat ce te koji OS zelis. Earlier OS ili windows 7. The End

Da se nadovezem na Tora, ne trebas birati svaki puta u biosu hdd ovaj ili onaj , vec samo trebas restartai i cekati da te pita koji sustav zelis. Naravno ako si napravio kako sam ti prethodno opisao

Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 07.03.2011. u 17:48.
\PRLE\ je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2011., 17:53   #9
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Prle nemoj dijeliti loše savjete i nauči se koristiti edit. Ovo što si napisao je u slučaju jednog diska a ovdje pričamo o dva.
mars, pročitaj user manual svoje ploče ili obrati pažnju što ispisuje BIOS prilikom bootanja. Možda BIOS na tvojoj ploči ima tipku za izbor s kojeg diska će se OS dizati ako nema uvijek ti ostaje oslazak u BIOS i mijenjanje boot devicea-.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2011., 18:12   #10
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Autor \PRLE\ Pregled postova
Sve je to ok, samo pripazi koji ces OS prvi instalirati, Opcija ti je da prvo stavis XP pa tek onda 7, zbog zapisa u boot.ini. Jer XP nezna za sedmicu dok 7 zna za XP. I sve ce da ti sljaka bez problema. Stavi si kao first boot device u biosu hdd, i prilikom podizanja windowsa pitat ce te koji OS zelis. Earlier OS ili windows 7. The End

Da se nadovezem na Tora, ne trebas birati svaki puta u biosu hdd ovaj ili onaj , vec samo trebas restartai i cekati da te pita koji sustav zelis. Naravno ako si napravio kako sam ti prethodno opisao
Prle, Prle - pročitaj što smo gore svi napisali, pokušavamo mu reći da može izbjeći boot loader na ovu foru

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Prle nemoj dijeliti loše savjete i nauči se koristiti edit. Ovo što si napisao je u slučaju jednog diska a ovdje pričamo o dva.
mars, pročitaj user manual svoje ploče ili obrati pažnju što ispisuje BIOS prilikom bootanja. Možda BIOS na tvojoj ploči ima tipku za izbor s kojeg diska će se OS dizati ako nema uvijek ti ostaje oslazak u BIOS i mijenjanje boot devicea-.
Ili poludiš, pa digneš virtualku u 7-cu, onu native s XP modom. Imao sam to neko vrijeme, zgodna stvarčica, nema restarta nema ničega.
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.04.2011., 15:41   #11
senna
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Imam laptop sa win7 x64, i želio bih si staviti i xp, da imam dva OS, jer mi neki programi rade na win 7 a neki na xp. Dali mogu xp instalirati na D disc, ili moram kreirat novu particiju na C discu?. Dali ovakva konfiguracija opterečuje računalo, tj. Usporava ga. Hvala svima
senna je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2011., 18:48   #12
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor tor Pregled postova
Ili poludiš, pa digneš virtualku u 7-cu, onu native s XP modom. Imao sam to neko vrijeme, zgodna stvarčica, nema restarta nema ničega.
Odlična stvarčica za emulaciju XP-a, najkraće traje za podešavanje, i nisam našao bug, kad se radi o neki stvarim koje na win 7 nemožeš.
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2011., 11:26   #13
de sign
Premium

de sign's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Kad instaliram uz Win 7 i XP onda idem ovim redosljedom:

1. Odaberem particiju za XP - format - install
2. Nakon instalacije XP, sistem se boot-a u XP-u pa treba ubaciti Win7 dvd i preko "repair" opcije vratiti bootanje kompa u Win7,
3. Nakon toga iz Win7 koristim softver "EasyBCD" i dodam WinXP kao dodatnu boot opciju.

Kada se to sve napravi, pri svakom dizanju sustava, pojavit će se izbornik u kojem možeš izabrati OS.

Ovaj način ne traži nikakve promijene u bios boot postavkama.
de sign je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno