|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
ovako, instaliro sam dos iz w98 na jednu particiju i na drugu ubuntu 10.04 i nemam dual boot ko sto sam to imo kad sam imo recimo xp instaliran pa instaliro ubuntu, jel zna neko kako bi to mogo sredit da imam dual boot? aj pls bilo ko, sad skidam freedos pa cu s njim probati, ali htio bi s ovim malim od par stotina KB jer pokusavam sto vise hdd-a ocuvati za prave velike OS-ove jer su mi dos-ovi samo za prijelaz između pt-ova... nz zas al kad instaliram freedos ne radi mi, kaze da je sys id nepoznat..dajte neko s nekakvim prijedlogom bar, ili nek mi neko kaze ako zna kakav dos program za dual boot napravit ali da podrzava linux particije, ja sam probo s special fdisk 200 ali on ne podrzava linux sys id-ove.. Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 31.12.2010. u 19:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
DOS je DOS..prestaro. Ak se baš hoćeš igrat , probaj u virtualci radije. U teoriji ak hoćeš da radi, instaliraj najprije DOS pa potom Linux na particiju pokraj. GRUB bi trebao prepoznati DOS kao sekundarni OS. Samo pretpostavljam da iz DOS-a nećeš moći pristupit EXT* particijama (neka me netko ispravi ako sam u krivu)... ![]() http://www.youtube.com/watch?v=cY6-FbKcgmc P.S.-što će ti DOS?
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / Fedora Workstation 42 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
DOS mi ne pomaze u virtualnom svijetu jer mi treba na maloj particiji na kojoj imam program s kojim vracam druge particijske tablice u MBR kako bi pokretao jedan od 8 OS-ova novijih od DOS-a. instalirao sam ja DOS i onda linux ali GRUB ko da ne poznaje DOS, nz u cem je problem?!?!? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / Fedora Workstation 42 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
na tom hdd-u imam 23 particije..sve se ne vide kad se uđe u neki OS nego samo one koje su potrebne tom OS-u. kad taj OS ugasimo, resetiramo komp i kod dual boot-a između tog OS-a i DOS-a odaberem DOS a u njemu sam osmislio program s kojim onda mogu upisavši ime particije vratiti (vec prije spremljene) particijske tablice u MBR i tako ponovno pokrenuvsi racunalo odabrati neki drugo OS. sve sam probleme dosad odstranio osim ovoga s ubuntu-om..mozda da probam neki drugi linux, mozda ce njihov GRUB prepoznati DOS..a DOS koristim izvučen iz win 98.. mozda da neki drugi DOS upotrijebim..? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
P.S.-23 particije??? Pa dobro što ti radiš na kompu ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
ha potrazit cu jos po netu, a skinut cu i neki drugi DOS, ocito GRUB ne prepoznaje ovog iz w98..a freeDOS mi ne radi..xD nz zas, probat cu neku drugu verziju.. 23 particije..ovak, imam w2k, 3*xp, 3*w7, sad linuxe pokusavam uvalit..a na kraju cu u 3. mjesecu na sve to skupa uvalit jos i MAC..a w 98 i 95 nemozemo koristit za nis korisno, isto ko i vistu -.- ![]() ![]() ![]() dovoljno objasnjenja ili? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Does youer dewg byte?
|
Ruđer? Morati ćeš ručno dodati u Grub entry za DOS (ne u grub.conf, nego u /etc/grub.d/40_custom). Fajl ti mora početi sa : #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 A zatim nešto ovako : menuentry "MS-DOS" { root (hd0,0) makeactive chainloader +1 } Pretpostavimo da se DOS nalazi na prvoj particiji prvog diska. Save datoteke, te zatim : sudo update-grub.
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? " ![]() Zadnje izmijenjeno od: m4dm4n. 02.01.2011. u 13:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
da Ruđer..kak znas? i odo ja to probat sad napravit, javim jel uspjelo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
upiso sam ko sto si reko, spremio ali nejde..cak sam i set root postavio umjesto root samo, trazio sam jos malo po linux forumima ali nejde.. izbaci mi kod update-a grub-a ovak redak etc/grub/40_custom: 1: #!/bin!sh: not found ostalo je ok..?? Zadnje izmijenjeno od: strgani. 02.01.2011. u 15:54. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Does youer dewg byte?
|
Citiraj:
Fajl MORA početi sa : #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 I po mogućnosti radi sa vi editorom , ili nano.
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
exec tail -n +3 $0 menuentry "DOS" { set root (hd0,0) chainloader +1 } evo, tako pise, a ne radi ni ovako #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 menuentry "DOS" { set root (hd0,0) makeactive menuentry "ubuntu" { set root (hd0,1) chainloader +1 } niti ovako #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 menuentry "DOS" { root (hd0,0) makeactive menuentry "ubuntu" { set root (hd0,1) chainloader +1 } |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Does youer dewg byte?
|
Nije svejedno kaj ćeš napisati, svaka linija ima svoj smisao. Dakle dobro pročitaj...
![]() |
#14 |
Premium
|
mislim da sam skuzio, radim na tome.. xD sry.. hhh Zadnje izmijenjeno od: strgani. 03.01.2011. u 22:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
evo, stavio sam MS-DOS pod menuentry i nista..isto ko i prije..a sad cu probat sve to napraviti tako ali cu imat i xp na posebnoj particiji, kad sam imo samo xp i linux i nadodao sam ovaj dio u 40_custom onda mi je ponudilo jos jedan izbor..sad cu samo xp imat instaliran na jednoj particiji poslije linuxa i onda cu stavit DOS posebno na prvu i vidjet dal ima razlike.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Does youer dewg byte?
|
1. FAT32, w98 startup,256MB 2. EXT4, /boot, 200MB 3. logical (/ + /home),EXT4, 20GB 4. SWAPSPACE, swap, 2GB Radi sve kak spada. Budem otišao danas u Linux pa ti javim točno kaj piše. Prevelik zalogaj si očito uzeo. ![]()
![]() |
#17 |
Premium
|
zalogaj mi je dan da ga probavim a ja radim sve sta mogu da ga probavim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Veha...kak to misliš samo primarne? To valjda znaš da možeš imat max 4 primarne particije ili 3 primarne+extended? Ovaj EXT4 je posebna BOOT particija (kernel i prvi stupanj GRUB-a) no po mom iskustvu Linuxu je totalno svejedno di je na disku i na kakvoj particiji, osobno nisam imao nikakvih problema.
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
znam da je "samo" to moguce ali mi koristimo nesto sto nam omogucava da ih imamo koliko zelimo...ugl, nisam znao sta je ova ext4 particija..sad znm..valjd ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Does youer dewg byte?
|
U tvojem slučaju će Ubuntu 100% biti iznad 1024 cilindra, a to znaš kaj znači. Iako /boot može biti alociran kao direktorij unutar / particije, u ovom slučaju je to nemoguće zbog gornje situacije, dakle, moraš ju imati uz ostale DOS particije. Treća particija ti slobodno može biti primarna i to samo / , te /home da bude samo kao direktorij unutar tog roota,dakle ne moraš komplicirati sa extended particijama.
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
i zas imas /home odvojen?? skuzio sam ostatak, samo me zanima ovaj dio ![]() Zadnje izmijenjeno od: strgani. 04.01.2011. u 20:40. Razlog: dodatak |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Does youer dewg byte?
|
Recimo iz istog razloga zašto se "My Documents" stavlja na particiju na kojoj se ne nalazi sistem. Giga rama nije dosta, al ok...
![]() |
#23 |
Premium
|
za ubuntu 10.04 nije dost? samo cemo malo koristit office i radit u terminalu, a paljenje i gasenje je ovak i onak puno brze nego kod windowsa...a jedino kaj mi swap onda predstavlja je jos vise rada sa particijama i tablicama i programima... i ja nisam nikad odvajao home od ostatka jer sam smatrao da mi se nista ne moze dogoditi jer su to ipak linuxi..a i nista bitno nisam imo onda u tim dokumentima jer sam linuxe koristio samo za isprobavanje opensource programa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Does youer dewg byte?
|
Nebitno. Prema ovome, Ubuntu zapravo nisi nikad niti koristio. Nije bed, ali određeni standardi se moraju poštivati. Linux nije nepoderiv. Uglavnom nebitno, pretpostavljam da ti najbolje znaš kaj uopće trebaš napraviti i za koji proces. Samo mali savjeti. ![]()
![]() |
#25 |
Premium
|
Pa kao glavni OS nisam, bio samo sastrane onak, tek toliko da i ja vidim kaj je to, da nebudem toliki noob ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
receno, ucinjeno, ne proradilo -.- :/ 1. fat 32 - 260 MB 2. ext4 /boot - 200 MB 3. ext 3 / - 15 GB 4. swap - 2 GB nadodao sam ono u 40_custom i svejedno ne radi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Does youer dewg byte?
|
x : cat /etc/grub.d/40_custom #!/bin/sh exec tail -n +3 $0 # This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the # menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change # the 'exec tail' line above. menuentry "DOS" { set root=(hd0,1) chainloader +1 boot } x : fdisk -l Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 100 132 265072+ b W95 FAT32 (258MB) /dev/sda2 * 133 165 265072+ 83 Linux (250MB) /dev/sda3 40995 44437 27655867 f W95 Ext'd (LBA) (cca 25GB) /dev/sda5 40995 44181 25599546 83 Linux /dev/sda6 44182 44437 2056288+ 82 Linux swap / Solaris +4. particija koja je nebitna... Pretpostavljam da ćeš primijetiti ključnu pogrešku... Nikad direktno tipkati tuđe tekstove u računalo. ![]() P.S. Naravno, jasno ti je da su sda5 i sda6 unutar ljuske sda3 ?
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
??? i kako god da probam, nema uopce dual boot menu-a na pocetku... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
A dali si razmišljao o ovome "OSL2000 Boot Manager" #www.osloader.com/#
![]() |
#30 |
Premium
|
Jesam, ne valja jer ga kao prvo treba registrirat, kao drugo nemogu upravljat s njim kak ja hocu ni kad ga regam a kao trece, nema neku podrsku za os-ove osim windowsa. Uz to ne gleda koji je os instaliran na kojoj particiji kao sto izgleda kad se pokrene, nego recimo: imam xp i win7 na laptopu, kad u izborniku odaberem particiju na kojoj mi je win7 nis se ne dogodi nego moram odabrat onu na kojoj je xp i tamo mi onda opet normalno ponudi xp ili win 7... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|