Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.01.2011., 22:15   #1
Mystery40
Registered User

Datum registracije: Dec 2009
Neuspjeli pokušaj izrade Lan-a

Pokušao napraviti kućnu mrežu od PC-a, laptopa i bežićnog rutera, nastojao odraditi po tutorijalima, ali negdje "škripi".
Na oba računala instalirani Win7, i oba se računala bez problema spajaju na internet.
Međutim ja bih želio da ih međusobno umrežim. Na oba računala u prikazu mreže vidljiva su oba računala ali pri pokušaju daljnjeg pristupanja....problem. Po mom skromnom znanju problem je u laptopu jer na njemu ni jedan disc niti i jedan file sa njega ne mogu sherati, svaki puta kada to pokušam uraditi, dobijem poruku da: "zajedničko korištenje mape ili biblioteke nije moguće", dok kod sheranja na PC-u, nije bilo takvih problema.
Svaka pomoć dobro došla.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.01.2011. u 23:10.
Mystery40 je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2011., 17:43   #2
Ant3G
Premium

Datum registracije: Dec 2008
Idi na oba kompa network and sharing center - > change advanced sharing settings -> turn off password protected sharing

isto tako, mozes iz network and sharing center-a napraviti Homegroup, tada ce sharing filova raditi bez problema
Ant3G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.01.2011., 20:29   #3
dj_cicko
Registered User

Na starom i dobrom XP u su te stvari puno bolje i jednostavnije funkcionirale
dj_cicko je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2011., 10:22   #4
Mystery40
Registered User

Citiraj:
Autor Ant3G Pregled postova
Idi na oba kompa network and sharing center - > change advanced sharing settings -> turn off password protected sharing

isto tako, mozes iz network and sharing center-a napraviti Homegroup, tada ce sharing filova raditi bez problema
Odrađeno, ali i očito problem je u nečem drugom...
Staro 14.01.2011., 10:44   #5
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Znači na ovom jednom kompu uopće ne možeš sharat ništa?

Pretpostavljam da je u Advanced Sharing options uključeno Turn on file and printer sharing za Home or Work mrežu? Jel ti uopće tip mreže na koju si spojen Home or Work (kućica) ili je Public (klupica)?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2011., 11:01   #6
Mystery40
Registered User

Spojen na kućnu mrežu i uključeno zajedničko korištenje datoteka i pisača.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 15.01.2011. u 13:08.
Staro 15.01.2011., 11:39   #7
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
I kad ideš na desni klik na neki folder, Properties i onda na Sharing (Zajedničko korištenje), pa na Advanced Sharing i tamo ukopčaš Share this folder i dole Share name, gdje u ovom postupku stvar stane?
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2011., 00:56   #8
Mystery40
Registered User

Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
I kad ideš na desni klik na neki folder, Properties i onda na Sharing (Zajedničko korištenje), pa na Advanced Sharing i tamo ukopčaš Share this folder i dole Share name, gdje u ovom postupku stvar stane?
Na tom mjestu je uredno označeno kvačicom da se zajednički koristi, ali u properties odmah ispod naziva datoteke piše da se ne koristi zajednički, a isto tako i za mrežni put: ne koristi se zajednički.
Staro 17.01.2011., 05:44   #9
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Datum registracije: May 2008
probaj stavit na share with everyone (properties-share-padajuci izbornik everyone-add) pa vidi dal radi, ako radi zeznuo si nesto sa homegroup...
Staro 17.01.2011., 18:42   #10
Mystery40
Registered User

Citiraj:
Autor mujica¸ Pregled postova
probaj stavit na share with everyone (properties-share-padajuci izbornik everyone-add) pa vidi dal radi, ako radi zeznuo si nesto sa homegroup...
Nažalost i dalje ne radi....Da li je moguće da je nešto do Windowsa?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.01.2011., 19:28   #11
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
potrebno je dodati prava za koristenje datoteka

evo primjer: D disk > desni klik > propreties > sharing > advanced sharing > permissions > (ako gore postoji everyone oznaciti dole "full control") ako nepostoji pritisni "ADD" > pa odes na advanced > pritisnes find now > dole iskoci prozor gdje treba naci everyone (dva puta kliknes na to > potvrdis s ok

ako ti ni nakon ovoga neproradi moras podesiti isto ime workgrupe, na w7 po defoultu dolazi WORKGROUP a tako bi trebalo biti i na xp-u, znam da je u nekim slucajevima bilo MSHOME pa samo prebacis u WORKGROUP i onda sljaka (ovo je za neke korisnike xp-a)

ako preko laptopa sheras putem wirlessa ja sam morao ukljuciti sync da bi mi mreza radila tako da sam se kod buraza hebo 2 dana dok nisam nadosao (koristio je usb stick za wirless)...ako ti nes nebude sljakalo pikni me na pm pa cemo preko team viewera rijesiti stvar

EDIT: probaj promjeniti jos mrezu udjes u network and sharing security, ispod "view you active networks" mora pisati public, home ili work, pritisni na zaplavljeni "link" stavi na work (ako vec nije)

kad si to napravio odi opet u network and sharing scurity > s ljeve strane change advanced sharing settings > Turn ON Network Discovery isto tako skroz dolje Turn OFF Pasword Sharing

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna

Zadnje izmijenjeno od: fre@k. 17.01.2011. u 19:33.
fre@k je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2011., 19:33   #12
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Datum registracije: May 2008
kak nece, pa mora... hmmm i sigurno su popaljene file i printing sharing i konektano na homegroup i sve i nece... pa mater mu, koji je to router?
daj klikni na neki folder koji bi trebal bit šeran na properties, tab sharing i kaj pise pod network path?

kad to lociras npr na pc-u, odi na lap klikni run utipkaj \\network path koji tam pise i vidi dal ce se spojit...
Staro 17.01.2011., 21:24   #13
ivan77
Guest

obavezno isključi windows krš od firewalla , 99% da to iz nekog razloga stvara probleme
  Reply With Quote
Staro 18.01.2011., 11:35   #14
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Mystery40 Pregled postova
Nažalost i dalje ne radi....Da li je moguće da je nešto do Windowsa?
Moguće da je netko isključivao servise koji su "višak", pa da zato ne radi. Probaj naći na netu koji sve servisi moraju biti uključeni, pokreni control panel za servise i provjeti da nije neki od njih ugašen. Mislim da je "server" jedan od servisa koji bi morali biti aktivni da sharing radi, a često ga ljudi znaju ugasiti jer nije previše bitan za druge stvari.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2011., 21:58   #15
Mystery40
Registered User

Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Moguće da je netko isključivao servise koji su "višak", pa da zato ne radi. Probaj naći na netu koji sve servisi moraju biti uključeni, pokreni control panel za servise i provjeti da nije neki od njih ugašen. Mislim da je "server" jedan od servisa koji bi morali biti aktivni da sharing radi, a često ga ljudi znaju ugasiti jer nije previše bitan za druge stvari.
Svi servisi sa nazivom server aktivni.
Staro 18.01.2011., 22:31   #16
Mystery40
Registered User

Citiraj:
Autor fre@k Pregled postova
potrebno je dodati prava za koristenje datoteka

evo primjer: D disk > desni klik > propreties > sharing > advanced sharing > permissions > (ako gore postoji everyone oznaciti dole "full control") ako nepostoji pritisni "ADD" > pa odes na advanced > pritisnes find now > dole iskoci prozor gdje treba naci everyone (dva puta kliknes na to > potvrdis s ok

ako ti ni nakon ovoga neproradi moras podesiti isto ime workgrupe, na w7 po defoultu dolazi WORKGROUP a tako bi trebalo biti i na xp-u, znam da je u nekim slucajevima bilo MSHOME pa samo prebacis u WORKGROUP i onda sljaka (ovo je za neke korisnike xp-a)

ako preko laptopa sheras putem wirlessa ja sam morao ukljuciti sync da bi mi mreza radila tako da sam se kod buraza hebo 2 dana dok nisam nadosao (koristio je usb stick za wirless)...ako ti nes nebude sljakalo pikni me na pm pa cemo preko team viewera rijesiti stvar

EDIT: probaj promjeniti jos mrezu udjes u network and sharing security, ispod "view you active networks" mora pisati public, home ili work, pritisni na zaplavljeni "link" stavi na work (ako vec nije)

kad si to napravio odi opet u network and sharing scurity > s ljeve strane change advanced sharing settings > Turn ON Network Discovery isto tako skroz dolje Turn OFF Pasword Sharing
Možeš li malo pojasniti na što misliš kada kažeš:" ako preko laptopa sheras putem wirlessa ja sam morao ukljuciti sync da bi mi mreza radila"
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno