Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2011., 17:27   #1
Chico
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Wirless u zgradi, slab signal?

Router/AP mi je u prostoru na 2 katu stambene zgrade, a prostor gdje bi trebao uhvatiti signal je u prizemlju. Osim podova-stropova dijeli ih i stubiste zgrade.
Obe prostorije imaju prozore na istoj strani zgrade s tim da je router/AP u kutu prostorije iza televizora suprotnom od prozora i ne moze se premjestiti bliže prozoru. Od opreme imam b-net-ov: thomson twg850-4 kao AP i siemens wlan usb 108 adapter koji ide na pcmcia usb 2.0 adapter te asus-ov laptop l8400 (PIII Tualatin).

Koristim siemensov program "gigaset WLAN adapter monitor" za upravljanjem usb 108 adapterom. U programu postoji prikaz statusa koji prikazuje i "Link Quality" i "Signal Strenght" prikazan u postocima.
Dok sam u stanu sa jednim pregadnim zidom izmedju AP i usb adaptera "LQ" iznosi 50-77% te "SS" 55-71%.
Kada sidjem u prizemlje uspjeva naci AP te uspostaviti vezu s mrezom sto me iznenadilo, valjda zahvaljujući malenoj antenici na usb adapteru (drugi laptop sa ugradjenom wlan karticom nije to uspjevao uopce naci ssid). U tom slucaju "LQ" i "SS" je nekih 11% bio adapter u prostoriji ili izbacen kroz prozor, a normalni pristup djeljenim datotekama i internetu nemoguc.

Malo sam se izgubio u bespucima interneta trazeci u moru podataka, pojmova rjesenje za ovaj problem.
Zanima me mogu li rješiti problem sa postojecom opremom (ne pada mi tesko modifikacija usb 108 adaptera samo kako i sto)

Zadnje izmijenjeno od: Chico. 13.02.2011. u 18:16.
Chico je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2011., 17:37   #2
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
najbolje bi bilo da nabavis neki access point i njega umrezis utp kablom direktno u ruter na 2-om katu. na ap-u si podesi ssid i imas odlican signal po cijelom stanu
Cuky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.02.2011., 17:51   #3
vm@
Premium
Moj komp

vm@'s Avatar

Datum registracije: May 2009
kupiš sa njuškala "malo" jaču usb wifii karticu i nemaš problema, skini net stumbler i vidi koliki ti je signal do -70dbi je u redu sve ispod je loše
vm@ je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2011., 18:29   #4
Chico
Premium
Moj komp

@ cuks ne baratam pojmovima najbolje, zar nije thomson twg850-4 "AP" Access Piont
@ wm@ znaci siemens nije dovoljno jak da bi s nekakvom modifikacijom antene dobio zeljeni rezultat. Vidio sam na forumu da se spominje airlive wl-1600 i wl-1700. Da li bi jedna od navedenih bila dovoljna za rjesenje ovog problema?

E da. Instalirao sam network stumbler. Izgleda da ne radi sa siemensom. Veli no "wireless adapter found"
Staro 13.02.2011., 19:14   #5
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

da, ali ja sam govorio da ti treba jos jedan ap kojeg ces mreznim kablom spojit sa postojecim ap-om (thomsonom) i onda ces se ti putem wirelessa spajat na taj novi ap te ces na taj nacin imat dobar signal po cijelom stanu.

network stumbler ne radi kako treba u zadnje vrijeme. probaj sa ovim programom
Staro 13.02.2011., 20:11   #6
Chico
Premium
Moj komp

Ok kuzim tnx. Ovaj trenutni AP mi pokriva signalom cijeli stan i postavljen je najblize u odnosu na prostoriju u prizemlju unutar zgrade. Drugi AP bi morao biti "jaci" valjda ili bi morao njegovu antenu izbaciti kroz prozor.
Inace na postojeci AP su mi spojena dva racunala zicno i telefon.
Instalirao inSSIDer te radi odlicno. Ako sam dobro iscitao podatke manji amplitude dB bolji signal moram jos otkriti sto ostali podaci znace. Iz prostorije koju djeli samo zid imam nekih 65dB u projseku. Jos moram sici u prizemlje i testirati.
Staro 13.02.2011., 23:11   #7
vm@
Premium
Moj komp

vm@'s Avatar

Datum registracije: May 2009
da netstumbler radi samo sa atheros i realtek chipovima
vm@ je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2011., 11:29   #8
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Ok kuzim tnx. Ovaj trenutni AP mi pokriva signalom cijeli stan i postavljen je najblize u odnosu na prostoriju u prizemlju unutar zgrade. Drugi AP bi morao biti "jaci" valjda ili bi morao njegovu antenu izbaciti kroz prozor.
izgleda da me opet nisi shvatio. kada spojis mreznim kablom ta dva ap-a onda ti je nebitno di ce koji bit u stanu.

prvi ap (thomson) ce ti pokrivat stan, a drugi ap ce ti pokrivat cijelo prizemlje.

Citiraj:
Instalirao inSSIDer te radi odlicno. Ako sam dobro iscitao podatke manji amplitude dB bolji signal
tako je.

Citiraj:
Autor vm@ Pregled postova
da netstumbler radi samo sa atheros i realtek chipovima
netstumbler ima problema sa novim verzijama windowsa, zato sam mu i napisao da koristi inssider. ja imam atheros karticu ali ne radi sa netstumblerom na win 7 npr.
Staro 14.02.2011., 20:38   #9
Chico
Premium
Moj komp

Da postoji mogucnost spajanja mreznim kabelom to bi i ucinio. Mora biti bezicno.
Staro 15.02.2011., 12:44   #10
gustetic
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2001
Ja sam imao slični problem i nabavio sam dva usb adaptera

ovaj http://hr.airlive.com/product/produc...D1254346318078 koji vidi cca 30 mreža u okolici, puno bolji transfer rate ima ali dosta je mušićav u radu i ovaj

http://cgi.ebay.com/500mw-GSKY-USB-w...item41528581d4 koji "vidi" cca 12-15 mreža, ima manji transfer ali je postojaniji u održavanju jačine signala
gustetic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.02.2011., 16:49   #11
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Autor Chico Pregled postova
Da postoji mogucnost spajanja mreznim kabelom to bi i ucinio. Mora biti bezicno.
e sad neznam. mozes probat nabavit neki wireless usb sa atheros chipsetom samo je pitanje koliko ce ti to pomoc tj. dal ce signal biti ista bolji u usporedbi sa trenutnom karticom.

nekako mi je glupo da modas postojeci usb stick i da gore stavljas koje kakve antene jer onda zaboravi na mobilnost.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno