|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Install win 7 i xp ne na isti hdd
Evo to bih želio. Na jednom disku imam već instaliranu sedmicu. Imam i drugi disk gdje bih želio instal XP. Vjerujem da ste ovo već radili, ja nisam. Na što treba obratiti pažnju? Prilikom podizanja sustava (paljenja PC-a) - kako se to događa, jel pita koji OS želim podignuti? Znači ne govorim o jednom disku, particijama i te stvari, nego win 7 na jedan hdd, a xp na drugi. Hvala.
![]() |
#2 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
U narodu se to nazivlje Dual boot, malo proguglaj i sve ti bu jasno. Kod svakog starta, pita te koji OS zelis. Lokacija nije bitna. Evo tu : http://www.sevenforums.com/tutorials...dows-7-xp.html
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Bez reklama u sigu! Zadnje izmijenjeno od: mars952. 06.03.2011. u 12:42. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
Ne mora biti nužno na istom disku i u pravilu ne stvara probleme. Prije instalacije obavezno napravi checkdisk na postojećem OS. Imao sam jednom triple-boot, XP, 7 i Linux. Radilo ko urica.
![]() |
#5 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Neki BIOS-i pritiskom na određenu tipku, recimo ESC, daju izbor s kojeg diska će se podići sustav. Ako BIOS na tvojoj ploči to nema, možeš promijeniti u BIOS-u s kojeg diska će se dizati sustav. Sad kad to znaš, od spojiš disk na kojem ti je sedmica i instaliraš WinXP. Nakon toga spojiš oba diska i s BIOS-om biraš s kojeg diska, odnosno koji sustav će se dizati. Puno stabilnije rješenje od bilo kakvih bootloadera.
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
|
Pa kad odeš u BIOS, možeš mu zadati s kojeg diska prvo boota. Skloni taj cd rom kao prvi device, pa stavi recimo hitachi na kojem ti je 7-ca. Kad želiiš podignuti XP, restart, odeš u BIOS (neke ploče imaju brzu tipku za instant pristup boot uređaju, to ti je Lacy govorio, pa ni ne moraš skroz u BIOS) i odabereš npr. samsung na kojem ti je XP. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2011
|
Sve je to ok, samo pripazi koji ces OS prvi instalirati, Opcija ti je da prvo stavis XP pa tek onda 7, zbog zapisa u boot.ini. Jer XP nezna za sedmicu dok 7 zna za XP. I sve ce da ti sljaka bez problema. Stavi si kao first boot device u biosu hdd, i prilikom podizanja windowsa pitat ce te koji OS zelis. Earlier OS ili windows 7. The End Da se nadovezem na Tora, ne trebas birati svaki puta u biosu hdd ovaj ili onaj , vec samo trebas restartai i cekati da te pita koji sustav zelis. Naravno ako si napravio kako sam ti prethodno opisao Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 07.03.2011. u 17:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pink Floyd fan
|
Prle nemoj dijeliti loše savjete i nauči se koristiti edit. Ovo što si napisao je u slučaju jednog diska a ovdje pričamo o dva. mars, pročitaj user manual svoje ploče ili obrati pažnju što ispisuje BIOS prilikom bootanja. Možda BIOS na tvojoj ploči ima tipku za izbor s kojeg diska će se OS dizati ako nema uvijek ti ostaje oslazak u BIOS i mijenjanje boot devicea-.
![]() |
#10 | ||
Administrator
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2009
|
Imam laptop sa win7 x64, i želio bih si staviti i xp, da imam dva OS, jer mi neki programi rade na win 7 a neki na xp. Dali mogu xp instalirati na D disc, ili moram kreirat novu particiju na C discu?. Dali ovakva konfiguracija opterečuje računalo, tj. Usporava ga. Hvala svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Kad instaliram uz Win 7 i XP onda idem ovim redosljedom: 1. Odaberem particiju za XP - format - install 2. Nakon instalacije XP, sistem se boot-a u XP-u pa treba ubaciti Win7 dvd i preko "repair" opcije vratiti bootanje kompa u Win7, 3. Nakon toga iz Win7 koristim softver "EasyBCD" i dodam WinXP kao dodatnu boot opciju. Kada se to sve napravi, pri svakom dizanju sustava, pojavit će se izbornik u kojem možeš izabrati OS. Ovaj način ne traži nikakve promijene u bios boot postavkama. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|