|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Problemi s matičnom?
Nedavno mi je crknuo hard pa sam kupio novi ali ga ne mogu instalirati. Imam WD 7501AALS (black edition) koji je sata2 disk a ja ga spajam na matičnu (Asus A7N8X-E) koja podržava samo sata1. Bios ga prepozna ali tu stane i dalje se ništa više ne događa. Koliko znam, a kako piše i na linku ispod, trebao bi kratko spojiti pinove 5 i 6 na hardu ali to, u mom slučaju, ne radi. http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc....reated=#jumper Probao sam mijenjati poziciju kratkospojnika ali bez ikakve razlike osim na poziciji 3/4 kad ga matična me prepozna i samo nastavi dalje. Spajao sam na drugi sata port na matičnoj ali niti to nije pomoglo. Sad trenutno nisam u mogućnosti priključiti disk na matičnu koja podržava sata2 kako bih vidio je li problem baš u hardu. Ako netko ima kakav savjet, zahvaljujem na tome. ![]() Zadnje izmijenjeno od: Cvorovic. 11.10.2009. u 23:40. Razlog: Promjena naslova |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
U međuvremenu sam probao kod prijatelja na matičnoj koja podržava sata2 i disk radi bez problema, prekopirao sam i nešto podataka a njega. Sad sam se sjetio kako mu čak nisam bio izvadio kratkospojnik dok sam ga testirao. Ne znam jel se spojio kao sata1 ili sata2, sad mi pada na pamet kako možda to s kratkospojnikom na disku ne radi pa se on spojio kao sata2 i savim normalno radio. Može li se nekako na XP-u provjeriti jel disk spojen kao sata1 ili sata2? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Nije me bilo par dana doma pa sad pišem neka dodatne probleme koje sam primjetio. Naime komp se zna, nakon nekog neodređenog vremena i bez nekog vidljivog razloga, odjednom restartati i to dok nešto radim na njemu. Riječ je o nekom običnom radu, npr dok surfam i sl. To sam par puta dogodilo i prije no što je riknuo hard i sad kad butam Ubuntu s usb-a ili cd-a. Također sam primjetio kako matična, ako je (fizički) iskopčam iz struje, izgubi postavke u biosu pa moram nanovo podešavati redoslijed butanja i sl. Isto tako se sad, nakon nekog vremena neaktivnost, monitor sam ugasi, a to se prije nije događalo i nigdje nisam našao da je to tako namješteno (i u biosu i u OS-u). Očito se matična čudno ponaša a sad jel to baš do nje ili je problem do napajanja (MS 400w) ili nešto treće, ne znam pa ako netko ima neku ideju... :-) PS provrtio sam testove koje sam našao za hiren's cd-u (za mbo, memoriju i sl.) i sve je izvršeno ok, bez nekih problema. Zadnje izmijenjeno od: Cvorovic. 12.10.2009. u 00:13. Razlog: Nadopuna teksta |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Izvrtio si memtesta nije bacio nitijedan error? Ovo sa radnom restartom dobijes BSOD (iskljuci automatically restart), imas kakvih gresaka u Event viewer (pod system)? Za ovaj problem sa plocom i gubljenjem postavki mozda do baterije, da probas stavit novu bateriju? PS.I bilo bi ljepo da zamjenis toga MS-a barem nekim (Fortronom 350W PNF) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Da, izvršio sam i memtest i nije javio nikakvu grešku. Inače imam dvije pločice, jedna od 1Gb i druga 256 MB od dva različita proizvođača, i to tako skupa radi već skoro 2 godine bez problema. Ovo za restart i event viewer budem pogledao kad dođem doma, isto tako ću probat izvaditi jednu memorijsku pločicu i vidjeti događa li se opet isti problem. Ovo za bateriju je i meni palo na pamet, to mi samo po sebi i nije neki problem ali naveo sam ako možda ima kakve veze sa svim skupa što se događa. Glede napajanja, imam ga namjeru zamjeniti za nešto kvalitetnije ali sad bih prvo utvrdio gdje je problem - sad bi još bilo najbolje da je problem baš u napajanju. :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
U međvremenu sam nabavio stari PATA disk koji radi bez problema i na njega sam stavio XP. Do restartanja i dalje zna doći ali puno puno rijeđe nego na Kubuntu koji je na USB stiku. Event viewer nije od pomoći tj ne javi nikakvu grešku tj ađe se neka sitna (u vezi HTTP-a) ali u vrijeme normalnog rada, ništa u vremenu kad otprilike dođe do restarta. Npr sinoć sam ga ostavio nek radi, ništa posebno nije radio, i jutros sam vidio kako se tijekom noći (prema event vieweru, očito negdje oko 4h ujutro- tad prestaju logovi a počnu negdje kad sam ga počeo koristiti) restartao. Stavio sam Everest i pokrenuo sistem stress i to je radilo jedno 6 sati ali je prošlo bez problema. Inače na Kubuntu se restart nejčešće događao kad bih pokrenuo neki avi video i preskakao scene- čisto preskakanje po vremenskoj liniji playera (VLC). To se znalo dogoditi i pri normalnom radu, npr pregledavanje web stranica i pri normalnoj reprodukciji videa ali najčešće kod preskakanja scena. Flešao sam matičnu ali nije pomoglo. Jel bi to moglo biti do napajanja, svjestan sam kako ovo MS-ovo baš i nije neka kvaliteta? Ponovo sam pokrenuo memtest i nije javio nikakve greške a niti ovo s vađenjem jedne memorijske pločice (izvadio 256 MB a ostavio 1 GB) nije pomoglo. PS još negdje trebam nabaviti sata1 disk pa provjeriti hoće li mi on raditi ili su sata portovi otišli pa ništa više ne mogu s njima. Zadnje izmijenjeno od: Cvorovic. 18.10.2009. u 17:06. Razlog: Nadopuna teskta |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|