Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.06.2010., 14:17   #1
stefan22
Registered User

Datum registracije: Jun 2010
D-Link 2641b router ne da više od 1 Mb/s

Kupio sam d-linkov wireless router 2641b sa 4 switcha. Prije to nikad nisam koristio. Imao sam ADSL dial up modem i sve je bilo ok. Na Internet se spajam preko T-Com-ove konekcije FLAT sa 4 Mbit-a download.
Konekcija sa d-linkovim routerom mi omogućava samo 1 Mbit i ne znam gdje se to mijenja. Prije sam imao 4 MBita i to mi je ovdje gdje se nalazim omogućeno i trenutno, odnosno znam da radi.

http://yfrog.com/b8prikazj
U START -> CONTROL PANEL -> NETWORK CONNECTIONS -> INTERNET CONNECTION (od Internet Gateway-a) mi isto piše 1 Mbit speed.

Firmware je eu_4.01.

Gdje se namješta brzina konekcije? Već sam pročitao i manual i njihove "web-based configuration utility", ali to ne mogu pronaći. Da li itko može pomoć?

(Da, ovo je potencijalno ULTRA noob-ovsko pitanje sa vjerojatno-jednostavnim rješenjem, ali se ja inače ne bavim takvim stvarima tako da meni ne djeluje tako.)
stefan22 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2010., 14:42   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Malo si nejasno postavio pitanje, jedno je brzina mreže (router - kompovi) a drugo je uspostavljena brzina adsl konekcije.

Po slici se vidi da je router uspostavio konekciju 1024/192 Down/Up a kažeš da bi rebao imat 4096 Down ?
Također se vidi da je router detektirao konekciju (modulaciju) kao G.DMT tip (čitaj ADSL vulgaris), pa probaj u Advanced > Advanced ADSL promjenit Modulation Type u Automatic ili ADSL2+
Mada ADSL vulgaris omogućuje konekcije do 8192 Down a ADSL2+ do 24 Mb.

Još jedan bitan detalj, kada podesiš konekciju u routeru (njegov nativni Router mod rada - PPPoE) onda ne koristiš više PPPoE Dial-Up konekciju na samom kompu jer taj zadatak sada radi sam router, u "prevodu" samim startanjem IE ili FF si već na netu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.06.2010., 15:37   #3
stefan22
Registered User

Otišao sam na ADVANCED -> ADVANCED ADSL i promijenio "Modulation Type" u ADSL2+, ali je pod STATUS -> Connection Type i dalje ostao G.DMT kao i prije.
Trebam li još što promijeniti? Ili da li se za tu izmjenu treba čekati određeno vrijeme?
Staro 10.06.2010., 23:04   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Jesi odradio Save and Reboot (samim tim se uređaj ponovo konektira nakon boota) ?
Provjeri na korisničkim stranicama kakav paket (brzinu) imaš / plaćaš i ako ima razlike morat ćeš zvat čuveni br. i traži da provjere / namjeste brzinu i flat promet.
Staro 11.06.2010., 03:15   #5
stefan22
Registered User

Otišao sam na T-Com korisničke stranice i piše mi ovo:

Pod "Podaci o T-Com usluzi": Tip korisnika: MAXadsl Flat

Pod "Status Modemske Veze": Tip veze: ADSL (i ništa više)

Pod "Promjena MAXadsl paketa": Vaš trenutni MAXadsl pristupni paket: MAXadsl Flat

Pod "Postavke modema": Biram vrstu modema: "Ostali" -> "Nastavak" i dobijem poruku: "Konfiguriranje postavki putem korisničkih stranica za vaš modem trenutno nije moguće. "

Ne piše mi nigdje brzina, ali je općenito najsporiji maxadsl FLAT: 4 Mbit/s download i 256 Kbit/s upload. Na dial-up modemu mi se znao download bez problema popeti do 490-510 kB (skidanje jednog file-a), a od tada nisam ništa mijenjao na svom korisničkom računu.

Otišao sam na "DSL-2641B" utility i pod ADVANCED -> ADVANCED ADSL probao sam staviti: "Autosense", "T1.413", "G-lite" i "Adsl2/2+". Svaki put nakon toga: "Apply Settings" i "Reboot". Pritom je opcija: "Bitswap Enable" - uključena, a "SRA Enable" isključena.
Jedino mi se "T1.413" promijeni u "STATUS-u", ali mi je brzina i dalje 1024 Kbit / 192 Kbit. Za ostale opcije mi se u "STATUS-u" uvijek vrati G.DMT kao "Connection Type".
Staro 11.06.2010., 08:25   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nema druge nego tel. u ruke i traži da provjere / isprave / postave max. brzinu.
Očito je na DSLAM - u postavljen ADSL vulgaris (G.DMT), 1024/192 Down/Up.
Konfiguriranje uređaja sa te stranice u ovom slućaju neće radit jer nije "njihov" i nemaju definirano za ovaj uređaj.
Staro 12.06.2010., 16:39   #7
stefan22
Registered User

Poslao sam upit T-Comu i objasnio im situaciju. Kao što sam i mogao očekivati od njihove "korisničke helpdesk usluge" dobio sam odgovor "Ovo nije kupljeno kod nas - GFY. Vaš T-Com. "
Iako vjerujem da dobro znaju kako riješiti problem jer i sami prodaju D-Linkove router-e (ali druge verzije) koji najvjerojatnije imaju isti konfiguracijski sistem u sebi,

Budem se još raspitao kod osobe kod koje sam kupio uređaj. Možda on zna kako riješiti problem. Ako ne, budem morao kupiti D-Linkov uređaj sa zalijepljenom T-Com markicom koji je time postao "odobren za pomoć korsnicima".

Hvala inače na svemu. Savjeti pokušavanja rješavanja problema veoma su mi dobrodošli i redovito ih isprobam pošto nisam ekspert u polju.

Ovaj forum je poprilično koristan za rješavanje računalnih problema pa ga budem i dalje čitao jer vidim da mogu puno toga naučiti.
Staro 12.06.2010., 18:05   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Drugo se nije ni očekivalo kad šalješ mail, rečeno ti je da sjedneš na tel. i direktno sa dežurnim pokušaš rješit.
Staro 12.06.2010., 18:54   #9
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
I da ih nazoves i reces, navedeni uredjaj (koji nije iz njihove ponude), laganini ce te odyebat..
Tako da mozes slobodno zaboravit to, uzet neki uredjaj njihov (iz njihove ponude) i onda nazvat (ako je problem ostao isti kao i sa doticnim routerom) i onda ako se sredi prebacit se na tog non tekom delinka!
Staro 12.06.2010., 19:46   #10
stefan22
Registered User

Citiraj:
Drugo se nije ni očekivalo kad šalješ mail, rečeno ti je da sjedneš na tel. i direktno sa dežurnim pokušaš rješit.
Ali svi se njihovi dežurni drže istih T-Com pravila. Neće mi ni jedan raditi stvari izvan domene toga. Zvao sam ja njih prije na desetke puta zbog različitih razloga i UVIJEK su apsolutno formalni, drže se onoga što im je naređeno i uvijek dobijem proslijeđivanje na tel. brojeve koji mi na kraju kažu da mi ne mogu pomoć ili da će se to razmotriti pa da ću biti nazvan (iako se to ne desi) ili, kao u ovom slučaju, mi kažu da se to njih ne tiče. Tako da mi zvanje ništa ne znači ako su oba kontakta "helpdesk služba za korisnike" i ako se oba drže istih pravila - a ako nazoveš "krive" onda te ovi proslijede na ove prve jer "to nije njihov posao".

Ne sjećam se da su mi ikad išta konkluzivno pomogli (telefon ili mail), osim "kupi novo" što mi nije baš neko osobito otkriće u rješavanju bilo kakvog problema. Formalna rješenja -> nula želje za pomoći -> TTJ i doviđenja. Uvijek isto. Da bar jednom nije bilo tako.

Misliš da sam se sada nadao ičemu? Čim sam shvatio da to ne mogu sam riješiti - odmah sam počeo razmatrati koji novi router moram kupiti. Naravno njihov "T-Com valjda će mi putem njega stvari raditi" router.

Nemam ti ja više živaca da idem kroz osjećaj "koji ste nas k**** uopće zvali" dok od njih tražim pomoć preko telefona. Toga sam sit, a i osjećam se ko naivna budala. Radije ću dat 800 Kn za novi router. To me manje košta.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.06.2010., 20:32   #11
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ne moras dat 800 kn za router novi od njih, kad vec mozes na trznici nac neki od njihovih uredjaja po 200+ kn..

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 12.06.2010. u 20:43.
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 12.06.2010., 22:46   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A i nemoraš ga kupit (nebitno sad jel novi ili iz second hand), bitno je da s "njihovim" uređajem radi ono šta plaćaš (brzina/promet), npr. posudi DSL-G684T. Kada tako radi probaj ovaj novi uređaj. Prijedlog za DSL-G684T nije slućajan, isto je D-Link ali na njemu nemaju daljinski managment pa osim postavki na DSLAM - u (koje trebaju provjerit / postavit) za postavke u routeru ti trebaju usmeno reći (mada ovdje na forumu piše sve).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno