|
![]() |
#1 |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
ADSL: LAN modem, switch, komp....zasto router?
Razmisljam o uvodjenju ADSL-a pa sada prikupljam informacije i jedna me stvar muci. Kada ekipa zeli spojiti vise kompova na ADSL zasto izmedju LAN modema i switcha ubacuju router? Koju tu router igra ulogu i zasto je bolje sa njim nego bez njega (slicno kao sa zenama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
eng. router znaci usmjerivac route = usmjeriti (ima i drugih znacenja) obicno routeri koji ciljaju na home trziste imaju ugradjen kakav-takav firewall recimo ovako izgleda: ADSL <-> router <-> tvoja lokalna mreza router ce ti u ovom slucaju odraditi NAT (network address trenslation) i omoguciti da svi compovi iz local LANa idu preko jedne PUBLIC IP adrese na internet... to ti je to ukratko... switch nije u mogucnosti routati pakete, ni raditi NAT, zato ti je potreban router
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
aka Mali Mirko
|
Sto ima usmjeravati od adsl lan modema do switcha? To je jedan jedini UTP kabel. Ali dobro enivej. Ima zanimljiv clanak o tome na howstuffworks pa cu procitati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Ne cini li ti se da nece tek tako ici deset korisnika na jedan modem. Kako ce on znati koji paket je za koga. Modemi nisu za to radjeni on bi to mogao znati no to je u vecini slucaja njemu nepotrebno. Drugo imas ppoe server na koji se ti spois sa svojim username -om nakon toga ti on dodjeli neki IP a sto ces sa drugim korisnicima? Router je tu da sve te stvari rijesi :-) Inace glavna namjena routera je spajanje dviju odvojenih mreza. U klasi C 192.168.0.0 predstavlja mrezu dok zadnji oktet broj hosta od 1-254 (255 je broadcast). Dva hosta u drugoj mrezi se nemogu vidjeti i tu dolazi router. Tako ti nebi nikada vidio pcekspert.com da neki router iz tvoje mreze ne usmeri pakete prema njegovoj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
aka Mali Mirko
|
Nemam pojma, tek sam predao zahtjev, a tako i tako cu imati samo jedan PC spojen preko LAN modema. Cisto me zanimalo zasto je to tako. Vidim da ekipa brije na tako nesto. BTW u ruke mi je dosao zadnji broj jednog hrv.inf. casopisa gdje je detaljno opisano kako Simensov LAN modem kojeg T-Com uglavnom ugradjuje u sklopu ponude adsl-a, "pretvoriti" u router. Je li to neko probao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Nisam osobno probao ali par frendova je i radi. Stvarno radi :-) Salim se no cuo sam jedino da se otvaraju neki nezgodni problemi oko sigurnosti no to je sada vec zuti tisak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |