Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.12.2009., 19:12   #1
newalss
Raindrops keep fallin'...
Moj komp

newalss's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
WD Caviar 6400AAKS ne radi

Cijela priča, malo duža, da ne bi bilo podpitanja:
Prije kojih godinu dana kupio sam ga za korištenje kao externi disk, kupio i noname ladicu, napravio dvije particije (jednu za važne stvari i backup Samsunga iz siga a drugu za svaštaru) i sve funkcioniralo odlično.
Prije kojih 4 mjeseca mi se nije htio prijaviti kada ga spojim na komp. Uopće ga nije kužio. Rastavio ladicu, stavio wd-a u komp i uvjerio sam se da je disk ispravan (vidi ga BIOS, otvaram uredno fajlove, error check negativan. Nakon par dana ga izvadio i vratio u ladicu koju sam proglasio mrtvom (nisam ju imao s čim isprobati i završila je u smeću na kraju).
Prije mjesec dana kupio novu eksternu ladicu (ICIDU), stavio u njega WD-a, i sve radilo uredno...do jučer.
Ubo ladicu u komp, dolje desno mi izbacuje da vidi novi usb uređaj ali ga ne vidim u my computer. Kada odem na odjavu usb uređaja vidim da ga je prepoznao kao WD640AAKS. Gasim/palim dva puta ladicu, vadim/ubadam usb 2-3 puta i uvijek ista stvar.
Danas rastavio ladicu, stavio u komp kad gle zla, komp mi ga prepoznaje kao novi disk, izbacuje prozor za traženje drajvera i ispisuje MEDIA kao ime uređaja koji je prepoznao. Ne vidim disk u my computer, ne vidim ga ni u admin tools->computer managment.
Restart računala, i ulazim u bios. Nevidi ga bios, klikam na traženje i pronalazi kao kao slave disk, prepoznaje da je WD640AAKS.
Ulazim u win i opet ništa. Sada mi niti ne ispisuje da je pronašao novi disk.
Cijelo vrijeme, od kada su problemi počeli do danas pa i sada, disk fizički i zvukovno radi. Znači uredno zvrnda, grije se i zuji.
Klikam na pcekspert i pišem ovaj post. Kraj.

Jel ima netko ideje šta/gdje /kako da ga reanimiramo i šta bi mu moglo biti?
Imam garanciju ali nemam garanciju na podatke koji su mi važni tako da je mjenjanje disk za disk u trgovini preko reklamacije ,bez backupa podataka, zadnja solucija. Ajmo razmišljanja šta da radim.
Help! Hvala unaprijed

Zadnje izmijenjeno od: newalss. 04.12.2009. u 19:39.
newalss je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2009., 20:35   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Probaj na drugi SATA prikljucak (sa drugim kabelom) prikljkucit, iako te noname ladice isto znaju napravit "kupus" sa diskom..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.12.2009., 22:09   #3
newalss
Moj komp

newalss's Avatar

Probao. ista stvar.

Nitko? Ajmo onda nagađati...
Kolika je vjerojatnost da je stvar elektronike na disku i da bi kupnjom istovjetnog diska i zamjenom elektronike riješio problem?

Zadnje izmijenjeno od: igorba. 06.12.2009. u 00:39. Razlog: dp
newalss je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2009., 00:36   #4
newalss
Moj komp

newalss's Avatar

A jeste se pretrgli od pomoći...
Uspio sam sam iskopati većinu od meni važnih podataka.
Nakon što sam već počeo zagledati u imenik tražeći firme koje se bave backupom zagrijao sam stolicu, guglao, malo čeprkao i eto ga.
Recept koji mi je uspio je: gotovo 24 sata se vrtio HDD regenerator 1.71 koji je btw našao hrpu bad sektora. Nakon toga pokretanjem Getdataback NTFS-a su se nazirali podatci. Više od pola diska je nečitljivo ali kada sam vidio da otvara My documents razvukao mi se smješak od uha do uha. 80% važnoga sam uspio vratiti a disk ode na reklamaciju. Ovo je bilo gusto.
Slaganje Raida, here I come.
Staro 11.12.2009., 13:43   #5
denibus
množitelj
Moj komp

denibus's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
nema života bez raida
denibus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas