|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Maticna ne pokazuje sliku i gasi se
Pozdrav! Ovako, imam maticnu KOB KT266A FDSX (manual: http://www.mercury-pc.com/download/u..._%282.0%29.pdf) koja je ista kao i MATSONIC MS8137C+ (imam obje, isti je raspored komponenti, samo je boja drugacija). Prije par mjeseci je ploca uredno radila s procesorom AMD Athlon 900Mhz, 384MB SDRAM. Ovih dana sam nabavio novo kuciste, te sam maticnu preselio u novo kuciste, novo napajanje, novi procesor i RAM. Kako ploca podrzava DDR1 i SDRAM, premostio sam jumpere (JP5 A,B,C,D i JP6 A,B,C,D i JP7 (sjecam se da sam na MATSONICovoj ploci isto stavljao DDR1, radilo je normalno a JP7 jumper nisam dirao) da bi koristio 512MB DDR1 RAMa. Konfiguracija koja je trebala biti: AMD Athlon 1333Mhz DDR1 2×258MB KOB KT266A FDSX Nvidia MX400 graficka Frontier 400W Stavim u kuciste, sve spojim, pritisnem power gumb - nista. Probam vise puta, nista. Power LED ne svijetli, beepova nema, ventilatori se ne pokrecu. Vratim JP7, JP6 i JP5 jumpere kako su bili za SDRAM, stavim 128MB SDRAM, izvadim maticnu iz kompa i slozim na stolu s drugom grafickom (MX440, koja je danas ujutro radila na drugoj ploci) i napajanjem (takoder radilo ujutro), spojim, upalim, upali se napajanje i ventovi na 2 sec i ugasi se. Ponovno upalim maticnu, 2 sec i ugasi se. Power LED normalno svjetli te 2 sekunde. Stavim drugi RAM (isto SDRAM 128MB, oba su radila prije koji tjedan), upale se ventovi, power led brzo treperi i tako stoji. Beepova nikakvih nema. Chipset je isti kao i na Matsonic ploci, sve je doslovno isto, oznake, komponente, sve, isti takav slucaj sam imao kad sam stavio Athlona 750Mhz na 133Mhz FSB. Reko, ajd da i FSB stavim na 100Mhz, upalim, sve isto kao i prije. Promjenim procesor na Duron 850Mhz i 2 nove plocice SDRAMA, opet isto. Sjetim se da sam micao jumpere s AUDIO konektora na ploci da spojim audio od kucista na to, pa sam vratio. I sad kad upalim maticnu, sama se ugasi nakon 2 sekunde (slike nema, samo se ventovi zavrte). CCMOS sam radio vise puta na 2 moguca nacina, jumpere sam 10× provjerio... Da li ovo znaci da je maticna nepovratno neispravna? Da li je moguce da sam mjenjanjem jumpera JP7 ostetio maticnu? Sto bih jos mogao pogledati, da se ta maticna upali i normalno dalje radi? Otvoren sam za sve prijedloge. Molim savjete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
Moj odgovor će ti biti malo "glup" al imo sam identičnu situaciju s athlonovim procesorima, zavrti na prar sekundi ventilator i ugasi se, nakon dosta puta skidanja procesora i hladnjaka jednom je upalilo, na kraju sam skužio da sam hladnjak "naopatko" stavio, pa eto pkušaj okrenuti hladnjak možda upali, meni je ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Tek sad vidim ove odgovore... @Nix1987: Uvijek prije stavljanja hladnjaka pogledam na koju stranu ide i da li dobro stoji na procesoru. A i vjerujem da bi se onda ploca upalila i pokazala sliku - makar na sekundu dok se procesor ne pregrije. @Jablan: kad vec pricamo o ostecenjima na procesorima. Prije koji tjedan sam imao razmjenu nekih komponenti za Athlon 1000Mhz procesor. Jezgra procesora bila je vidno ostecena sa svih strana, a na jednom kutu je bila dosta ostecena (~1.5mm). Svejedno rekoh - da isprobam procesor pa budem na cisto da li radi ili ne: napajanje slusira. Mislio sam da nije do procesora jer sam usput mjenjao i BIOS chip, graficku i sl stvari, pa sam maticnu palio oko 5 puta s tim procesorom i svaki put je napajanje slusiralo. Srecom, napajanje je prezivilo, a ploca radi uredno s drugim procesorom. @svi: Riješio sam problem. Nakon zamjene BIOS chipa s slicne ploce (MATSONIC MS8137C+) ploca uredno radi, a druga ploca na kojoj je taj (neispravni) BIOS pokazuje iste simptome. Da li netko zna da li se taj BIOS chip (32PIN DIL socket) moze nekako preprogramirati ili oporaviti? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|