Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.10.2009., 14:30   #1
e1ectra_one
Creepshow
Moj komp

e1ectra_one's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Dvostruku pristup netu

Je li moguce koristit dvije zasebne internet konekcije na jednom kompu u isto vrijeme, jedna je preko lan-a koja, a druga je wifi od susjeda, pa da se umjesto 4mbps ima 8mbps, ili jedna ja jedan download menager, a druga za drugi.

mod može ispravak naslova u Dvostruki, omaklo mi.
e1ectra_one je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2009., 14:44   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Koliko mi je poznato, uz korištenje standardne opreme - ne, nije moguće.
Oglas

Oglas
Staro 04.11.2009., 18:05   #3
Sniper
Community Manager
Moj komp

Sniper's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Moguce ti je to napraviti tako da pribavis router s 2 WAN ulaza ali moras imati 2 telefonske linije, i 2 ADSL-a ali to nije to sto ti treba =)
Sniper je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2009., 00:43   #4
ali_dzi
Registered User

Datum registracije: Nov 2009
Ti vjerojatno mislis koristiti svoj ADSL i susjedov nekriptirani ADSL via WLAN, zar ne ? To sam ja davno probao, ali mi u pocetku nije bilo jasno zasto stalno trosi moj, a ne susjedov promet. Mijenjao sam i brisao IP od DNS-ova, dok nisam skuzio da u stvari podatak u GATEWAY polju odredjuje preko cega (koga) se PC spaja na net. Ne znam tocno na koji nacin Windowsi preferiraju ovaj ili onaj gateway, ali cinjenica je da mi je promet uvijek isao kroz LAN, ne kroz WLAN. Tek kad sam obrisao gateway od LAN-a, promet je potekao kroz susjedov ADSL. Onda sam mu otisao objasnit i naplatit postavljanje enkripcije (a je*iga, potrosio sam vrijeme dok nisam skont'o ).

Sad imam 2 odvojena ADSL-a na 2 tel. linije i ne mogu ih na jednom PC-u spojiti tako kako ti mislis, tj. da uduplam brzinu, ili da koristim 2 downloada paralelno ali na razlicitim ADSL-ovima.

Mozda neki softver ima mogucnost odrediti odakle da uzima podatke, ali to treba iskopati u njemu.

Zna li neko vise o tome, bilo bi interesantno?
ali_dzi je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2009., 09:23   #5
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Sad imam 2 odvojena ADSL-a na 2 tel. linije i ne mogu ih na jednom PC-u spojiti tako kako ti mislis, tj. da uduplam brzinu, ili da koristim 2 downloada paralelno ali na razlicitim ADSL-ovima.

Mozda neki softver ima mogucnost odrediti odakle da uzima podatke, ali to treba iskopati u njemu.

Zna li neko vise o tome, bilo bi interesantno?
Ništa sa običnom opremom, treba ti posebni router

Tako da ti se ne isplati.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2009., 09:51   #6
mahoona
Premium
Moj komp

mahoona's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
I ja sam bio u potrazi za multi wan rješenjem, probao sam dosta toga.
Pokušao sam koristiti Linksysov router WRT54GL sa modanim dd-wrt firmwareom i roadrunnerovim uputstvima. Taj router ima 1 WAN i 4 LAN porta, od kojih se jedan može pretvoriti u WAN port. Moguće je složiti fail-over i load balance opciju. Nažalost, dugo sam to pokušavao, ali nisam dobio željeno i nije radilo stabilno. Link kako se to radi: http://www.roadrunnerguide.com/dualwan.html

Zatim sam se odlučio uzeti jedan stari PC i na njega sam stavio besplatni pfSense. I dan danas me ne pušta oduševljenje. Radi multi wan, sa 3 izlaza na net (2 kabelska modema i jedan adsl) i load balance i fail over, radi quality of service bez greške, mogućnost usmjeravanja određenog prometa (protokola) po jednom gatewayu, vpn, dns, dhcp (server ili relay), nadogradiv sa tisuću gotovih paketa, a sve to konfigurabilno kroz obično kliketanje kroz web sučelje.
Kapa dole ovom FreeBSD rješenju i moja preporuka svakom tko želi isprobati.
mahoona je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2009., 11:54   #7
ali_dzi
Registered User

Citiraj:
Autor mahoona Pregled postova
...Kapa dole ovom FreeBSD rješenju i moja preporuka svakom tko želi isprobati...
OPA! Ja kao happy user FreeNAS-a (temelj na BSD-u), bih molio malo bolji opis ovoga sto pricas. Sto je pfSense i sto ti treba od opreme? Starih PC-a uvijek nadjem, sto jos treba? Vise NIC-ova? Idem gledat po netu, a ti pliz, napisi nesto vise o tome, ako ti nije bad.
Staro 05.11.2009., 12:09   #8
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
to se zove load balancing i to imaš direktno u windowsima od viste pa naviše.

možeš imati više mreža, sa više gatewaya a windowsi će preferirati onaj koji ima najmanju metriku (metric) kao "izlaz za sve" a još možeš dodatno to poštelati tako da određene stvari radi preko jedne veze a opet neke druge preko n-te veze. to je što se tiče windoza.

pfsense ima load balancing već jako dugo i stvar funkcionira kako treba.

evo ovdje tutorial.
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2009., 13:14   #9
mahoona
Premium
Moj komp

mahoona's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
Autor ali_dzi Pregled postova
OPA! Ja kao happy user FreeNAS-a (temelj na BSD-u), bih molio malo bolji opis ovoga sto pricas. Sto je pfSense i sto ti treba od opreme? Starih PC-a uvijek nadjem, sto jos treba? Vise NIC-ova? Idem gledat po netu, a ti pliz, napisi nesto vise o tome, ako ti nije bad.
Ja sam inače dijete MS-a, to mi je i profesija, ali nijedan produkt iz Redmonda nije niti neće biti dobar poput rješenja temeljenih na Linux/Unix. Microsoftu nije niti cilj biti konkurentan u tom polju, jer ne razvijaju ništa po tom pitanju.
Tako da ne treba niti pokušavati nešto sa Windowsima postići, što se imalo naprednijih mrežnih stvari tiče.

Da se vratim na pfSense, dokumentacija je sjajna, evo recimo tutorijal za kreiranje dual wana: http://doc.pfsense.org/index.php/MultiWanVersion1.2
Zatim forum sa tisuću tema: http://forum.pfsense.org/index.php/board,21.0.html

Imaš na netu zaista hrpu materijala.
Ja koristim verziju 1.2.2, koja je velika 50ak megabajta i skineš je kao image cd-a, možeš ga koristiti kao LiveCD, da isprobaš da li ti je ok, i nakon toga vrlo lako odlučiti se "spustiti" cijelu konfiguraciju na hard disk. Nije podržan dual boot sa nekim drugim OS-om.
Hardverski je smiješno nezahtjevan, svaki P3 sa 256 mb memorije je overkill za ovo
Ja ga vrtim na P4, sa 1GB memorije i nikad nije prešao 2% utilizationa ijednog resursa (mem/cpu). Nažalost nemam slabiju mašinu
Dual ili triple ili multi wan na njemu funkcionira po principu, koliko kartica, toliko konekcija.
Ja koristim ukupno 4 kartice raznih proizvođača, sve su uredno prepoznate od strane pfSensa. Ne znam što bi ti ja još mogao napisati, a da nema na linkovima koje sam ti stavio.
Probaj, oduševit ćeš se!
mahoona je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2009., 13:22   #10
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor mahoona Pregled postova
Ja ga vrtim na P4, sa 1GB memorije i nikad nije prešao 2% utilizationa ijednog resursa (mem/cpu). Nažalost nemam slabiju mašinu
hehe svaka čast

meni uredno radi na celeronu 333 i 64 mb ram-a već godinama. cpu nikad iznad 5% a ram je na oko 50%.
shimpa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.11.2009., 16:24   #11
ali_dzi
Registered User

Djeluje mi super, ali me nesto zeza P2@233/128. VmWare instalacija radi super, ali izgleda da ova "prava" masina na koju sam to mislio postaviti "for real" nesto steka. A bas steta, jer je to ploca sa AT napajanjem, koje se, kao sto nadam da se sjecate, pali na prekidac umjesto na tipkalo i stalno je ON, bez obzira na struju. Bas mi je zao, to mi je trenutno najslabija konfiguracija koju sam nasao, moram probat nesto jace.

Ej, Mahoona, svaka ti dala!!!
Staro 06.11.2009., 17:22   #12
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja sam negdje cuo/procitao ( nemojte me odmah uzet za rijec) , da ce win 7 u jednom od updateova u skorije vrijeme omoguciti 2 konekcije u isto vrijeme.
Staro 06.11.2009., 18:00   #13
ali_dzi
Registered User

Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Ja sam negdje cuo/procitao ( nemojte me odmah uzet za rijec) , da ce win 7 u jednom od updateova u skorije vrijeme omoguciti 2 konekcije u isto vrijeme.
Shimpa u postu prije pise:
...to se zove load balancing i to imaš direktno u windowsima od viste pa naviše...

...pa si vjerojatno u pravu. No nama (barem meni) nije to cilj, nego jeftinu kantu osposobiti da radi jednu (ili svega nekoliko) specijaliziranu vrstu posla (stabilno i efikasno), kako bi ostale "ne-kante" imale neku korist od toga.

Mozes se i na Ferrarija instalirati kuka pa u prikolici nositi grede, cement, pijesak i slicno (neka vide komisije da se ima), ali pametan bi kupio jeftin Tamic i s njim to odradio, makar ga kasnije i bacio. Nisam u pravu? Ili jesam?

p.s. naravno, to moze odvesti i u drugu krajnost, a to je da se nagomila previse "kanti" za specificne poslove, tako da je onda upitna korist od svega toga - vise ce se struje potrositi nego da se kupi skupa masina sa skupim softverom koji ce sve to objediniti. Zato tu treba imati mjeru i odluciti koliko i koje poslove se isplati specijalizirati, tj. prebaciti na pojedinacne jeftine sustave.

p.p.s. evo nasao sam jednu "zvijer" P2@400 i pfSense se dize. Bas me zanima zasto ona masina nije htjela, na njoj se FreeDOS uredno vrti. BTW, Shimpa, u opisu minimalne konfe ti stoji da je min. 128MB RAM-a, a na to te i pfSense upozori kad se pocne dizati pa sam dodao jos 64MB. Nemoj se poslije zaliti da nesto ne radi .
Staro 06.11.2009., 20:22   #14
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Jel bi se na ovaj način mogao iskoristit bandwith od maxtv-a?
Znači sa jednog routera potegnut i internet i iptv da mi ujedine brzinu??

Uzela mi draga taj šugavi maxtv i ošla na more radit, a ja palim telku valjda jednom tjedno (dok je trajala F1 sezona), a sada ću ju i rijeđe koristit, pa da mi ne stoji neiskorišten bandwith.

Nadam se da ovo ne spada pod zabranjena pitanja, ako spada, molim zanemarite pitanje te ga obrišite.
Staro 07.11.2009., 17:04   #15
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Cek dali je onda moguce spojit 2 neta npr na mom lapu i da mi se zbroje brzine ?
Staro 07.11.2009., 18:25   #16
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
Jel bi se na ovaj način mogao iskoristit bandwith od maxtv-a?
Znači sa jednog routera potegnut i internet i iptv da mi ujedine brzinu??

Uzela mi draga taj šugavi maxtv i ošla na more radit, a ja palim telku valjda jednom tjedno (dok je trajala F1 sezona), a sada ću ju i rijeđe koristit, pa da mi ne stoji neiskorišten bandwith.

Nadam se da ovo ne spada pod zabranjena pitanja, ako spada, molim zanemarite pitanje te ga obrišite.
Njet, jer MAXTV nije konekcija prema internetu, nego samo prema TComu koji distribuira MaxTV sadržaj.
Citiraj:
Autor xulos Pregled postova
Cek dali je onda moguce spojit 2 neta npr na mom lapu i da mi se zbroje brzine ?
Koja 2 neta? WLAN i LAN?
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2009., 00:26   #17
gnjepar
Premium
Moj komp

gnjepar's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Ima opcija u ClarkConnect-u za load balancing, nisam je koristio jer nemam dva izvora interneta a i prešao sam na Smoothwall nedavno (BTW ništa ne valja, čim nađem vremena prelazim na nešto drugo) koji nema ništa slično.
Ako se nekome da neka proba sa ClarkConnectom, dok sam ga koristio bio sam zadovoljan, ali počeo se malo blesirati kad sam digo web server na njemu i nisam to znao popraviti u nekom doglednom vremenu . Ipak sam linux početnik pa sam preselio na već spomenuti Smoothwall.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno