|
![]() |
#1 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() Nakon 3 dana petljanja, razno-raznih egzoticnih egzibicija, ispalio sam na zivce i odlucio potraziti pomoc. Slijedi prica: Prije 3 dana sam uredno pijan otisao lec u krevet. Slijedece jutro sam pokusao upalit racunalo. Stisnem power gumb, komp se upali i nakon 1 sekunde ugasi. Mamuran kakav sam bio, mislim se kako nisam dobro stisnuo gumb te stisnem jos jednom i BAM... "deja vu". Ponovi se identicna situacija. Mislim se, koji mi je vrag da ne mogu stisnut gumb kako spada i da cu treci put konjski stisnut power, kad mi dodje do glave da nije bit u stiskanju jer komp je dobio signal za paljenje bez obzira sto nisam cuo "klik-klak" na gumbu od kucista. Otvorim kuciste i ovaj put (treci po redu) na maticnoj stisnem power gumb. Komp se ovog puta upali i stoji upaljen... i... to je otprilike to. Ne mrda nikud, ne dize BIOS, nema POST-a, maticna napaja sve komponente, ona sama svjetli ko bozicno drvce, display na maticnoj pokazuje "error code" 88, ventilatori se vrte na maximum... Ne znam kako vam najblize opisati stadij u kojem se komp nalazi. Kao da se nalazi u fazi u kojoj prilikom paljenja racunala njemu treba 1 milisekunda da se trgne i krene POST screen odnosno sam BIOS, ali on je bas zapeo u toj milisekundi i ne mrda dalje! Onaj "error code" 88 zapravo ne pokazuje error 88 s obzirom da je maticna u toj "jednomilisekudnoj" fazi kada su sve lampice popaljene! Stoga se cini da stoji 88 (ili BB; ili 8B; ili B8...), a zapravo takva greska uopce ne postoji! Cak i sam gigabayte ne pozna takav error. Jos jednom hura za ucinkoviti LED display koji mi je uvijek pomagao u rjesavanju problema (epox 8RDA3+ any1). Sto sam probao napraviti? U kratko SVE! Resetirao BIOS postavke, od najbanalnijeg stiskanja reset tipke, do vadjenja baterije na 5 sati. Micao sam jednu po jednu komponentu dok nisu ostali samo procesor i maticna. Nema promjene. Zatim sam probao promijeniti napajanje. Nula bodova. Probao sam micati kekse rama i izvrtio svih 288 kombinacija (6 DDR utora; 3 keksa RAM-a; pa vi sad racunajte). Situacija nepromijenjena. Na kraju sam izvadio procesor jer me bilo strah da nisam ja jedan od onih sretnika kojima izgori CPU i MBO zbog "experimentalnih", osjetljivih pinova bajnog 1366 socketa. Nista, procesor cist, pinovi na mjestu. Jedina stvar koju nisam mogao iskljuciti su CPU i MBO, al to mi je nemoguca misija jer ne poznam nikog tko ima i7 kako bih testirao MBO/CPU posebno. Iako sam i sam poprilicno siguran da je MBO otisla u vjecna lovista, postoji sansa, iako zbilja minimalna, da je riknuo i CPU. Nisam u zivotu cuo da je nekom riknuo proc, ali kakve sam srece... U svakom slucaju, pomagajte. Jel ima neka voodoo sranja koja bi mogla pomoci? Neka tajna kombinacija tipaka koja bi probudila moju maticnu? Mozda primjena ruske sheme laganog cekicanja po procesoru dok se ne trzne iz sna? Pecenje u pecnici na 220C sa puricom moje zene? Mozda sa krumpirima? Zadnje sto mi je ciniti je nositi komponentu (u ovom slucaju MBO, posto sam 99% siguran da je ona u pitanju) na RMA. Al to je zbilja krajnje rjesenje i posljednji trzaj, kad se treba uputit za Zg. gubit se u guzvama, gubit se u kvartovima, placat parking, cekat u red za servis, placat parking, objasnjavat gdje je greska, dobit kaznu za parking jer treci put nisi mogao produzit parking, ostat bez kompa na min. mjesec dana, zivkat svaki tjedan kako bi provjerio stanje RMA... i na kraju... kakve sam srece MBO bi bila OK, i onih 1% bi me opalilo kao cigla u glavu i ostavilo intel pecat na celu! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Mozda zvuci banalno, ali moguce je da imas kratki spoj izmedju kucista i neke od komponenti (obicno to bude mbo...). Ja sam ima slican problem. Provjeri sarafe na koje je zavidana maticna i obavezno ubaci one crvene sajbice ako nisi.. Provjeri sve kablove i spojeve da nije jedan od njih "gol" da anuliras neki spoj s kucistem itd.. Nista drugo mi ne pada na pamet trenutno... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Reko sam ti da je ploča. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
gejmer
|
Uglavnom, napravio sam dva videa, posto ih saljem Gigabyte-u, pa bacite pogled. Slika. tj. video govori 1000 rijeci ![]() Ono sto je meni upalo u oko jest da u trenutku kad se ugasi maticna, blizu BIOS baterije zasvjetli crvena lampica. Radi se o 3 diodice pored kojih pise: SB Voltage a povise svake L1, L2 i L3. VIDEO 1 VIDEO 2 Zadnje izmijenjeno od: Nebbo. 03.06.2010. u 21:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Vidim ti problem, bar u filmicima. Imas samo jedan stik rama, a u toj kombinaciji se LGA 1366 ne pali. Provjeri u manualu od ploce gdje ram treba biti i u kojoj kolicini. I provjeri barem ram na nekoj drugoj ploci, ako je izvedivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Si probal drugu grafu? Ja sam imal sličan problem s UD5 i i7 975 s kojim ploča nije htjela ništ a s mojim 950 je radila normalno. Probaj grafu stavit u drugi slot. pali ta ploća samo s jednim stickom rama ali bi trebal bit u prvom bijelom do proca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Da, memu obvezno stavi na prvi desni slot, onaj do 24pin priključka za PSU. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Meni je radilo s jednim keksom skroz lijevo prema vanjskom djelu ploče, bijeli utor, ista ploča. Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |||
gejmer
|
Citiraj:
![]() RAM je na dobroj poziciji, a osim toga on je u ovom filmicu "pro forme". Ishod je na zalost jednak, stavio ja nula, jedan ili svih sest keksa RAM-a. Citiraj:
Graficka s druge strane normalno funkcionira u drugoj konfi. Probao sam apsolutno sve kombinacije posto imam 3 keksa i 6 slotova. Al mislim da RAM nije problem, jer ga je prilikom testiranja preporucljivo izvaditi i tako eliminirati tu komponentu. Da je greska u njemu, tijekom POST-a bi mi izbacio error da RAM nije upiknut u MBO, zar ne? Ponasanje ploce iz onog videa je isto, bilo na maticnoj upiknuto jedan, tri ili niti jedan keks rama. Nisam. Prestao od kako sam presao na intela ![]() Citiraj:
Mislim da je stvar ili u MBO ili u CPU. Ja od pocetka sumnjam na MBO. Medjutim, javio mi se frend koji je pogledao video i njemu se desila IDENTICNA situacija. Nakon reklamacija i testiranja je ustanovio da je rijec u, vjerovali ili ne, procesoru (Pentium nekakav, nikad clockan)! Znam da su sanse minimalne, al zar ne postoji neki nacin kako da dijagnosticiram tocan kvar, ako ga vec ne mogu popraviti. Da mi se ne desi da nosim MBO na RMA i nakon mjesec dana se ustanovi da je CPU... |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
pa od kuda si ? mozda postoji netko blize tebi sa i7 pa da probas
![]() |
#13 |
gejmer
|
Ma ne znam nikog tko ima i7. A i da poznam, ne da mi se sada gnjavit covjeka da skida procesor, maze pastu... ajde da je neki normalniji socket, ali ovaj 1366 kojeg ne smijes ni pogledati, vec se pinovi savijaju. Druga je stvar kad rikne GPU, RAM, pa cak i PSU (kojeg je tlaka vadit). |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Ako je kupljeno u RH vjerojatno ima garanciju u Microlineu, pošalji to tamo odma, ne moraš ić u ZG ni ništa slično, nazoveš Overseas, oni dođu po to, za 5 dana ti donesu novu ploču i to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
gejmer
|
Vec sam kontaktirao Microline. Covjek je bio stvarno ljubazan i nije bilo nikakvih problema. Cak mi je i savjetovao da posaljem kurirskom sluzbom, ali zbog problema kojih sam ranije imao sa dostavom, radije im sam odnesem i detaljno pojasnim u cemu je problem. U ponedjeljak picim za Zg. a do tada samo moram otkriti jel problem u CPU ili MBO. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
Da je CPU pokvaren, a MBO ispravna, MBO bi pistala da je CPU pokvaren...
![]() |
#18 |
gejmer
|
Jesi li 100% siguran u to? To sam i ja mislio, ali onda mi je palo na pamet kako maticna zna sta radit, pokrenut BIOs, POST... ako nema ALU? Error code 88 ne postoji prema gigabyte-u. Sto je i logicno, jer onda ne bi znao jel 88, 8B, B8 ili pak BB. to je jednostavno ne-alociran prazni hod ostavljen za sve ostale greske koje ne spadaju u errore definirane prema manual-u. Zadnje izmijenjeno od: Nebbo. 04.06.2010. u 13:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Izvadi procesor pa vidi kako će se ponašati bez njega. Ako ima nekih promjena, mogao bi biti on, ni prvi ni zadnji...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
gejmer
|
Probao sam upaliti maticnu bez CPU-a (tocnije bez iceg na njoj) i ista stvar se desava kao i kad je proc gore (ili bilo koja druga komponenta). Ali to ne znaci da je problem u maticnoj? Mozda je ovo normalno ponasanje kada CPU nije na maticnoj? Ako pretpostavimo da je CPU riknuo, maticna u tom slucaju ne prepoznaje CPU i ponasa se kao da procesor nije ni instaliran? I eto nas opet na pocetku. Nemoguce je iskljucit jednu komponentu a da pri tom ne ovisis o drugoj... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
Trebao si probati samo bez procesora dok su sve komponente gore... nadji negdje ono sto bi trebao taj debug led ispisivati ako je cpu neispravan... iako mislim da 88 nije nikakva oznaka za nista, bar nije bila na nikojoj ploči koja mi je prosla kroz ruke a da je imala debug display... A jbg, neces nikako skuzit dal je osla mbo il cpu sve dok neisprobas neki drugi cpu na njoj, ili taj svoj na drugoj ploči... Ako nemas nikog u blizini, posalji nekoj dobroj dosi cpu i mbo pa da isproba s svojim komponentama uz neku naknadu... Ili odi u neku trgovinu/servis u blizini, i tamo probaj dal ce ti dat da isprobas...
![]() |
#24 | |
gejmer
|
Citiraj:
Radije cu riskirat i nosit MBO na RMA pa nek se oni bakce sa tim, nego da ja obavljam njihov posao i trazim/popravljam gresku, zezam i gnjavim ekipu po kucama... Hvala Jucca na lijepoj gesti! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
gejmer
|
Nasao na "jubito" filmic koji pokazuje proces kada se MBO normalno boot-a, tj. tijek kodova koje prikazuje "debug LED" kada je sa maticnom i komponentama sve u redu. Sve krece od koda 88 (koji se pojavi prilikom paljenja racunala na sekundu-dvije prije nego krene dalje) pa sve do FF koda. Usporedbe radi, poslat cu link na svoj video gdje se tocno vidi stanje kome i visi stadij meditacije moje maticne ![]() NORMALNO BOOT-anje BOOT-anje U VISEM STADIJU MEDITACIJE ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Pa to je normalno da krene od 88, ali na prvom linku krene dalje jer je ploca ispravna.. Dok na tvom linku stoji na "88" i ne ide dalje, jer vrlo vjerojatno ploca (chipset) ne moze odradit taj "reset signal" za procesor koji bi trebao nastaviti sa izvodenjem instrukcija za daljnje izvodenje POST-a i samog boot-a do kraja. Ok ne kazem sad da je tvoja ploca 99.9% neispravna, ali eto ja bi rekao da je u njoj problem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A što si ga nalupetao... ![]() Mislim da je u pitanju koruptirani BIOS zajedno s bootblockom. Ako se floppy ne uključi tijekom boota, moglo bi biti to. Detekcija procesora i ostalog ide tek kasnije...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|