|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
trebam savjet i mišljenje za wireless antenu i access point
Bok! Evo ovako, spojio bi se sa prijateljem na moru na njegov wireless. On je od mene udaljen oko 200-300 metara i postoji fizička vidljivost, međutim on ima samo obični ruter (onaj crni Thompson SpeedTouch) koji mu se nalazi unutar kuće. Sad upravo čitam onaj thread kako ugraditi drugu antenu u speedtouch. (zamjena antene i ovaj za pojačavanje signala) Ja bi kupio antenu i access point. I to sam gledao ovo: Antena 2.4GHz Wavearena ANT24-GDA24E, 24dBi, grid (284kn) ili ova Antena Airlive 2.4GHz 24dbi Grid (479kn - ova je puno skuplja a mislim da ne dobiješ nešto više ili možda da?) Wireless AP Airlive WL-5470AP (312kn) A neki tip iz okolice slavonskog broda mi nudi ovo: Grid 24 dBi Square Antenna 2.4 Ghz (392 kn) Canyon wireless acces point WF-514 (281kn) Evo to mi se čini ok što se tiče specifikacije, al stvarno neznam hoće li to biti dovoljno da uhvatim njegov signal? Molim i da mi se javite i pomognete ako znate da sa ovim uređajima nešto nije u redu! Ili ako postoji možda sličan uređaj koji nije puno skuplji, a da je bolji! Eto hvala puno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
E sad tebi treba Jedan AP sa Client modom a to taj 5470 ima, onda treba ti antena, ali što je najvažnije treba i taj od koga češ primat signal imati dobru antenu (odašiljač). Signal od Thomsona moraš pojačat. Ja i frend smo se isto tako umrežili na cca 250 metara, samo nemamo baš optičku vidljivost antena. Mi smo uzeli dva AP (AirLive 5450 i 5460) i stavili jedan kod mene a jedan kod njega, na svaki smo prikvačili home made biquad antenu stavili na krov i stvar super radi. Tak šta bi i kod tebe bilo najbolje. Cijena, svaki AP je koštao cca 300 kuna, jednu antenu smo platili 160 kuna, neki tip ih radio, ali samo zato jer smo mi radili prvo yagi antenu pa je nismo dobro napravili pa da budemo sigurni da imamo dobru antenu onda smo tu kupili. Drugu biquad antenu smo sami napravili (cca 130x130 mm alu i bakrena ploča, jedno 30 cm 1.5mm^2 bakrene žice i kabal) i za sat sve gotovo. Kad bi ti stavio na Thomsona Airlive 10dBi antenu (100 kuna) i kod sebe onu najjeftnijiu soluciju (cca 600 kuna) to bi te ispalo 700 kuna. A moja solucija možda 50 kuna skuplje, najviše ovosi dali imaš matrijala šta kod kuče. Radili bi ti sigurno i imao bi dobar signal. Kod tvoje solucije bi se trebao prvo malo pozabavit Thomsonom (pozitivno toga bi bilo da bi ti frend u kuči imao bolji signal), možda bi ti bio dobar signal, pitanje je koliko zidova ima između rutera i vanjskog svijeta na tvoju stranu, i naravno kakvi su zidovi. Možeš uvijek prvo probat samo sebi kupit AP i tu neku 24dBi antenu, pa probat kak hvata, pa ič pojačavat signal thomsona i po potrebi kod frenda stavljat na kuču jedan AP. Tu bi mogao proč najjeftnije ili najskuplje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Naime moj plan je bio isprobati ovu shemu koju su opisali već tu na forumu! A sad da se mi vratimo na tvoj slučaj. Gledao sam već kako se rade antene iz kućne radinosti, al nemam baš alata za napraviti, a i prostor gdje bi to radio, tako da ako imaš nekog tko to radi u zagrebu u ručnoj izradi pa da mi proda, ja bi kupio. Netko ko se kuži i tko zna šta radi. Pa bi mi računica bila onda 2 AP-a i 2 antene iz kućne radinosti, znači oko 700-800kn. Nego kako bi ja onda spajao jedno 3 računala u svoj LAN na njegov ruter, (njegov router DHCP bi mi dodjeljivao adresu) čitao sam da je bolje da se sva 3 računala vide kao jedna adresa, a ne kao 3. Ustvari je pitanje da li ovaj uređaj AP Airlive WL-5470AP ima tu opciju? Da se svi uređaji iza njega vide kao 1 uređaj? I naravno ako znaš nekoga tko zna raditi antene ![]() I hvala puno na odgovoru |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
DHCP samo ostaviš na Thomsonu a na ostalim AP-ovima ga isključiš. Ma sigurno ima da netko pravi antene i u Zagrebu, samo malo potraži po oglasnicima ili netu.
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
I još jedno pitanje. Čitao sam da je ovdje netko savjetovao (onaj nikky ja mislim) da je dobra ona verzija AirLive WL-5470AP_POE Al nitko ne spominje kako se to ponaša na 30m. Jer mislim staviti uređaj na krov jako blizu antene kako se signal ne bi gubio. A vidio sam i da je ova ekipa Wifihr napravila ručnu varijantu na veliku udaljenost, pa je onda to riješila tako da je na tako veću dužinu slala jaču struju, međutim onda to treba paziti da na spali uređaj itd. Moje pitanje je: Na koliku udaljenost radi POE sa onim nihovim originalnim Airlive uređajem? Jer ako koristi standardnu voltažu onda sigurno ne može puno. E da i koliko je tebi udaljen AP od antene? Kolika ti je žica između antene i AP-a? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Dobro pogledati ću onda pa antene možda i sam složim ako je tako lako. Nadam se da ima neki opis na internetu kako se radi? Al ono što me još zanima je, da li ovaj uređaj AP Airlive WL-5470AP (ili možda neki dobar koji to može) ima opciju da se svi uređaji iza njega vide kao 1 uređaj? Da li to netko zna? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Moderator
|
Citiraj:
Razmisli i o gotovim rješenjima (AP sa integriranom antenom + POE injektor): WH-5420CPE i WH-5400CPE-ESD. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: May 2009
|
Citiraj:
samo sam ja pojednostavnio proceduru i izbacio konektor tako da sem ove "kvadrate" radio od srednje žice koaksialnog kabla i nisu potrebna dva cd-a i folija između jer je cd sam po sebi dobar reflektor |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Registered User
|
Citiraj:
A što se tiče antene isto tako 19 dBi je sasvim dovoljna, a duplo manja. Šta kažeš? Kako ti se to čini? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
Dobar prijedlog samo dobro pazi tj. detaljno prouči kako ćeš "natočiti" DD-WRT fw da nebi bilo plakanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Prvo podsjetnik na pravila, ako je tvoj post zadnji onda koristi edit a ne novi post. On topic: Ako nabaviš čuveni WRT54GL prouči DD-WRT Installation i ovo specifično za taj model. Kvaka je (a to je tamo x puta navedeno) da prvo ubacuješ minimalnu verziju po opisanoj proceduri (proceduru iskopiraj negdi na komp, prati postupak uključujući restart / reboot) pa kad vidiš da je sve prošlo ok i uređaj je operativan možeš radit upgrade na ogovarajuću punu verziju. Svakako koristi fiksne ip adrese na mrežnoj i po potrebi mjenjaj prema postavkama i verziji fw u uređaju. Sa strane zapiši defaultnu ip adresu (ip na kojoj je uređaj, za svaki fw može biti drugačiji) i defaultni user/pass. Primjer, ako je uređaj na 192.168.1.1 tada na mrežnoj "ide": IP=192.168.1.x (može od 2 do 254) Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.1.1 (ip adresa uređaja) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|