|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2005
|
Smrzavanje kompa uz ubrzavanje cpu ventilatora
Prije nekih dva mjeseca kupih (novo, al iz druge ruke) Epox 4PDA5+ plochu, P4 2.4 i 2x256 433mhz Kingmax RAMa. Prvo sam to koristio sa grafichkom iz starog kompa Rivom TNT2 kad se pojavio problem: nakon nekog vremena rada (muzika, internet, photoshop, bilokaj) komp se smrzne uz ubrzavanje ventilatora na procesoru i treba ga resetirat... Reset, xpi se dignu ko da nish nije bilo i opet, malo rada i smrz... Tada kupih novu grafichku (jerbo je kao ova prestara) Asus AtiRadeon 9550... stavim nju, malo radi komp oke, malo se smrzava... Vrtio sam sa Prime95 sve moguche memorijske i procesorske testove, i po 10 sati u komadu, i sve je prolazilo ok... Nakon instalacije novijih drivera za PCI zvuchnu (Creative SB Live) komp radi bez problema, super, stabilno.. Ja sretan.. I mjesec dana komp dobro radi.. Medjutoa, jucher sam zbog potrebe na drugom kompu ishtekao drugi monitor iz DVIa te izvadio snimach iz kompa, i gore navedeno se opet pochelo dogadjati... Ushtekao sam opet monitor u DVI i dalje se komp smrzava... Odem na net, otvorim par tabova u Firefoxu, par stranica se uchitava, a ventilator od procesora se pochne ubrzavati i ubrzavati dok se ne smrzne komp... Nakon restarta pogledam u BIOSu temperatura procesora je 43-45C, brzina ventilatora 2596RPM... Shto da mu radim, shto da probam nebili rijeshio problem? Probao sam u biosu disableat sva onboard sranja (usb, zvuchnu, midi.. ma sve), Smart Fan for CPU temp. sam povechavao i smanjivao (sa 45C->50C, 40C, 35C)... Buduch da nisam u biosu bash najvjeshtiji neznam shto bi josh probat da rijeshim problem.. Zadnje shto sam pokushao, maloprije, sa memtestom provrtit, ali je stao na Pass 8 i nije se ni mrdnuo nekih pola sata dok ga nisam resetirao... Jel to znachi da je memorija problem? a konf zvuchi: Epox 4PDA5+ Intel P4 2.4 2x256 433 mhz Kingmax Seagate Baracuda 160gb Chieftec 420W Nishta nije clockano pomoz'te molim vas |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
probaj izvaditi jedan modul pa vidi sto ce biti.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
izvadio modul - isto, popremjeshto ga/ih po slotovima (pazio sam na boju slota) - isto... any other suggestion? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
a da probas kuler zamjeniti nes mi jako smrdi da je u njemu problem ......
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
pa ne znam ako je temperatura ok,cooler bi trebao biti ispravan. to izgleda kao da softverski ubrza. cudno jako. tako se i meni ponekad znaju dogoditi x-files stvari sa racunalom, i najcesce ne uspijem doznati u cemu je problem. ja se bojim da je problem sa maticnom. ako imas zamjensku ili ako mozes posudit.ovo ti je rjesenje kad vise ne budes znao sto ces. ![]()
![]() |
#6 |
Registered User
|
dakle, skuzhih josh jednu sitnicu.. heh da je bar sitnica... naime, radim na kompu, skidam sa neta nekaj i pishem u excelu... snimam to kaj pishem u excelu, svakih minute recimo... i komp se zbloka i kad se opet vindouse dignu download je kao shto je bio prije novg skidanja, a snimljeno u excelu nije snimljeno od zadnjeg snimanja prije smrza nego dva tri snimanja prije... btw, shto upravlja radom cpu ventilatora? mislim, brzinom vrtnje? bios? Zadnje izmijenjeno od: pseto. 08.03.2005. u 23:15. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
da bios nego probaj flashati bios .... ali kazem ti ja mislim da nes ili maticna ili fan sere mozda dolazi do kratog spoja u njemu ....
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|