|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
![]() Pozdrav! Imam jedan čudan problem koji se počeo dešavati prošli tjedan a kojemu ne mogu pronaći uzrok. Vjerujem da ovdje ima iskusnijih koji će mi ukazati gdje treba tražiti uzrok i što se može poduzeti. (Post je malo poduži, nadam se da vas neću umoriti...) Riječ je o računalu Intel C2D 6850, Gigabyte GA-P35-DS3, PSU Tagan (nešto), VGA ATI HD 4550 - nova komponenta radila uredno 3 tjedna (passive cooling), 4 GB RAM Kongmax, 2xHDD (SATA+PATA)... koje sastavljeno prije 5 mjeseci i do sada je uredno, bez ikakvih znakova greške, radilo 24/7 (na WinXP). Problem je u sljedećem: - problem se prvi put pojavio prije 14 dana (cca. 7 dana nakon instalacije Windows 7 x64) - greška se uvijek pojavi nakon korištenja ConvertX aplikacije koja je do tada uredno radila (skinuta je zadnja verzija, nisam siguran ali mislim da je verzija za Win7 x64) - racunalo se "smrzne" (jednom se pojavio BSOD sa "STOP 0x000008" porukom, mislim da Win 7 nije dao neko detaljnije objašnjenje) ili se izgubi slika (monitor one u stand-by i računala na ništa više ne reagira - monitor je u redu) - nakon jednog smrzavanja (mislim da je bilo i prvo) na displayu od kučišta (senzor je bio negdje na hladnjaku procesora/chipseta) pročitao sam da je temp CPU 78C, od onda provjeravam sa SpeedFan-om konstantno je na 51-55C. - nakon toga je TESKO UPALITI RACUNALO, nije ga moguće upaliti standadni načinom, samo power off/on ne radi. Moram mu isključiti switch na PSU, ostaviti ga 5-10 minuta i onda upaliti. Do jucer je se na taj nacicin mogao upaliti, jucer ništa: nema slike nema tona... - nakon jucerasnjeg crasha nisam ga uspijevao upaliti (pokušao sam 5-6 puta i samo jednom je uspio doći do Starting Windows i tu ostao), otvorio ga, provjerio da li je sve na svom mjestu, reset BIOS - ništa, memorija - ništa, VGA - van unutra i proradio je! - sada računalo radi (već cijelu noć) Nakon prvog problema, vratio sam jedan Restore point koji je eliminirao dio softwarea, pokušao sa deinstalacijom i ponovonom instalacijom ConvertX-a ali problem se opet javio. Imate li neki savjet ili sumnju u čemu je problem? Gotovo sam siguran da je problem u VGA ali u fizičkom kontaktu između kartice i slota na MBO. Ja nekako najviše sumnjam na kučište (!?) koje ima poprilično loš sistem učvršćivanja kartica (imao sam problema i kad sam prvi put stavljao VGA u računalo, isti problem: nema slike, nema tona) Razmišljao sam pokrenuti neki diagnostički alat koji bi aktivirao št je moguće više resursa pa da vidim da li racunalo puca pod opterećenjem ili je stvarno problem u ConvertX aplikaciji (možda u kombinaciji s Win7 x64?). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Nista drugo nego probati s drugom karticom, nema tu puno filozofije. |
![]() |
![]() |
|
|