|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
(riješeno) Ne diže Windowse bez starog ATA diska
Pozdrav! Evo prijatelj je dosad imao stari Maxtor ATA 80GB disk kojeg je odlučio zamijeniti novim Hitachi 500GB SATA diskom. E sad, prvo je uštekao tu novu satu, podijelio ju na particije i prebacio sve osobne podatke, slike i muziku sa Maxtora na Hitachija. Onda smo ubacili Windows 7 cd i pomoću njega formatirali obje particije na tom starom disku (znači i sistemsku i ovu s podacima) i rekli mu da se instalira na ovaj novi Hitachi disk (na manju particiju). I kad je to sve bilo gotovo, sve radi sve super, dok se ne išteka ovaj ATA disk. Naime, kad ištekamo taj ATA disk, više ne želi podić windowse i stane na onom ekranu nakon POST screena. Kad ga ponovno uštekamo, diže Windowse bez problema. Provjerio sam i Windowsi su definitivno instalirani na ovaj novi disk. Onda smo išli ponovit postupak instalacije windowsa i kod odabira particije za instalaciju smo imali ovakvu situaciju: 4 particije (po dvije sa svakog diska), s tim da je jedna System, ove ostale su Logical. Problem je što je ova System particija sa starog diska (i to veličine oko 100MB). Ponovno smo sve formatirali osim one particije s podacima na novom disku, i instalirali sedmicu na onu drugu particiju s novog diska. I opet neće dić windowse bez starog ATA diska. Zašto? |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
repair mode i: fixboot fixmbr ili u disk managmentu dok je i stari hard ukopčan particiju na kojem ti je win7 treba označiti kao active
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
Iz nekog razloga baca vam boot na stari ATA disk, znači windoze jesu na novom disku ali boot je na starom. Pošto ste podatke spremili na novi najjednostavnije će biti da stari ATA disk maknete sa strane i napravite ponovo čistu instalaciju na novi SATA disk. Kad instalacija bude gotova i kad jednom komp uđe u nove windoze onda fino zgasiš računalo, prikopčaš stari ATA disk, paljenje i formatirate ga iz same 7-ce. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
OK to sam uspio shvatit. Ali sad nam se javlja novi problem, a to je da kad maknemo taj ATA disk, onda neće ni bootat s cd-a. A nije mi jasno kako te dvije stvari mogu bit povezane. Znači stavimo da boota s cd-a i dođe do onog dijela kad treba to i napravit i on stoji na "boot from cd/dvd:_" i neće dalje, a kad je ATA disk uštekan onda uspije... |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Prvo, taj stari ATA što dalje od kompa jer samo pravi zbrku. Novi SATA prikopčat i onda vidjet u biosu pod boot postavke koji je redosljed za bootanje i dali sam bios vidi taj novi SATA hard. |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
uspjeli konačno! još sam ja malo nekaj po partition wizardu postavljo za particiju da je aktivna i takve gluposti i konačno uspio bootat s cd-a bez ATA diska i napravio repair windowsa i sad sve dela. i windowsi i boot su na sata disku i sve radi, hvala na pomoći |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|