|
![]() |
#1 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Čudno cviljenje u kompu pri čitanju i pisanju podataka
Hard disk je Western Digital 640gb Black Caviar (limitiran na 150Mb/s jel je ploča stara s478 pa nemože više) star oko godinu i pol, danas mi se desilo da sam prvi put sam čuo zvuk cviljenja iz njega nije to bilo glasno nego potiho onako,al sam primjetio da nije normalan zvuk i ne kod svakog čitanja.U everestu sam pokrenuo onaj benchmark za hard tek tolko da vidim kad neki test radi kad to točno cvili i čuo sam da cvili samo kad radi Linear read 32 i 64Kb i Buffer Read 32 i 64Kb, dali bi me to trebalo brinut jel imam gore win i brdo fajlova, nije valjda da hard polako odlazi, zna netko možda znao šta je to ? Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 24.11.2010. u 14:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
Poslije toga odi na stranicu od WD-a i skini njihov diagnostic tool, morat ćeš ga ubacit na cd. Cviljenje nije baš uobičajeno kod WD-a, probaj ga stavit na stol (izvadi ga iz kučišta) i dobro slušaj, stavi ruku na njega dal jako vibrira. Ako je prošo sve testove i na stolu cvrči i vibrira, moja je preporuka prebacivanje važnih podataka na drugi disk. Još samo jedno pitanje, dal je disk bio zašarafljen s obje strane kada je bio u kućištu, jer sam naletio na slične WD diskove koji su jako glasni bili jer su vlasnici/servis iz lijenosti "zaboravili" zašarafit disk u kučište s obje strane. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
1
|
Skidam HD Tune pa ću vidit i ovo ostalo razmotrit. Zašerafljen je sa svih 4 šerafa u CM 4in3 modulu je. EDIT: Napravio Error scan (Quick) sve je zeleno nema damage. Hvala što si mi reko za hd tune mislim da mi nebi pao uopće na pamet,sad sam otišo file benchmark napravit i ispada da stalno cvili pri bilo kojem čitanju znači nije samo pri 32 i 64 nego svim ovim koji su ponuđeni u HD Tunu, cvili kad počne zapisivat i čitat. Skinuo sam WD diagnostic tool for windows i napravio u njima test nije trebalo ništa pržit, testiro (quick) i kaže sve da je prošo PASS i pod SMART su sve kavčice i ok. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 24.11.2010. u 20:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Napravi full scan. Tek tada možeš reći da je sve ok. Vodi računa da će trajati bar 5h (nekidan sam skenirao WD diag. toolom WD5000AAKS i trajalo je 4h30min).
![]() |
#5 |
1
|
EDIT: Dobro da sam išo napravit test na drugom hdd-u koji je u kompu i ispostavilo se da nije do harda još je meni bilo čudno isto WD-ovi kolko god sam ih dosad na testu imo niti jedan nije procvilio, nego to nešto drugo cvili unutra, a to tek moram skužit šta je, uglavnom cvili kad radim file benchmark u hd tune na čitanju i pisanju. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 24.11.2010. u 14:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
EDIT: Još samo daj molim te napiši koje kučište imaš. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
1
|
Kućište je Coolermaster centurion 590 nema šanse da se vibracije prebacuju na kućište jel su hardovi u svom cage-u koji imaju gumice na sebi,a i znam razliku između vibracije i cviljenja, budem kasnije otvorio pa vidio šta je točno,a čini mi se kolko sam uspio sa uhom skužit između rupa na stranici od kućišta da je nešto na matičnoj,matična je asus p4p800-e Deluxe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
EDIT: Daj molim te popuni rubriku "Moj komp" Zadnje izmijenjeno od: mask01. 25.11.2010. u 12:50. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
1
|
Ustanovio sam tj. bar mi se tako cini kad sam otvorio kuciste nemogu uhom tocno locirat zvuk,al najvjerovatnije je zavojnica tamo kod cpu kulera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Opet ponavljam popuni moj komp da znamo s čim imamo posla. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
1
|
Napajanje je novo band name Seasonic kupio sam ga nedavno nije 100% napajanje jel se iz njega ništa ne čuje. @mask01 Prime sam pokrenuo i ne cvrči kad testira,samo kad stavim hardove u HD Tune na file bechmark i to kad čita i piše onda se čuje. Komp je: P4 3.2Ghz s478 klokiran na 3,96Ghz cooler scythe katana 3000 ploča asus p4p800-e deluxe memorija 2x1 ddr400 g.skill klokirana na 494Mhz grafička ati HD3850 512Mb kolkirana 2x hard disk - 1. Wd black caviar 640Gb 2. Seagate barracuda 160Gb 2x optička uređaja napajanje seasonic 520W polumodularno Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 26.11.2010. u 13:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Stara blanja, ha? Da se dao i monitor clockati, vjerojatno bi ti i njega riješio... ![]() Probaj izvan kućišta, do tada u ništa nećeš biti siguran. Ako je zavojnica, kupi si tubu epoxidne smole i fino ju utopi u tome.
![]() |
#16 | |
1
|
Citiraj:
![]() a da budem se pozabavio ovih dana time. |
|
![]() |
![]() |
|
|