Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.08.2010., 18:57   #1
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Maticna ne pokazuje sliku i gasi se

Pozdrav!

Ovako, imam maticnu KOB KT266A FDSX (manual: http://www.mercury-pc.com/download/u..._%282.0%29.pdf) koja je ista kao i MATSONIC MS8137C+ (imam obje, isti je raspored komponenti, samo je boja drugacija).
Prije par mjeseci je ploca uredno radila s procesorom AMD Athlon 900Mhz, 384MB SDRAM. Ovih dana sam nabavio novo kuciste, te sam maticnu preselio u novo kuciste, novo napajanje, novi procesor i RAM.

Kako ploca podrzava DDR1 i SDRAM, premostio sam jumpere (JP5 A,B,C,D i JP6 A,B,C,D i JP7 (sjecam se da sam na MATSONICovoj ploci isto stavljao DDR1, radilo je normalno a JP7 jumper nisam dirao) da bi koristio 512MB DDR1 RAMa.
Konfiguracija koja je trebala biti:
AMD Athlon 1333Mhz
DDR1 2×258MB
KOB KT266A FDSX
Nvidia MX400 graficka
Frontier 400W
Stavim u kuciste, sve spojim, pritisnem power gumb - nista. Probam vise puta, nista. Power LED ne svijetli, beepova nema, ventilatori se ne pokrecu.
Vratim JP7, JP6 i JP5 jumpere kako su bili za SDRAM, stavim 128MB SDRAM, izvadim maticnu iz kompa i slozim na stolu s drugom grafickom (MX440, koja je danas ujutro radila na drugoj ploci) i napajanjem (takoder radilo ujutro), spojim, upalim, upali se napajanje i ventovi na 2 sec i ugasi se. Ponovno upalim maticnu, 2 sec i ugasi se. Power LED normalno svjetli te 2 sekunde.
Stavim drugi RAM (isto SDRAM 128MB, oba su radila prije koji tjedan), upale se ventovi, power led brzo treperi i tako stoji. Beepova nikakvih nema.
Chipset je isti kao i na Matsonic ploci, sve je doslovno isto, oznake, komponente, sve, isti takav slucaj sam imao kad sam stavio Athlona 750Mhz na 133Mhz FSB. Reko, ajd da i FSB stavim na 100Mhz, upalim, sve isto kao i prije. Promjenim procesor na Duron 850Mhz i 2 nove plocice SDRAMA, opet isto.
Sjetim se da sam micao jumpere s AUDIO konektora na ploci da spojim audio od kucista na to, pa sam vratio. I sad kad upalim maticnu, sama se ugasi nakon 2 sekunde (slike nema, samo se ventovi zavrte).

CCMOS sam radio vise puta na 2 moguca nacina, jumpere sam 10× provjerio...

Da li ovo znaci da je maticna nepovratno neispravna?
Da li je moguce da sam mjenjanjem jumpera JP7 ostetio maticnu?
Sto bih jos mogao pogledati, da se ta maticna upali i normalno dalje radi?

Otvoren sam za sve prijedloge. Molim savjete.
Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2010., 17:49   #2
Nix1987
Premium
Moj komp

Nix1987's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Moj odgovor će ti biti malo "glup" al imo sam identičnu situaciju s athlonovim procesorima, zavrti na prar sekundi ventilator i ugasi se, nakon dosta puta skidanja procesora i hladnjaka jednom je upalilo, na kraju sam skužio da sam hladnjak "naopatko" stavio, pa eto pkušaj okrenuti hladnjak možda upali, meni je
Nix1987 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.09.2010., 08:13   #3
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor Nix1987 Pregled postova
Moj odgovor će ti biti malo "glup" al imo sam identičnu situaciju s athlonovim procesorima, zavrti na prar sekundi ventilator i ugasi se, nakon dosta puta skidanja procesora i hladnjaka jednom je upalilo, na kraju sam skužio da sam hladnjak "naopatko" stavio, pa eto pkušaj okrenuti hladnjak možda upali, meni je
Slažem se u potpunosti sa tobom, a u tom slućaju je možda kulerom oštetio i sam procesor.
Jablan je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2010., 19:39   #4
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Tek sad vidim ove odgovore...

@Nix1987: Uvijek prije stavljanja hladnjaka pogledam na koju stranu ide i da li dobro stoji na procesoru. A i vjerujem da bi se onda ploca upalila i pokazala sliku - makar na sekundu dok se procesor ne pregrije.

@Jablan: kad vec pricamo o ostecenjima na procesorima. Prije koji tjedan sam imao razmjenu nekih komponenti za Athlon 1000Mhz procesor. Jezgra procesora bila je vidno ostecena sa svih strana, a na jednom kutu je bila dosta ostecena (~1.5mm). Svejedno rekoh - da isprobam procesor pa budem na cisto da li radi ili ne: napajanje slusira. Mislio sam da nije do procesora jer sam usput mjenjao i BIOS chip, graficku i sl stvari, pa sam maticnu palio oko 5 puta s tim procesorom i svaki put je napajanje slusiralo. Srecom, napajanje je prezivilo, a ploca radi uredno s drugim procesorom.

@svi:
Riješio sam problem.
Nakon zamjene BIOS chipa s slicne ploce (MATSONIC MS8137C+) ploca uredno radi, a druga ploca na kojoj je taj (neispravni) BIOS pokazuje iste simptome.
Da li netko zna da li se taj BIOS chip (32PIN DIL socket) moze nekako preprogramirati ili oporaviti?
Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno