Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.02.2010., 14:21   #1
infinity
Guest

Smrzavanje racunala sa Win7 64bit

Pozdrav svima! Zadnjih tjedan i pol se mucim s jednim racunalom (koje nije moje, zato i nemam spec u potpisu). Naime, kad su gore instalirani Win7 64bit, smrzava se dosta cesto. Najcesce prilikom posjete nekom forumu (ovo je vec peti put da pisem ispocetka ovu poruku ), youtube stranici ili prilikom pisanja najobicnijeg dokumenta u wordu ili nekom od office programa. Naravno, smrzne se on i kad se rade neke ostale stvari. Takodjer, ponekad se desi da kad se smrzne, da se kroz zvucnike cuje iritantan zvuk koji nestane onog trena kad pritisnete RESET tipku na kucistu. Sve te probleme racunalo nema kad su instalirani Win Xp! Nekako mi je tesko povjerovati da je problem u OS-u?! Ili sam imao ludu srecu da je pod Xp radio normalno tih tjedan dana? Nakon toga sam vratio "Sedmicu" i muke su se nastavile. Instalirao sam jednake verzije drivera sa web stranice proizvodjaca MBO (ASUS) i grafickee (ATI). Provjeravao sam temperaturu procesora, gragicke i maticne, sve je ok. Cool'n'quite sam iskljucio, ali ni to ne pomaze. Jedino sto mi pada na pamet je mozda neka greska s memorijom. Jer instalirani Xp je 32bit i alocira 3Gb RAMa od mogucih 4Gb. Sedmica je 64bit i alocira sve, pa si mislim da mozda tih zadnjih 1Gb nisu problematicni?! Svakakve ideje mi padaju na pamet, bio bih zahvalan ako mi mozete ikako pomoci Specifikacije konfe su:

Mainboard : Asus M4A77TD PRO
Chipset : AMD RD770
Processor : AMD Phenom II X2 545 @ 3000 MHz
Physical Memory : 4096 MB (2 x 2048 DDR3-SDRAM )
Video Card : ATI Radeon HD 4800 Series
Hard Disk : SAMSUNG (1000 GB)
Hard Disk : WDC (500 GB)
DVD-Rom Drive : HL-DT-ST DVDRAM GH22NS50 ATA Device
Monitor Type : ViewSonic VX2433wm - 23 inches
Network Card : RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet Adapter
Operating System : Windows 7 Professional Professional 6.01.7600 (x64)
DirectX : Version 11.00

Hvala!
  Reply With Quote
Staro 21.02.2010., 15:00   #2
borisko
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
Smrzne se pa se odmrzne ili se smrzne pa se više ne odmrzne više do restarta?

Događa li se to samo kad si na internetu ili se događa i kad nisi na internetu.

Kako pristupaš internetu? (preko koga, routing u router ili bridge modu?)

Rame mozes provjerit sa memtestom. Ja uzmem najnoviji ubuntu, napržim ga na CD i on na sebi ima memtest. Usput dignem Live verziju Ubuntua i provjerim ima li problema i tamo. (http://www.ubuntu.com/getubuntu/download)
borisko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.02.2010., 17:32   #3
infinity
Guest

Citiraj:
Autor borisko Pregled postova
Smrzne se pa se odmrzne ili se smrzne pa se više ne odmrzne više do restarta?

Događa li se to samo kad si na internetu ili se događa i kad nisi na internetu.

Kako pristupaš internetu? (preko koga, routing u router ili bridge modu?)

Rame mozes provjerit sa memtestom. Ja uzmem najnoviji ubuntu, napržim ga na CD i on na sebi ima memtest. Usput dignem Live verziju Ubuntua i provjerim ima li problema i tamo. (http://www.ubuntu.com/getubuntu/download)
Smrzne se i neodmrzne vise. Ponekad zna i pistit iz zvucnika kad dodje do toga, a to nije "zaostao" zvuk npr. gledam neki video i sad da se smrzne pa da zvuk od video zapisa nastavi pistit, nego jednostavno mirna okolina i kad se smrzne, pocne pistit tj. krcit iz zvucnika. To se desava i kad sam na internetu i kad nisam. Internetu se pristupa preko speedtoucha u routing modeu od T-COMa.

Budem isprobao s tim memtest. Hvala!
  Reply With Quote
Staro 21.02.2010., 17:35   #4
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Postoji vrlo velika mogucnost da ti je do diska, odnosno do njegovog spoja sa matičnom. Probaj zamjenit sata kabal novim, i probaj promjeniti raspored spajanja diskova na ploču.

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2010., 17:37   #5
infinity
Guest

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Postoji vrlo velika mogucnost da ti je do diska, odnosno do njegovog spoja sa matičnom. Probaj zamjenit sata kabal novim, i probaj promjeniti raspored spajanja diskova na ploču.
Kao sto vidite, imam dva diska. Ovaj od pol terabajta je bio jedno vrijeme odspojen i unatoc tome, rusilo se. Ali, budem probao s novim SATA kablom. Bas sam nabavio jedan. Samo opet, zasto se smrzava samo kad su Win7 gore?
  Reply With Quote
Staro 21.02.2010., 17:44   #6
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor infinity Pregled postova
Kao sto vidite, imam dva diska. Ovaj od pol terabajta je bio jedno vrijeme odspojen i unatoc tome, rusilo se. Ali, budem probao s novim SATA kablom. Bas sam nabavio jedan. Samo opet, zasto se smrzava samo kad su Win7 gore?
To je malo čudno, zasto je nestabilan pod W7, a pod XP radi normalno, ali nista nije nemoguće.

Ovako ćeš bar eleiminirat sata kabal.

srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2010., 18:16   #7
infinity
Guest

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
To je malo čudno, zasto je nestabilan pod W7, a pod XP radi normalno, ali nista nije nemoguće.

Ovako ćeš bar eleiminirat sata kabal.
Imas pravo. Nista me ne kosta provjeriti
  Reply With Quote
Staro 24.02.2010., 12:10   #8
infinity
Guest

Evo, sad je i sluzbeno. Smrzava se i na WinXP Ocito sam imao srece onih tjedan dana kad je radio s njima i ni jednom se nije smrznuo. Napravio sam memtest i nije nista u 50ak minuta pronasao. Budem napravio detaljniji test, pa cu ici procesom eliminacije RAM modula, a onda i CPU. Budemo vidjeli
  Reply With Quote
Staro 04.03.2010., 12:01   #9
infinity
Guest

Ima jos tko kakvu ideju? Memoriju sam isprobao na sve moguce kombinacije. Po jedan keks u svakom utoru (njih 4), pa unganged i ganged, itd. Smrzava se i dalje. Procesor je isproban u drugom racunalu koje ima DDR2 i sljaka bez problema. Any ideas? Hvala!
  Reply With Quote
Staro 04.03.2010., 12:14   #10
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Teško da će ti se moći ovako pomoći, pozovi nekoga ko se stvarno kuži da ti nađe problem ili odnesi u neki servis...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2010., 12:54   #11
infinity
Guest

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Teško da će ti se moći ovako pomoći, pozovi nekoga ko se stvarno kuži da ti nađe problem ili odnesi u neki servis...
Hvala! Izgleda da bum moral to napravit. Thx!
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno