Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.06.2010., 18:35   #1
KGMAX
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
MBO DFI LANParty DK P45-T2RS ne pamti boot order

Pozdrav,
dakle imam jedan iritantan problem sa navedenom MB. Naime dotična ima 6 SATA konektora i na nju su spojena 4 HD-a i jedna prža. Sve radi kao urica...
Ali... dosta često prilikom boota kompa poremeti se boot order ili nestane neki HD. Postalo mi je iritantno stalno ulaziti u BIOS i ponovno podešavati. Kad neki HD nestane, moram otvarati kantu i prerazmjestiti kablove da bi ga BIOS prepoznao.

Već sam promijenio nekih 5 - 6 kompleta SATA kablova raznih proizvođaća i cijena ali ista stvar. Bilo XP ili WIN7 ili bilo koji HD da je sistemski.

Pod testovima i opterećenjem radi bez pardiona i po 24 sata (ipak je kvadrić unutra)

Probao sam staviti novi bios ali sa DFI stranica ni jedan se neće instalirati već javlja da ne odgovara toj ploći, što je malo bedasto.

Ako ima netko tko zna rješenje .... Unaprijed hvala
KGMAX je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2010., 20:22   #2
net
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2009
Mislim da postoji vise verzija ove ploce slicnih naziva, probaj vidjet koja je tvoja tocno (turbo, elite ili plus). (skini hwinfo, pa probaj flashat odgovarajuci bios).
net je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.06.2010., 20:46   #3
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Uz obicnu (turbo?), postoje elite i plus verzije. Mislim da elite i obicna imaju isti bios, jedino si mogao uzet od plus. To provjeri. A pogledaj i dal ti baterija dobro sjedi na ploci i dal mozda baterija nije ispravna (ispraznjena).
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2010., 23:38   #4
Verbum
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor KGMAX Pregled postova
Pozdrav,
dakle imam jedan iritantan problem sa navedenom MB. Naime dotična ima 6 SATA konektora i na nju su spojena 4 HD-a i jedna prža. Sve radi kao urica...
Ali... dosta često prilikom boota kompa poremeti se boot order ili nestane neki HD. Postalo mi je iritantno stalno ulaziti u BIOS i ponovno podešavati. Kad neki HD nestane, moram otvarati kantu i prerazmjestiti kablove da bi ga BIOS prepoznao.

Već sam promijenio nekih 5 - 6 kompleta SATA kablova raznih proizvođaća i cijena ali ista stvar. Bilo XP ili WIN7 ili bilo koji HD da je sistemski.

Pod testovima i opterećenjem radi bez pardiona i po 24 sata (ipak je kvadrić unutra)

Probao sam staviti novi bios ali sa DFI stranica ni jedan se neće instalirati već javlja da ne odgovara toj ploći, što je malo bedasto.

Ako ima netko tko zna rješenje .... Unaprijed hvala
Imao sam baš tu ploču i isti problem. Pokušavao sam sve moguće biose ali ništa mi nije pomoglo.
Kao što si naveo jedino je pomagalo stalno razmještanje kablova.
Na kraju mi je ploča crkla (jedan dan se jednostavno nije htijela upaliti) poslije toga prešao sam na i5.
Verbum je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2010., 09:32   #5
KGMAX
Registered User
Moj komp

Probao sam flash biosa ali ni jedan mi ne želi primiti , ni za elite, ni plus, ni jedan sa DFI stranice. Baterija je OK jer sam i to pomislio pa sam je promijenio.

Mislim da će hakmeser da radi.... pa onda po ASUS.

Hvala svima
Staro 06.07.2010., 23:26   #6
Amepshi
Premium
Moj komp

Amepshi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Imam doticnu DFI plocu i ISTI su se problemi dogadjali kada je RAM namjesten na 1066 ili vise MHz. Pogotovo je bio problem jer imam RAID0 na tri diska. Radim u Windowsima, najednom mis pocne zastajkivati po ekranu i komp se totalno smrzne.

Puk'o mi je film i stavio sam vodeno hladjenje na NB (tada nije bila nekakva investicija jer je CPU vec bio "pod vodom", a blok za NB je camio u kutiji). Od tog trenutka nestali problemi s nestajanjem diskova! Cak i danas kada je mrcina overclockana na vise od 4,5GHz namjestio sam napon RAM-a na 2V (a RAM je deklariran da mu treba 2,1V). Sve radi kao urica...

Na XS forumima sam nasao jos nekoliko rjesenja koja su ljudima rjesila probleme. No svi su uglavnom preporucili da su kao mjeru predostroznosti vezicom vezali 8cm (ili manji) ventilator da puse kroz cipset hladnjak.

1) djelitelj za RAM. Morao bih sada gasiti komp da vidim koji je sada koristim no koliko se sjecam dva djelitelja daju gotovo iste rezultate - jedan od njih je beznadan i s njime ces imati samo greske u HDD podsustavu. Ne, nisu popravili to ni u zadnjem BIOSu. Buduci da se DFI povukao s trzista enthusiast ploca, ne ocekuj novi BIOS.

2) Ovo kazu da je nategnuto za ovaj problem, meni JAKO pomoglo kod overclocka: smanjiti GTL mnozitelje na 0.63 ili 0.61.

Znam da ce svi reci da ovo rjesenje sa hladjenjem NB-a nema smisla jer NB ne sadrzi SATA kontroler - doticni je u SB-u. Mislim da je tu doslo na naplatu skrtarenje kod hladjenja NB-a. Hladnjak je stvarno bijedan, tanje limove (baza i lamele) još do sada nisam vidio. Ploca izgleda lijepo, ali sto to znaci ako ne radi.

Javi jel sto od ovoga pomoglo. Mozda se prisjetim jos nekih detalja!
Amepshi je offline   Reply With Quote
Staro 10.07.2010., 09:29   #7
KGMAX
Registered User
Moj komp

Prvo sorry na malo kasnom odgovoru.
Nemam problema sa ramom ili zamrzavanjem kompa čak ni po ovim današnjim temperaturama. Kad radi radi k'o vurtica. Čak mi je na quadu box hladnjak. I dok renderiran video montaže nema apsolutno nikakvih problema. Ne clockam komp niti sam to ikada u životu radio jer mi to ne treba, a komp mi služi prvenstveno za posao. Speed fan mi dok ovo pišem pokazuje core temp oko 40 stupnjeva za proc a sve ostale su oko 30 tako da mislim da nema veze sa temperaturom.

Jedino kaj sam primijetio u boot screenu je da kad se poremeti boot order diskova onda se poremeti redosljed i naziv portova na koji su diskovi prikočani.
Npr. WD na kojem su winsi je prikopčan na SATA 0. Nekad se prikaže kao SATA 3 ili slično, nekad kao SCASI neki broj itd. nekad se tako buta, a nekad ne. Jednostavno nema nekog pravila kojeg bi se čovijek mogao uhvatiti. Mislim da je nešto loše napravljeno na toj ploći jer ja jednostavno ni bilo koji bios ne mogu staviti sa DFIjeve stranice. Kao da moja ploća ne postoji.

Pozdrav
Staro 15.07.2010., 19:54   #8
Amepshi
Premium
Moj komp

Amepshi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Imao sam iste probleme sa diskovima - skakao je s porta na port?!?!

No bez problema sam mogao staviti zadnji bios ploce.
Amepshi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno