Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.10.2009., 09:21   #1
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
ATI Radeon X1950Pro izbacuje iz igara, a nije vruća

Dakle imam GeCube X1950PRO,256mb koja uredno izbacuje iz igrica (nekada nakon 5min a nekada nakon 20min) a da grafa nije pregrijana,točnije mlaka je i može se bez problema prisloniti dlan na hladnjak.
Imam zadnje drivere 9.8,NetFreamwork 2.0,Dirkt X9,a Riva Tuner i SpeedTest nažalost na ovoj verziji grafe ne očitavaju temperature niti daju mogućnost regulacije brzine vrtnje venta.
Da otklonim pregrijavanje kao uzrok stavio sam 12cm vent odozdola i 9cm vent odozgora da pušu u grafu i ona je mlaka pri radu.
Kad izbaci monitor se zacrni (ali ne i zagasi),zvuk iz igrice se naravno čuje ali je igra stala,tj zaledila.
Grafička koja je bila prije u kompu je radila besprijekorno kao i sve i jedna testna kartica poslije tako da otklanjam i ostatak hardvera kao mogući uzrok.
Napominjem da kartica zna izbaciti i u instalaciji nekog programa a tada izbacuje BSOD.
3D Mark06 uredno prolazi doduše sa par manjih artefekata na zadnja dva testa (zmaj i sjeverni pol).
Ima tko kakvu ideju o uzroku?.......memorija?
Ima li bios grafičke kartice ikakve veze sa spomenutim izbacivanjem?

Zadnje izmijenjeno od: sina xx3. 09.10.2009. u 22:23.
sina xx3 je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2009., 09:51   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Imaš li možda u Event vieweru opis problema? Bilo bi je dobro probati na nekm drugom kompu da se tvoj komp može odbaciti kao potencijalni uzrok problema.
Oglas

Oglas
Staro 06.10.2009., 10:00   #3
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

Probano i na drugom (boljem) kompu i stvar potpuno ista....dakle definitivno se radi o problemu sa grafom.
Staro 06.10.2009., 11:47   #4
boris87
Premium
Moj komp

boris87's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
otkud tebi na njoj 9.8 driveri,kada je podrška za tu grafu prekinuta na 9.3 driverima..

probaj flash karticu i ja sam nabacio od powercolor ovaj bios http://techpowerup.com/vgabios/908/P...56.060919.html ..
boris87 je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2009., 12:15   #5
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

E,...sad,...skinuo sam zadnje drivere sa ATI službene stranice i oni imaju oznaku: 9-8 legacy xp32-64,...a isto se grafa ponaša i sa starim driverima koji dolaze na cd-u sa grafom.
Što se tiče fleshanja biosa grafičkoj to još nisam imao prilike raditi pa me samo zanima dali netko sa sigurnošću zna dali ovaj problem ima veze sa biosom grafe ili je stvar u nečem drugom.
Staro 06.10.2009., 12:34   #6
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Možeš prije eventualnog flashanja pokušati sa skidanjem hladnjaka i promjenom paste na GPU.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2009., 12:52   #7
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
Možeš prije eventualnog flashanja pokušati sa skidanjem hladnjaka i promjenom paste na GPU.
Ej,pozdrav dežurnom klaunu,...šta misliš da to ima smisla iako se grafa ne grije,točnije mlaka je pri radu a na sebi odozdola i odozgora ima dva bakrena hladnjaka od po 20dkg i u nju pušu kao što sam napisao dva venta?
Si imao takav ili sličan slučaj?...ili da idem onom starom...probaj pa vidi!
Staro 06.10.2009., 13:17   #8
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Svaki tjedan problem jedan za papigu ha? Moguće je da jedan od hladnjaka dobro nije sjeo na grafu i nema kontakt s GPU-om kako treba pa zato grafa i ne prenosi toplinu na hladnjak pa se ne kuži i pregrijava se. Probaj pa vidi, ako grafa više nije pod garancijom nemaš što izgubiti

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2009., 13:49   #9
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

He,he......pa nije baš svaki tjedan problem jedan...prije svaki mjesec...al dobro,...bit će bolje (nekome, nekada.)
Zaboravih reći da hladnjaci nisu nikada skidani tako da mislim da "leže" dobro,no kao što kažeš,nemam šta za izgubiti,...gare više nema.
Nego zanima me i dalje dali bios grafičke može biti uzrokom ovih smrzavanja i izbacivanja?
Ja do sada nisam imao slučaj da je tvornička pasta na grafi promijenila "svojstva",pa se stvrdnula ili nešto slično i da zato nije bilo dobrog prenosa topline na hladnjake što bi uzrokovalo smrzavanjem i rušenjem,....i neznam nikoga kome se to desilo,pa ono ,...tražim neko logičnije rješenje.
P.S. Al sam optimista....a?
Staro 07.10.2009., 18:19   #10
ivoHuljev
Guest
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Provjeri memorije. Da li se one zagrijavaju? Jer da ti se zagrijava GPU ne bi imao ni zvuka.
ivoHuljev je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.10.2009., 18:46   #11
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor sina xx3 Pregled postova
Grafička koja je bila prije u kompu je radila besprijekorno kao i sve i jedna testna kartica poslije tako da otklanjam i ostatak hardvera kao mogući uzrok.
Napominjem da kartica zna izbaciti i u instalaciji nekog programa a tada izbacuje BSOD.
Ja bi ovako rekao da nisi sve drajvere od prethodnih grafa pocistio/pobrisao sa (driver clanerom) i da se tu kolju drajveri?
Staro 08.10.2009., 18:54   #12
-ELF
Banned
Moj komp

-ELF's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
pogledaj DX
-ELF je offline   Reply With Quote
Staro 09.10.2009., 22:19   #13
sina xx3
Premium
Moj komp

sina xx3's Avatar

Prejednostavno bi to bilo,...ali nije do drivera,...pobrisao ih iz safe moda sa driver sweeperom i CCleanerom,a što se tiče DirectX9,skinuto i instalirano kao i NetFreamwork 2.0 prije instalacije drivera,i da je to u pitanju nebi se moglo igricu uopće ni pokrenuti.
Probaću još vidjeti hoće li skidanje hladnjaka i promjena paste pomoći ali osobno mislim da je memorija na grafi pri izdisaju.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno