Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.12.2010., 19:41   #1
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Jeftini gigabitni switchevi - ima li razlika ?

Treba mi 8-portni gigabitni switch, unmanaged. Trenutno ce se spajati na D-Link DIR-655 gigabitni router a kasnije mozda na gigabitni Routerboard, dakle prosjecna house/small office mreza.

Cijene se krecu od 250 kuna pa sve do 900-1000 kuna. Moje pitanje je da li ima kakve razlike sto se tice brzine kod unmanaged switcheva, odnosno da li i najjeftiniji od njih moze isporuciti teoretski maksimum gigabitne mreze, to jest da switch nije usko grlo ?
Osim eventualne duljine garancije, ima li uopce smisla kupovati skuplje switcheve i da li i najjeftiniji danasnji switchevi podrzavaju jumbo frames?

Hvala !

Zadnje izmijenjeno od: Matta. 08.12.2010. u 19:47.
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2010., 22:58   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mislim da je i tih 250 Kn previše, ista stvar kao i kod 100Mb modela samo su stavili drugi chip, čitaj treba odrat raju jer je to novo / brzo / Gb . . .
Ako misliš koristit jumbo frames potraži u specifikacijama, mora biti navedeno da ima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2010., 01:03   #3
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
ja sam kupio dlink 1008 ili tako nekako. (najjeftiniji 8 portni koji sam nasao koji je bio dostupan lokalno)

unmanaged su svi isti
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2010., 08:27   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ako imaš onboard/jeftilen GB LAN kartice, nema smisla bacati novce na neke ultra-dupa super switch. Kupi neki normalni d-link i to je to, sve ostalo je bacanje novaca u takvom setupu.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2010., 13:47   #5
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
da nadodam. u ovom gore testu su sudjelovali ul30Vt laptop i intel itx ploca s atomom 330 - integrirani NIC u oba slucaja. cak i s najjeftiniom opremom je moguce postici teoretski BW.
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2010., 18:37   #6
_saiko
system kaiser
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Sve ovisi o tome koliko ti se koristi mreza. Od ovih po 250kn mozes ocekivat mozda cak teoretski maksimum ali eventualno s kompa na komp. Sumnjam da to moze izdrzati nekoliko paralelnih transfera npr
A da se na GbE ne insplati preci to su gluposti. Bez nekakvog nabrijavanja diskovlja sa integriranim mreznim karticama postizem bez problema 50MB/s i to preko relativno tromog windows sharea. Ipak je to fina razlika od 8-10MB/s na 100Mbps.
_saiko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno