|
![]() |
#1 |
crni pas
Datum registracije: Sep 2005
|
W LAN modem na postojeći LAN?
ovako, doma imam po cijelom stanu provedeni utp kabel i koristim t-comov D-Link 584 router (obični LAN). sve lijepo radi i ok. no, u zadnje vrijeme mi se javlja potreba za povremenim w-lanom (iphone, ipad i slični surferski gadgeti) e sad me zanima kako najjednostavnije na postojeću konfiguraciju dodati w lan? ono što je bitno i prvi uvjet, jest da se postojeći D-Link router NE dira, dakle on MORA ostati i mora biti primaran router. drugi uvjet (više želja ali jako bitna želja) je da bi se taj w-lan uključivao po potrebi, dakle nebi radio stalno. dakle, kako sad to izvesti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Rješenja: 1 - zamjeni DSL-584T sa DSL-G684T, ako si zadovoljan sa postojećim routerom onda će ovaj (ista stvar samo još ima wireless) sigurno odradit željeno, netrebaš se bojat zamjene 2 - nabavi neki AP i samo ga dodaš u mrežu |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
crni pas
|
Citiraj:
ovo pod 2. mi je bolja opcija, imaš neku preporuku ili je totalno svejedno kaj uzmem? pretpostavljam da AP uštekam direktno u router, postavke onda naštimavam preko kompa kad mu se spojim na IP? e da, hoće mi to utjecat na NAT ako ps3 budem spajao preko AP-a? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Uzmeš npr ovaj; http://www.protis.hr/products/detail...06-54mbps/7251 uštekaš ga u ovaj router koji imaš ali ne zaboravi isključit DHCP na edimax-u.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Da, u zadnje vrijeme je "u điru" taj Edimax ili AirLive WL-5460AP, prošvrljaj malo po forumu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
crni pas
|
ljudi, problem nabavio ovaj edimax i spojio ga na svoj router, ali kad ga uključim zakolje mi LAN net, nemrem ga uopće pingat. iphone pronađe wirelles mrežu, ali je neaktivna. maxtv istovremeno cijelo vrijeme uredno radi... u čemu može biti kvaka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Linčino, potraži malo po forumu. Makni ga iz kućne mreže, spoji se žično na njega i postavi: - da mu je ip adresa u 192.168.1.x nizu a koju sada nitko ne koristi - ugasi mu DHCP sever - manualno postavi Gateway = ip routera - manualno postavi DNS - ove, Primmary = ip routera, Secondary = vidi DNS by ISP |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
crni pas
|
uh, sad je proradilo ali ga svejedno nemrem pingat? dakle moram se direktno spojit žicom sa kompa ne njega da ga pingam, podesim enkripciju i to? nemre prek matičnog routera? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Koja je IP adresa bežičnog routera, da nije ostala ista kao na žičnom ili je ista kao od nekog uređaja na mreži? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Jesi napravio 1. iz #9 posta ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
crni pas
|
Citiraj:
![]() tako da to prolongiram do sutra. šta ću morat sve ovo postavit manualno (ove dns-ove i to)? zašto? sad mi sve radi automatski. kaj nemre bit automatski sve? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Hehe, pa kud si ga prije zavida u plafon ? Šta si od navedenog postavio, pogotovo koju ip adresu si mu postavio ? Ovo ispod DHCP servera je opcionalno, može na auto ali je korisno postavit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
crni pas
|
pa mislio sam kako je sve plug and play, bez komplikacija. al eto. nisam apsolutno ništa postavljao, uštekao sam žicu uključio ga i sad radi, mogu se spojit na njega iphoneom ili kompom na wireless ali ne mogu ga pingat da mu podesim postavke, enkripciju itd def IP mu je 192.168.2.1 , od od LAN routera je 192.168.1.1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Pa zato ga i nemožeš pingat / otvorit mu web konfig, prebaci ga na npr. 192.168.1.50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ako je subnet maska 255.255.255.0 onda AP i router nisu uopće u istoj mreži, zato ne ide ping ni izlaz na net. I kad daješ adresu APu pazi na to da se ne nalazi unutar DHCP ranga. Zato se obično DHCP konfigurira da ide od .10 nadalje, da onih prvih 9 adresa ostane za uređaje koji će imati fiksnu adresu, recimo dodatni AP. Recimo probaj ovako LAN router : 192.168.1.1 AP : 192.168.1.2 maska (na oba) : 255.255.255.0 default gateway na AP : 192.168.1.1 (jer GW je onaj žični router) dns na AP : 192.168.1.1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
crni pas
|
ekipa hvala svima na pomoći! radi sve, podesio enkripciju i ostale điđe svakom jedna virtualna ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|