|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
BSOD - problem u napajanju?
Dakle, o cemu se radi - konfiguracija je: Gigabyte GA-H55M-S2H, Intel core i5 750, quadcore, Mushkin Blackline Stilletto 2x2GB, Saphire ATI Radeon 4890, Corsair CX series CMPSU-400CXEU Slozio sam frendu u 4. mjesecu, i nakon par dana su se pojavili problemi - BSOD, razne poruke. Malo bi radio ok, pa se u jednom danu srusi par puta, pa opet par dana nista....... I tako nakon par mjeseci, testiranja, formatiranja, trazenja drivera, meni dopizidilo i rekao covjeku da donese komp kod mene i pusti ga kod mene na par dana. I sad, jos prije na kompu sam izvrtio sve zive i nezive programe za testiranje i benchmark (Superpi, occt, memtest, BurnIn, VideoMemoryTest, PCmark, 3DMark, ma sve zivo), pratim temperaturu - i nije bio nikakav error. I napravim low-level format, zgazim sve particije, instaliram original Win7Pro, skinem sve najnovije drivere s original stranica za Win7, pobacam sav softvare, instaliram NFS Hot Prsuit i Dirt2 i par zgodnih gadgeta koji prikazuju temepraturu proca i grafe. I krenem, istovremeno "gledanje" 3 filma, winamp u pozadini svira nesto, utorrent krsi autorska prava, pokrenem NFSHP i igram par sati (treba testirati, zar ne ![]() Komp 4 dana radu u komadu, to i tamo ga resetiram kad se skine neku update i sl. Radi po cijele noci, vrti filmove malo u full modu, pa ostavim igricu cijelu noc, dva dana ga koristim za "normalni rad" (internet, office, filmovi, utorrent, adobe...)... Sve bez ijednog smrzavanja, rusenja ili BSOD-a. I danas ga frend pokupi, ode doma, malo surfa/igra - sve 5, da bi se prije 20-ak minuta srusio kad se apsolutno nista nije radilo na njemu - pojavio se BSOD (jer sam iskljucio ono resetiranje). Nije napravio nikakav update, nije nista instalirao - komp je jedino promjenio geografski polozaj :-) I sad jedino sto mi pada na pamet je problem u struji. Ja sam u gradu, on zivi "malo" izvan grada i mozda je moguce da padovi napona sruse komp? Nemam ideju, zbilja neznam. Da dizem napon RAM-u? Za koliko? Da nesto drugo promjenim? Sto, gdje za koliko? Ljudi dajte savjete/ideje.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Koji BSOD mu izbacuje? Errori u Event Vieweru?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
strujni problemi
Prema rečenom, moguće je slijedeće: 1. kabel kojeg prijatelj koristi za napajanje ne ostvaruje dovoljan kontakt sa ATX napajanjem. Neka recimo proba kabel od monitora spojiti na napajanje, pa vidit hoće li se stvar ponoviti. 2. Struja mu je loša.. malo vjerojatno da je to uzrok, jer struja bi mu zbilja trebala biti loša, a još k tome ako u blizini svoje ili u vlastitoj kući ima nekog jakog potrošača koji pri uključenju uzrokuje pad napona na okolnoj mreži. (npr. ima električni radijator spojen u istoj sobi). - neka proba bez tog uređaja Tada bi rješenje bilo u obliku UPS-a. 3. Napajanje je loše - neka proba sa drugim, ali ako je kod tebe toliko radilo bez problema, ono bi trebalo biti ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
4. Brika mu jack napajanje -> ploča.
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Imam identičan problem na jednom drugom kompu sa komponentama koje troše "malo" struje ! Sve funkcionira ok dok se nešto radi na kompu ali kada se komp ostavi nekih 15-20 min da "miruje" ode sve u 3pm ! Formatirao sam hard , stavio win7 ( opet isti problem ) ! Formatirao ponovo hard , stavio win xp sp3 ( opet isti problem ) ! Sve komponente na svojim uobičajenim tvorničkim postavkama . Napajanje je no name 400W ( probati ću nabaviti drugo jače napajanje pa ću javiti dojmove ) . AnArChY to savjetujem i tebi . Kreni sada od napajanja . |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
Sada bas gledam neki stabilizator napona, UPS je trenutno preskupi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Daj odi zabuši multimetar u utičnicu kod tog frenda, čisto da vidimo o čemu se radi.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Znači, u tom grmu leži zec... Ima tu još faktora koji bi mogli utjecati na rad računala. Npr, ako nema klasično uzemljenje, nego je isto riješeno sistemom nulovanja, tu se rado pojavljuju svakakve antipatične nuspojave. Imam takav slučaj na vikendici. S obzirom na pad napona, sumnjam da bi se problem dao riješiti stabilizatorom napona. Ta bi sirotinja pustila bijeli dim nakon par dana takvog tretmana. Netko je gore predložio napajanje preko UPS-a, ako se ne varam. To bi radilo, pitanje je samo isplativost. Čak i rabljeni uređaji su prilično skupi. Moja preporuka je naći jedan UPS kojem je otišao battery pack, pa isti switch-ati (ovisi o naponu baterija, ali vrlo često se u njima nađu kompatibilnosti) za 1 ili više akumulatora, koje narafski svi više-manje imamo po garažama, podrumima i tavanima.
Udomljujem stare laptope i njihove dijelove. ![]() Zadnje izmijenjeno od: [GOW]Nec. 27.12.2010. u 13:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
i ja imam cijelu kucu na uzemljenju preko nulovanja pa nemam nikakih problema, nemora 100% biti to u pitanju jesi probao ti svoj komp dati njemu pa neka ga ima par dana da vidite oce se on gasit. to bi definitivni rijesilo pitanje u vezi dali je problem u kuci ili samom kompu. ako ispadne da je komp onda probajte sa drugim napajanjem ili se zamjenite za kompove ![]() sala mala |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Čovjek ima 5% pad napona na mreži čim uključi bilo koje jače trošilo. Nije baš najpametnije kopčati osjetljiv uređaj na par dana na probu, barem to ja ne bih radio. Nekako je tu ipak Voltmetar mjerodavan. Problem je u struji. Ima 3 moguće solucije: - Dijagnosticirati i riješiti problem u mreži/instalaciji. - Uključiti računalo u mrežu preko UPS-a (koji će se isto malo patiti, ali šta možeš...) - Kupiti laptop, jer punjač nije baš jako zabrinut za varijacije u napajanju.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|