Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.11.2010., 21:05   #1
plavica
Registered User

Datum registracije: Nov 2010
Win 98/2000/Me i bežična veza

Pozdrav,

Već sam se umorio od traženja po internetu jer ne mogu nigdje naći ono što me trenutno zanima pa molim vas za pomoć.
Naime, imam prijenosno računalo HP Pavillion sa Windowsima 98/2000/ME. Imao sam dial up vezu sa internetom i sve je bilo O.K. dok nisam instalirao ADSL i router ZyXel od T-coma. Imam i drugo računalo sa XP-om i bežičnom spajanje i tu sve funkcionira. Htio sam i ovaj sa Windowsima 98 isto postaviti na bežičnu komunikaciju i instalirao sam USB W-LAN adapter Asus WL167G. Uspio sam nakon mnogo pokušaja upisivanja tih brojeva IP.SSSD. itd i dobio sam u donjem uglu ikonu, mali kvadratić i do njega malu plavu lopticu sa crtama, crnim i plavim točkama što je pp veza sa internetom. Snaga signala je 85%, a link 100% očitano na konekciji u seting up-u. I to je sve.
Tada počinje problem jer ne mogu na internet. Ne znam koje podatke upisati u internet option – connection. Malo se razlikuje od Win XP i to me zbunjuje. Svi pokušaji prestaju sa upozorenjem na grešku ili iskopčavanjem sa routera....

Pitanje glasi, da li uopće mogu na Internet sa ovakvim laptopom koji ima Win 98 i bežičnim adapterom ili ne.
Ako mislite da mogu, molim vas za savjet kako to učiniti.

Hvala!

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 08.11.2010. u 09:41. Razlog: Postove ne pisati u Wordu
plavica je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2010., 23:07   #2
hellbani
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2010
moze se 100%... ali, bilo je to davno kad sam 98win prckao ., kolko se sjecam ista je fora ko i u xp podesavanje ip adresa u control panelu
hellbani je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.11.2010., 08:46   #3
plavica
Registered User

Citiraj:
Autor hellbani Pregled postova
moze se 100%... ali, bilo je to davno kad sam 98win prckao ., kolko se sjecam ista je fora ko i u xp podesavanje ip adresa u cotrol panelu
Nebi bilo loše da malo sada poprčkate po svojoj memoriji pa da mi dadete koji konkretniji odgovor koji će mi poslužiti.Ja bodem ,bodem ali nikako da ubodem u sridu.
Staro 08.11.2010., 10:47   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ovdje prvo treba razjasnit neke osnovne stvari:
- ZyXEL je Router i po defaultu radi u Router modu
- ovo pak znači da uređaj sam ostvaruje PPPoE konekciju, u uređaj upisuješ user / pass za PPPoE Dial-Up (vidi papir od ISP - a) i više se na kompovima ne koristi Dial-Up
- sve šta treba je uspostavit wireless link sa router - om i automatski si "na" netu

Jedan od kompova privremeno spoji žično na router, otvori web konfig i tu provjeri / postavi:
- DHCP Server uključi (moguće da već je)
- u wireless sekciji postavi SSID tako da lakše prepoznaš svoju wireless mrežu (npr. PLAVI)
- postavi tip i šifru wireless - a ovisno o slijedećem

Win98 nativno ne podržava WPA/WPA2 jer je definiran kasnije od samog OS - a, u nekim slućajevima postoji podrška za navedeni tip zaštite kroz driver / software proizvođača, provjeri ponuđene opcije (drv/sw Win98 + WL-167G).
Ako WPA/WPA2 nije podržan onda postavi WEP sa šifrom max. dužine, evo jedan WEP key generator.
Prilikom unosa na odgovarajuće mjesto obrati pažnju jel se unosi u ASCI ili HEX obliku.

Dodatnu sigurnost možeš ostvarit tako da u web konfigu routera koristiš Wireless Lan > MAC filter, aktiviraš i uneseš MAC adrese samo od svoja dva kompa (preciznije njihove MAC adrese wireless kartica / sticka).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2010., 17:34   #5
plavica
Registered User

Kako riješiti problem

Pozdrav ekipi !
Pa evo ovako. Postupio sam po vašem savjetu i malo pročačkao po routeru. Tu mi se čini da je sve u redu. Enkripcija je u wpa-psk i tkip-u i u routeru i asus adapteru. No ma čini mi se da se nismo dobro razumijeli. Ja konekciju adapter-router a i vezu na internet imam ko što kaže mala ikonica dole u uglu very- good. Ali nešto drugo mene muči a to su postavke na internet exploreru(konekcija). Account na outlook- expresu je postavljen kao i na ovom drugom compu dok ovaj drugi od T-coma za modemski ulaz 077100000 mi predstavlja problem. Gdje i kako ga postaviti jer kako god ga pišem u čarobnjaka za int. vezu kod klika na explorer i outlook exp. dobijem onaj karakterističan zvuk od dial-up veze a pošto tel. kabel nije uključen u konačnici imam grešku ili upozorenje da ne može pronaći server pop3 od t-coma. Muči me taj ISP. Koji, kako, i gdje jer se razlikuje od winxp. Ako onu opciju - never dial a conection iskopčan kako je to i na ovom drugom compu imam odmah grešku i tako u krug. Brojevi, brojevi, katastrofa. Blažena automatika, ukopčaj pa nek sam radi. Ma nadam se da ćemo to riješiti. Oslanjam se na vašu pomoć
Pozdrav

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.11.2010. u 19:44. Razlog: A da je udrit razmak gdje treba
Staro 09.11.2010., 20:03   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ponovo pročitaj drugu točku osnova, kod tebe mora biti odabrana (aktivna) opcija "Never Dial a conection".
Najprije osposobi da nakon ostvarivanja wireless konekcije prema routeru i pokretanjem IE ili FF dobiješ startnu stranicu bez ikakvih dodatnih koraka (npr. Dial-Up).
Pogledaj ADSL Bibliju i provjeri / postavi da je ZyXEL podešen u PPPoE (Router) mod rada.
Kad ovo postaviš, tvoj blem će nestati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno