|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
Pregrijavanje Athlona 64 X2 4400+ i eventualni overclock
proslo ljeto je radio normalno, a sada vec par dana mi se pregrijava. danas sam ocistio komp od prasine i pokretao stability test u everestu i nakon otprilike pola sata CPU dostigne 90 stupnjeva i kompjuter se ugasi jer su takve postavke u biosu. znaci: amd athlon 64 X2 4400+, a hladnjak je arctic cooler freezing 64 pro. napajanje je neko chieftec 550W. cudno mi je da se uopce pregrijava, a prvenstveno sam kupio takav hladnjak pa kad komp postane preslab da ga mogu overclockat malo. 1. kako da sredim to sto mi se pregrijava kod normalnog rada? 2. ako zaboravimo to da se pregrijava, otprilike koliko bi se s ovakvom koniguracijom mogao overclockat? (vjerojatno netko ima iskustva sa slicnom konfiguracijom) 3. da li postvaljanje ventilatora u kuciste (onih za 30-70 kn) ista pomaze i da li otvaranje jedne stranice kucista pomaze kod hladjenja? hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Skini hladnjak i promijeni pastu na procesoru i da, ne bi bilo na odmet da staviš jedan vent unutra u kućište tamo iza hladnjaka da baca topli zrak van. akda montiraš hladnjak natrag provjeri da li je sve dobro sjelo i nema lufta između proca i baze hladnjaka. Za sad savjetujem to pa kad napraviš javi kakve su ti temperature. Ako si se bavio OC-om procesora jesi li mu dizao voltažu u biosu?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
imam vec jedan ventilator bas tamo di si rekao koji baca zrak van. ![]() imam jos arctic silver paste (mislim da se tako zove) koju sam ubacivao u laptop, stavit cu ju pa probam i javim. inace za sve sta radim po kompu sam samouk (naucio po netu i forumima), pa i overclock. u principu, procesor je sad overclockan 10% ako cemo iskreno, dignut je FSB clock sa 200 na 220mhz. inace (ne samo kod ovog nego i kod prijasnjih kompova), nikada nisam dizao za vise od 10% jer sam imao tvornicko hladjenje (prije), a voltazu isto nisam nikad dirao. u principu i nema nekog smisla, jeeedva se osjeti tako mali postotak. overclockam ga iskljucivo preko FSB-a. hladnjak za ovaj komp su mi montirali tamo di sam ga kupio, tako da neznam koja je pasta trenutno unutra. samo dajte jos koji savjet ako imate i za ostala pitanja, nikad dosta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jack of all, master of none
|
Daj ti samo stabiliziraj temperature pa ćemo lako razglabati o overclockingu u odgovarajućem podforumu, sad nema smisla pošto ti je komp nestabilan zbog pregrijavanja ![]()
![]() |
#5 |
Premium
|
U jednom od mojih kompova imam AMD64X2 4200+,a na njemu ThermalTake masivni hladnjak sa 12cm fanom. Što se OC-a tiče nije dovoljno samo dignuti fsb i očekivati da će sistem stabilno raditi no isto tako je sasvim sigurno da se procesor u tvom slučaju ne pregrijava zbog toga OC-a. No da skratim ![]() Upravo na tom procesoru imao sam neko vrijeme Freezera 64 Pro i sve je radilo dobro dok nisam jednog dana skidao hladnjak da procu promijenim pastu pa mi je pri skidanju napukla mala crna plastika na koju se upiru limići koji služe za kopčanje i zatezanje hladnjaka na procesor,...a napukla je ne zbog nestručnog skidanja već jednostavno zato što je ta plastika od dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama jednostavno postala krta i lomljiva. Odmah po instalaciji primjetio sam da mi se procesor grije i do 10*C više nego prije unatoč puno kvalitetnijoj pasti. Znači provjeri crnu plastiku na dnu hladnjaka a posebno njen dio u koji se upiru limovi-kopče (na sredini kopče je rupica koja mora sjedati točno u crno plastično ispupčenje). Što se tiče OC-a ovog 939x2 proca može se dobiti, (naravno ovisno o hladnjaku,tipu memorije i samoj matičnoj ),da radi stabilno do nekih 2.8-2.9GHz,sve preko toga je nepotrebno forsiranje voltaže koje rezultira prevelikim temperaturama.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|