|
![]() |
#1 |
Creepshow
Datum registracije: Aug 2007
|
Dvostruku pristup netu
Je li moguce koristit dvije zasebne internet konekcije na jednom kompu u isto vrijeme, jedna je preko lan-a koja, a druga je wifi od susjeda, pa da se umjesto 4mbps ima 8mbps, ili jedna ja jedan download menager, a druga za drugi. ![]() mod može ispravak naslova u Dvostruki, omaklo mi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koliko mi je poznato, uz korištenje standardne opreme - ne, nije moguće.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Ti vjerojatno mislis koristiti svoj ADSL i susjedov nekriptirani ADSL via WLAN, zar ne ![]() ![]() Sad imam 2 odvojena ADSL-a na 2 tel. linije i ne mogu ih na jednom PC-u spojiti tako kako ti mislis, tj. da uduplam brzinu, ili da koristim 2 downloada paralelno ali na razlicitim ADSL-ovima. Mozda neki softver ima mogucnost odrediti odakle da uzima podatke, ali to treba iskopati u njemu. Zna li neko vise o tome, bilo bi interesantno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() Tako da ti se ne isplati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
I ja sam bio u potrazi za multi wan rješenjem, probao sam dosta toga. Pokušao sam koristiti Linksysov router WRT54GL sa modanim dd-wrt firmwareom i roadrunnerovim uputstvima. Taj router ima 1 WAN i 4 LAN porta, od kojih se jedan može pretvoriti u WAN port. Moguće je složiti fail-over i load balance opciju. Nažalost, dugo sam to pokušavao, ali nisam dobio željeno i nije radilo stabilno. Link kako se to radi: http://www.roadrunnerguide.com/dualwan.html Zatim sam se odlučio uzeti jedan stari PC i na njega sam stavio besplatni pfSense. I dan danas me ne pušta oduševljenje. Radi multi wan, sa 3 izlaza na net (2 kabelska modema i jedan adsl) i load balance i fail over, radi quality of service bez greške, mogućnost usmjeravanja određenog prometa (protokola) po jednom gatewayu, vpn, dns, dhcp (server ili relay), nadogradiv sa tisuću gotovih paketa, a sve to konfigurabilno kroz obično kliketanje kroz web sučelje. Kapa dole ovom FreeBSD rješenju i moja preporuka svakom tko želi isprobati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
OPA! Ja kao happy user FreeNAS-a (temelj na BSD-u), bih molio malo bolji opis ovoga sto pricas. Sto je pfSense i sto ti treba od opreme? Starih PC-a uvijek nadjem, sto jos treba? Vise NIC-ova? Idem gledat po netu, a ti pliz, napisi nesto vise o tome, ako ti nije bad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
to se zove load balancing i to imaš direktno u windowsima od viste pa naviše. možeš imati više mreža, sa više gatewaya a windowsi će preferirati onaj koji ima najmanju metriku (metric) kao "izlaz za sve" a još možeš dodatno to poštelati tako da određene stvari radi preko jedne veze a opet neke druge preko n-te veze. to je što se tiče windoza. pfsense ima load balancing već jako dugo i stvar funkcionira kako treba. evo ovdje tutorial. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Citiraj:
Tako da ne treba niti pokušavati nešto sa Windowsima postići, što se imalo naprednijih mrežnih stvari tiče. Da se vratim na pfSense, dokumentacija je sjajna, evo recimo tutorijal za kreiranje dual wana: http://doc.pfsense.org/index.php/MultiWanVersion1.2 Zatim forum sa tisuću tema: http://forum.pfsense.org/index.php/board,21.0.html Imaš na netu zaista hrpu materijala. Ja koristim verziju 1.2.2, koja je velika 50ak megabajta i skineš je kao image cd-a, možeš ga koristiti kao LiveCD, da isprobaš da li ti je ok, i nakon toga vrlo lako odlučiti se "spustiti" cijelu konfiguraciju na hard disk. Nije podržan dual boot sa nekim drugim OS-om. Hardverski je smiješno nezahtjevan, svaki P3 sa 256 mb memorije je overkill za ovo ![]() Ja ga vrtim na P4, sa 1GB memorije i nikad nije prešao 2% utilizationa ijednog resursa (mem/cpu). Nažalost nemam slabiju mašinu ![]() Dual ili triple ili multi wan na njemu funkcionira po principu, koliko kartica, toliko konekcija. Ja koristim ukupno 4 kartice raznih proizvođača, sve su uredno prepoznate od strane pfSensa. Ne znam što bi ti ja još mogao napisati, a da nema na linkovima koje sam ti stavio. Probaj, oduševit ćeš se! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Djeluje mi super, ali me nesto zeza P2@233/128. VmWare instalacija radi super, ali izgleda da ova "prava" masina na koju sam to mislio postaviti "for real" nesto steka. A bas steta, jer je to ploca sa AT napajanjem, koje se, kao sto nadam da se sjecate, pali na prekidac umjesto na tipkalo i stalno je ON, bez obzira na struju. Bas mi je zao, to mi je trenutno najslabija konfiguracija koju sam nasao, moram probat nesto jace. Ej, Mahoona, svaka ti dala!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja sam negdje cuo/procitao ( nemojte me odmah uzet za rijec) , da ce win 7 u jednom od updateova u skorije vrijeme omoguciti 2 konekcije u isto vrijeme.
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
...to se zove load balancing i to imaš direktno u windowsima od viste pa naviše... ...pa si vjerojatno u pravu. No nama (barem meni) nije to cilj, nego jeftinu kantu osposobiti da radi jednu (ili svega nekoliko) specijaliziranu vrstu posla (stabilno i efikasno), kako bi ostale "ne-kante" imale neku korist od toga. Mozes se i na Ferrarija instalirati kuka pa u prikolici nositi grede, cement, pijesak i slicno (neka vide komisije da se ima), ali pametan bi kupio jeftin Tamic i s njim to odradio, makar ga kasnije i bacio. Nisam u pravu? Ili jesam? p.s. naravno, to moze odvesti i u drugu krajnost, a to je da se nagomila previse "kanti" za specificne poslove, tako da je onda upitna korist od svega toga - vise ce se struje potrositi nego da se kupi skupa masina sa skupim softverom koji ce sve to objediniti. Zato tu treba imati mjeru i odluciti koliko i koje poslove se isplati specijalizirati, tj. prebaciti na pojedinacne jeftine sustave. p.p.s. evo nasao sam jednu "zvijer" P2@400 i pfSense se dize. Bas me zanima zasto ona masina nije htjela, na njoj se FreeDOS uredno vrti. BTW, Shimpa, u opisu minimalne konfe ti stoji da je min. 128MB RAM-a, a na to te i pfSense upozori kad se pocne dizati pa sam dodao jos 64MB. Nemoj se poslije zaliti da nesto ne radi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
Jel bi se na ovaj način mogao iskoristit bandwith od maxtv-a? Znači sa jednog routera potegnut i internet i iptv da mi ujedine brzinu?? Uzela mi draga taj šugavi maxtv i ošla na more radit, a ja palim telku valjda jednom tjedno (dok je trajala F1 sezona), a sada ću ju i rijeđe koristit, pa da mi ne stoji neiskorišten bandwith. Nadam se da ovo ne spada pod zabranjena pitanja, ako spada, molim zanemarite pitanje te ga obrišite. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Koja 2 neta? WLAN i LAN? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Ima opcija u ClarkConnect-u za load balancing, nisam je koristio jer nemam dva izvora interneta a i prešao sam na Smoothwall nedavno (BTW ništa ne valja, čim nađem vremena prelazim na nešto drugo) koji nema ništa slično. Ako se nekome da neka proba sa ClarkConnectom, dok sam ga koristio bio sam zadovoljan, ali počeo se malo blesirati kad sam digo web server na njemu i nisam to znao popraviti u nekom doglednom vremenu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|