Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.08.2010., 19:17   #1
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Win XP Home - OEM licensa - pitanje

Ukratko prica:
Prije ~godinu dana sam kupio neke komponente (skoro svew osim HDDa) i Windows XP Home Edition (retail, ali je ocito zabunom dobivena OEM licensa...), te su u ducanu slozili konfiguraciju i naljepili Win XP naljepnicu na kuciste.
Prvotno nisam namjeravao instalirati na to racunalo te Windowse vec na jedan stariji laptop, na koje sam instalirao i sve je bilo OK - osim sto je naljepnica na kucistu greskom.
Sad tog laptopa vise nema (ne radi se o onome sa prodaje), HDD je izvaden i sluzi za prijenos podataka kao eksterni disk. Formatiran je i Windowsi s tim serialom nisu nigdje instalirani.
Stoje mi vec vise od pola godine i skupljaju prasinu, a na Ubuntuu se bas i ne snalaze ljudi i razmisljam da instaliram te Windowse na to racunalo, gdje je prvotno i zaljepljena naljepnica sa serialom.
Maloprije sam razgovarao s Microsoft podrskom i rekli su mi da se OEM licensa veze za 1 racunalo i da ukoliko je racunalo neispravno, neispravna je i licensa.

Zanima me, da li je ikako moguce prebaciti Windowse LEGALNO na drugo racunalo, na kojem i stoji naljepnica s serialom?
Posto je maticna i ostatak konfiguracije neispravan, da bar te Windowse iskoristim (koji su kupljeni zabunom kao OEM).

Npr, da instaliram i aktiviram telefonom, te kazem kako je maticna promijenjena jer je bila neispravna ili?

Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2010., 19:38   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
...Maloprije sam razgovarao s Microsoft podrskom i rekli su mi da se OEM licensa veze za 1 racunalo i da ukoliko je racunalo neispravno, neispravna je i licensa....
Ovo gore ti je odgovor. I ovako telefonski moras kontaktirat za aktivaciju.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.08.2010., 19:52   #3
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Znaci da ja sad to mogu baciti?
Inace, kupljena je retail licensa, ali je zabunom prodana OEM. Racun nemam i tu je problem.

Citao sam da su vec kod promjene maticne i ostatka konfiguracije normalno nazvali te aktivirali Windowse bez problema.
Pa me samo zanimalo da li je ovo moguce ili ne. Posto COA naljepnica stoji na kucistu, a skupo placeni windowsi (nisu dobiveni uz racunalo, vec sam posebno platio 800KN za njih) pored kante za smece....
Staro 16.08.2010., 19:58   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Sto tocno zelis da ti kazemo a da ti microsoft podrska nije rekla?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2010., 20:01   #5
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Da li da to bacim (posto nema vise nikakve koristi od toga) ili se to moze jos nekako iskoristiti. Laptop je neispravan i maticna je, nakon neuspjesnog "pecenja" zavrila u smecu.

I da li se negdje mogu zaliti, posto sam kupio i platio retail licensu a dobio OEM. Racun nemam, a PC shop gdje sam kupio odavno ne postoji.
Eto ukratko.
Staro 16.08.2010., 20:19   #6
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Retail Home? Kaj je to ikad bilo u prodaji kod nas, hmm?

Pa jesi probao aktivirat windowse? Ako nejde i ne smiluju ti se u MS podršci onda ti niš ne znači

Šta se legalnosti tiče, ako prođe aktivacija i nalja je zaljepljena na taj komp, onda je to to.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 16.08.2010., 20:34   #7
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Ja sam trazio Windows XP Home "s kutijom" (misleci na retail).
Na racunu je, koliko se sjecam, stajalo retail.
Tko zna odakle je to, posto je trgovina bila mali PC shop te se trebalo cekati 2 dana da nabave Windowse.

Nisam probao jer ne zelim "unistiti" Windowse, kao su mi frendovi rekli, ako aktiviram na drugom kompu, automatski postaje nelegalna kopija i na prvom racunalu gdje je bio Windows instaliran. I da te Windowse mogu prodati (ne na ovom forumu) nekome tko ima isti laptop pa mi je to predzadnja solucija (prije smeca).
Staro 16.08.2010., 21:47   #8
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Tamo di je naljepnica, tamo su windoze legalne. Ne moraš imat račun da bi aktivirao. Kaži da je crkao disk i da si ga zamijenio i to je to. Ti njima pročitaš hrpu brojeva, oni tebi odgovore još većom i gotova stvar. Naljepnica ti daje legalnost, a ako si instalirao negdje drugdje, to je nelegalno. Usput, jako je teško nabavit retail windoze u Hrvatskoj, ako je uopće moguće.
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2010., 10:36   #9
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
Ja sam trazio Windows XP Home "s kutijom" (misleci na retail).
Na racunu je, koliko se sjecam, stajalo retail.
Tko zna odakle je to, posto je trgovina bila mali PC shop te se trebalo cekati 2 dana da nabave Windowse.

Nisam probao jer ne zelim "unistiti" Windowse, kao su mi frendovi rekli, ako aktiviram na drugom kompu, automatski postaje nelegalna kopija i na prvom racunalu gdje je bio Windows instaliran. I da te Windowse mogu prodati (ne na ovom forumu) nekome tko ima isti laptop pa mi je to predzadnja solucija (prije smeca).
I OEM Windowsi XP Home imaju kutiju, onakvu kao dvd. Unutra se nalazi cd i naravno naljepnica prije nek kaj je zaljepiš.

Uništiti Windowse? Pa sada nisu nigdje instalirani, a laptopa na kojem su bili više nemaš. :S
Što se tiče prodaje, ne znam tko bi to i zašto kupio, pošto mu ne možeš dati naljepnicu, a ona je dokaz legalnosti. CD key možda nešto i vrijedi, ali ako netko kupuje windowse radi legalnosti, to mu ništa ne znači...
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2010., 16:06   #10
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Ja sam ove Windowse dobio u papirnatoj vrecici/foliji na kojoj pise "For distribution only with a new PC". Da postoji i OEM licensa u "kutiji", nisam znao.

Tocno, nisu nigdje instalirani i laptopa vise nema. Tko zna, mozda netko ima isti model laptopa, na kojem se moze legalno instalirati (ali svejedno, Windowsi su i dalje nelegalni zbog COA naljepnice).
Rađe nekome poklonim te Windowse, nego da ih bezpotrebno "unistim", odnosno, pretvorim u nelegalne (ili se ja varam, posto nemam potvrdenu informaciju da li se nakon pokusaja instalacije na drugo racunalo taj softver pretvara u nelegalan ili se samo ne moze aktivirati?).
Ovog za naljepnicu se nisam sjetio, ali opet mogu nekome pokloniti/prodati serial onome tko ima takav laptop/hardver na kojem je bio instaliran.

Hvala na savjetima, kad ocistim Ubuntu i prebacim podatke na drugu particiju, probat cu instalirati te Windowse te nazvati Microsoft i objasniti im.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno