|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
STP ili U/FTP kabel
Trazio sam po internetu, ali nisam bas nesto bio uspjesan. Zanima me tocno kakve su razlike između STP i U/FTP kabela Cat 6. I na kraju koji je bolji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Night shift
Datum registracije: Jul 2002
|
Ovdje imas vise o tome. Uglavnom STP (shielded twisted pair) je kabel gdje imas zasticene zice u paru, a UTP (unshielded twisted pair) nema tu zastitu. S/UTP poznat i kao FTP (foiled twisted pair) ima "foliju" s unutarnje strane omotaca kabla, ali nije svaki par posebno omotan. S/STP ili S/FTP uz individualno zamatanje parova zica jos imaju tu "foliju" s unutarnje strane omotaca kabla. Eto takvi bi bili kao najbolji, ali najcesce se u kucnim mrezama koriste UTP kablovi. Iako je i CAT 5/5e dovoljan za gigabit Ethernet CAT 6 ima jos strozije specifikacije sto se tice crosstalka i suma. Takodjer se preporucuje i za 10 Gigabit Ethernet (10GBASE-T).
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- Zadnje izmijenjeno od: Raven_1. 15.04.2010. u 22:48. Razlog: dodatak za cat-6 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pronasao sam to na wiki, ali tamo nema objasnjenje za U/FTP kabel. Bas mi treba pojasnjenje kakav je taj U/FTP i onda usporedba sa STP. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
-U/UTP Potpuno neoklopljeni simetricni paricni kabel -F/UTP Ekran od metalizirane foilije (foil screen) oko cijelog kabela -U/FTP Ekran od folije oko svake parice -SF/UTP Folija i bakrena pletenica oko cijelog kabela -S/FTP Folija oko svake parice i bakreni oplet oko cijelog kabela |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Ja ovaj sto imam od Drake Comteq na njemu stoji U/FTP, ali nije svaka parica posebno omotana nego su po 4 parice omotane zajedno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
N00B
|
Onda je to F/UTP ili FTP (ili ScTP). |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
A kazem ti da na njemu stoji U/FTP http://www.drakamc.com/files/da23e.pdf |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Night shift
|
Citiraj:
I dalje bi ti S/STP tj. S/FTP bio bolji izbor.
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Taj S/FTP je dvostruko skuplji tako da mi to otpada. Ja trebam 200 m za cijelu kucu i to mi je onda prevelika razlika. Stavljam u neke sobe i po 3 voda pa zato imam toliku metražu. Jedino me jos zanima jel bolje ta zaštita na paricama ili ukupno oko njih. Znaci ne oboje nego ovo ili ono. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Night shift
|
Citiraj:
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kako se ono kaže: Nemojmo pretjerivati. U kući / stanu nema toliko smetnji kao u industrijskom okruženju, mislim da je sasvim dovoljna varijanta jedna folija / širm oko svih žica (ma kako tu varijantu nazivali / označavali). |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
N00B
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |