|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
ASUS EAH 4350 Silent ne radi
Pozdrav! Imam jedan problem - posjedujem Dell Optiplex 280, sa P4 3 GHz, 2 GB RAM te sam odlučio nabaviti novu grafičku jer je bila onboard intel 915 gore. PS je 210 W. Čitao sam dugo, kompao po netu i ljudi predlažuz 4350 jer troši nekih 17W. Kupio sam grafičku u Protisu i sve super, podržana rezolucija i sve, instaliram driver sa CD-a i sve se sruši, blue screen of death. Od onda na svakom bootanju Win7 Ultimate dolazi mi poruka Alert: PCI Express Card Is Running In x1 Mode. Press F1 to continue ili tak nešto slično, ili press F12 to enter Setup. Imam zadnju verziju BIOS-a i u njoj nema nikakvih postavki za brzinu PCI-E porta (inače je PCI-E 2.0 x16 na ploči, kako i na grafičkoj). Neki kažu da se to dešava kad grafička nije sjela dobro, ali probao sam par puta izvadit pa stavit unutra i nikakve promjene. Čisto me zanima dal ima kakve šanse da se ta brzina digne i kako se može postaviti ? (ljudi na netu se žale da im se to isto dešava sa starijim RADEON-kama, x600 ili x800). Uglavnom piše da je 300W minimum za grafičku, ali ljudi na netu kažu da čak sa 170W mogu normalno raditi sa 4350. Molim za neki savjet, bilo što jer više nemam ideja ![]() Lp, Ivan |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Evo na hrpi šta da pogledaš: - u BIOS - u prebacio da je primarna dodana a ne on-board grafa - probao sa nekom drugom verzijom drajvera, AMD (ATI) kaže da je zadnja verzija 10.9 - proba sa nekom drugom grafom da provjeriš jel funkcionira PCI-E x16 slot kako treba, npr. 3650/3450 koja napajanje dobiva preko 6 pin PCI-Ex power konektora (treba ti adapter) - ako sumljaš da ugrađeni psu nije "dovoljan" a prije probe sa nekim drugim > UPOZORENJE Dell koristi nestandardan raspored na 20/24 pin konektoru u odnosu na standard. Rješenje je da presložiš žice (pinove) po njihovom rasporedu. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 27.09.2010. u 10:04. Razlog: Nadopuna |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
softverski ga nikako ne mogu, imam najnovije drivere baš za ASUS-ovu karticu, stari su mjesec dana. Bios nije. Jedino HADVER ostaje. Imao sam interfejs utaknut u pci-e port (kartica koja ima samo DVI konektor a koristi onboard grafičku). Nemam nikakvu karticu za probati , te mi ovo sa PSU-om mi nije baš jasno. Konektor za napajanje da presložim žice ? A koji konektor mi napaja grafičku ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Napomena za psu, ako ideš za probu stavit neki drugi a nije porijeklom od DEL - a za Optiplex - e onda moraš preslagat žice u 20/24 pin konektoru. Pogledaj gornje linkove i prouči malo pa će ti biti jasnije, obrati pažnju na napone i funkciju pojedinog pina. Nemaš, pa posudi negdje drugu grafu ili odnesi u neki servis da oni probaju. Nisam vidio uživo tu 4350, po slikama na netu nevidim jeli ta grafa ima na sebi konektor za dodatno napajanje, ako ima jesi li ga spojio ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Nema dodatni utor, a i uzeo sam je samo zato jer troši nekih 17 -18 W kolko sam pročitao na net-u. Da je jako slabi potrošač, nema niti fan za hlađenje, tako da jednostavno ne vidim u čemu je problem :S |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Sad me jedna druga tema podsjetila na ovu pa sam malo tražio po netu a ovo je rezultat: - greška je u BIOS - u a u vidljivom dijelu nema opcija za postavke PCI-E x16 sabirnice - Dell vjerojatno ni neće izdat BIOS update - grafa koja je prodavana u kompletu sa Dell Optiplex 280 je ATI Radeon X300 SE i koja radi ok. Drugo je sad pitanje jel se isplati i koliki je pomak u odnosu na on-board grafu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|