Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.11.2009., 21:11   #1
Hasta
Premium

Datum registracije: Jul 2009
Dual boot sa odvojenih diskova

Imam sam Xp instaliran na SATA disk. Odlučio sam probati kako radi Win 7 ali nisam želio dovoditi u opasnost postojeću instalaciju. Posudio sam od kompića drugi SATA disk, ištekao prvi i instalirao Win 7 na ovaj drugi, novi. Nakon višednevnog testiranja mogu reći da sam zadovoljan i ostajem na Win 7. Problem je što otac povremeno treba XP. Sad me zanima ima li mogućnost da spojim oba diska pa biram boot disk iz boot menia? Ili eventualno instalirati OSL2000 boot looder na XP disk. Problem je u tome što se ne želim uštekati oba diska istovremeno jer se bojim da će onaj koji OS koji se prvi digne zeznuti obje instalacije. Osim toga šta će biti sa slovima?Svaki savjet je dobrodošao.
Hasta je offline   Reply With Quote
Staro 19.11.2009., 19:49   #2
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor Hasta Pregled postova
Imam sam Xp instaliran na SATA disk. Odlučio sam probati kako radi Win 7 ali nisam želio dovoditi u opasnost postojeću instalaciju. Posudio sam od kompića drugi SATA disk, ištekao prvi i instalirao Win 7 na ovaj drugi, novi. Nakon višednevnog testiranja mogu reći da sam zadovoljan i ostajem na Win 7. Problem je što otac povremeno treba XP. Sad me zanima ima li mogućnost da spojim oba diska pa biram boot disk iz boot menia? Ili eventualno instalirati OSL2000 boot looder na XP disk. Problem je u tome što se ne želim uštekati oba diska istovremeno jer se bojim da će onaj koji OS koji se prvi digne zeznuti obje instalacije. Osim toga šta će biti sa slovima?Svaki savjet je dobrodošao.
A sta kazes da sve to pojednostavnis.........vratis frendu disk i instaliras na svoj dis Win7 te imas najnormalniji dual boot.

LP

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.11.2009., 23:00   #3
Hasta
Premium

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
Autor win32 Pregled postova
A sta kazes da sve to pojednostavnis.........vratis frendu disk i instaliras na svoj dis Win7 te imas najnormalniji dual boot.

LP
Ma to je stroj od mog starog i koristim ga samo vikendom. Na njemu su neki njegovi programi koje je instalirao danima nakon što mu je krepao disk pa sad ne smijem ništa gore instalirati. Ovo mi je izgledalo dobro rješenje-ja svoje, on svoje. Skinuo sam demo Acronis Disk Suite koji ima vrlo napredan loader koji može bootati OS sa bilo kog diska. Da bi ga instalirao moram instalirati čitav Disk suite. Problem je što to ne smijem napraviti na XP-u, a nije kompatibilan sa Win 7. Druga varijanta je OSL2000 samo moram dosta googlati da budem siguran da je sve OK. Inače instalirao sam ga iz Viste pod Vmware-om samo baš neće bootati linux sa drugog virtualnog diska za probu.
Hasta je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2009., 12:54   #4
drnde
Registered User
Moj komp

drnde's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Nece se nista zeznuti ako stavis oba diska, i da za nuzdu je boot meni sasvim dovoljan, znaci onaj koji ti nudi bios.
Ta dva OS-a su instalirana na dva diska dok drugi nije bio ustekan, tako da svaki ima svoj mbr na svom disku i svoj boot loader, znaci u biti niti ne "znaju" jedan za drugog.

btw. tako i ja imam win vista i win7 na dva odvojena diska jer sam win7 instalirao na novi disk, uskoro brisem disk s vistom ali ako mi slucajno zatreba odaberem taj drugi disk iz boot meni-a i dizem vistu... nema problema
drnde je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2009., 12:59   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kod instalacije Win7 te pita hoćeš li nadograditi postojeći OS ili staviti novi. Odabereš da hoćeš staviti novi OS, izabereš disk na koji će se instalirati i instaliraš. Kasnije će ti komp nuditi dual boot gdje sam izabereš OS s kojim ćeš raditi. Full jednostavno.
Staro 23.11.2009., 13:24   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Željeno nije problem napravit. Prvo za svaki slućaj sa TrueImage napravi backup XP - a koji se nalazi na "starom" hdd i W7 sa "novog" hdd. Preraspodjeli prostor na "starom" hdd tj. napravi više particija (preporuka W7, XP, Data). Na prvoj boot (Active) particiji se nalazi (mora nalazit) boot loader stoga na nju (1. particiju) iz backupa vrati image za W7 zajedno sa boot sektorom (TI te pita). Na drugu particiju vrati image od XP - a. Sada na W7 instaliraj EasyBCD i editiraj boot menu tako da dodaš 2. stavku za XP sa druge particije.
That's all.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno