|
![]() |
#1 |
Doomster
Datum registracije: Mar 2008
|
2x100 Mbit = 200 Mbit?
Kritike dobrodošle jer se zbilja ne kužim baš u mreže (osim osnovnog), ali kao što naslov kaže... Je li moguće dvije mrežne staviti u nekakav režim rada da se ponašaju kao jedna? Dakle, nešto tipa "RAID 0" od dvije mrežne? -->
Kao što sam naveo ne znam koliko to pitanje uopće ima smisla s tehničke strane, ali me zanima je li ikako izvedivo. Ako nije moguće opet bi me zanimalo zašto... ![]() Googlanje mi nije donijelo uspjeha (osim ako ne stavljam odgovarajuće upite?), a ni na forumu nisam našao neki sličan thread... Kritike dobrodošle jer se zbilja ne kužim baš u mreže (osim osnovnog), ali kao što naslov kaže... Je li moguće dvije mrežne staviti u nekakav režim rada da se ponašaju kao jedna? Dakle, nešto tipa "RAID 0" od dvije mrežne?
Kao što sam naveo ne znam koliko to pitanje uopće ima smisla s tehničke strane, ali me zanima je li ikako izvedivo. Ako nije moguće opet bi me zanimalo zašto... ![]() Googlanje mi nije donijelo uspjeha (osim ako ne stavljam odgovarajuće upite?), a ni na forumu nisam našao neki sličan thread...
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2003
|
hm, pretpostavljam da se može stavit dvije mrežne, dva IPa odnosno dvije konekcije na istu mrežu, ali kako će to funkcionirat, neznam ![]() btw čemu to? ako imaš kakav LAN veliku brzinu jedino koristiš za selit podatke, ako ti je potrebna stvarno velika brzina uzmi gigabitnu opremu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Googlaj "link aggregation". Racunaj da ces morati imati i odgovarajucu opremu za takvo sto. To obicno znaci, ako je u igri switch, da ce isti morati biti opremljen s odgovarajucom tehnologijom za takvo sto. Postoje i softverska rijesenja na razini operativnih sustava, no onda moras imati dva racunala povezana direktno te omogucen link aggregation bonding na oba. No kao sto su rekli, mislim da ti je jeftinije (zato sto je prakticnije) prijeci na Gigabit.
![]() |
![]() |
#4 |
Doomster
|
Ne treba mi za seljenje podataka nego za nešto drugo... Ovako ide priča: Imam Metronetov triple play, tj. optiku provučenu do stana. Na optički je spojen Ericssonov DRG (digital residential gateway?). Na DRG-ovom priključku za net (2 Mbit down i 2 Mbit up, simetrični link) je spojen Netgearov switch koji grana taj link na tri PC-a. E sad bitan dio, tih 2 Mbita se ne dijeli između 3 PC-a, nego svaki istovremeno može koristiti cijelu vezu. Tu ulazi ideja da ja strpam dvije mrežne povezane na taj switch i da ih OS vidi kao jednu mrežnu, ja kao rezultat dobijem 4 Mbita up/down...
![]() |
#6 | |
Doomster
|
Citiraj:
![]() Ali, zašto mogu na 3 kompa mogu istovremeno skidati sa po 200-250 kB/sec? Mislim, zar se taj link u slučaju istovremenog korištenja na 3 mjesta ne bi trebao podjeliti pa da svaki komp dobije 70-80 kB/sec?
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kaoja je brzina tog Netgear switcha šta imaš? Ne zaboravi da brzina kojom dl nešto sa neta ovisi o cijelom putu počev od servera sa kojeg skidaš (koji ponekad ima ograničenje brzine pojedinačnog dl) pa sve do tvog kompa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Doomster
|
100 Mbita je switch, konkretno model FS605 v3 Znam i to, ali to uopće nema veze.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Doomster
|
Pa to si i ja računam, zato sam i pokrenuo thread da još malo exploitam taj propust ![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Hm, ako sam shvatio, čovjek je napisao da koji god komp ušteka u mrežu dobiva full 2Mb/s, neovisno o ostalima. "E sad bitan dio, tih 2 Mbita se ne dijeli između 3 PC-a, nego svaki istovremeno može koristiti cijelu vezu." Iako čisto sumnjam u mogućnost ovakvog propusta (pitanje je i tehničke izvedivosti), tako je prezentirano. QoS je ovdje nepotreban. Ili sam ja zabrijao. ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
a nek napravi ond test pa vam prezentira... opali neki full dobar torrent na sva 3 kompa u isto vrijeme... skidanje ce dovoljno dugo trajati da se stvarno uvjeri u stanje mreze...
![]() |
#17 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Ne treba se zezat s torrentima za to. Copy/pastaj ovaj link na sva 3 kompa: http://user.t-com.hr/adslbrzina/Random-100MB.zip i pokreni u isto vrijeme. To je T-comov randomizirani fajl od 100MB koji služi za testiranje brzine... Doduše, tako ćeš vidjeti samo download. Za upload imaš http://bwm.carnet.hr ili ostale slične bandwidth testere... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Guest
|
A bilo bi zanimljivo vidjet i do kojeg maksimalnog broja računala bi se tako ponašalo…I virtualno možda? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Doomster
|
Citiraj:
Što se tiče bondinga, tj. link aggregationa izgleda da ništa od toga jer svaki switch koji to podržava dođe 1000+ kuna, home rješenja to nemaju... Imaš nešto više informacija o onom softverskom dijelu? Ili i za softverski switch treba podržavati bonding? @ Neo-ST Pokrenuo sam skidanje tog fajla na sva 3 kompa istovremeno i na sva 3 imam ovakav prizor: ![]() Ista spika je i sa torrentima, samo što onda sva 3 istovremeno skidaju i uploadaju sa po 200njak kB/sec. @ thopok Moje mišljenje je da je maximum 5 kompova jer mislim da je ograničenje na izlazu DRG-a 10 Mbita. IPTV mi isto ima link od 10 Mbita kolko ja znam.
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
maximum DRG-a nije 10mbit jer metronet nudi i 25mbit link. malo je cudna situacija koju imas. probaj ih pitati da ti nisu digli brzinu na 5mbit, jer su vecini dizali. upravo sam probao istovremeno na dva kompa i brzina se uredno podijeli na 2*270kbps
![]() |
![]() |
#25 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Prijedlog za ubrzavanje mreze
molim da se obrise post, krivo mjesto odgovora ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Uzevši u obzir da postoji mogućnost da se koristi još jedan link, čemu uopće agregacija? Tu nikako ne vidim logiku. Imaš mrežnu karticu od 100Mb/s i želiš to poduplati kako bi dobio 4 Mb/s ? ![]() U slučaju da je ograničenje linka prema ip ili mac adresi, digni virtualne mašine i testiraj. Makar osobno, za 2Mb/s raditi toliku paniku, presmiješno. ![]()
![]() |
#28 | |||
Doomster
|
Citiraj:
![]() Ako su mi digli brzinu na 5 Mbita onda mi tek ništa nije jasno jer ja nigdje ne mogu dobiti tih 5 Mbita. Kojoj većini su dizali? Ja sam na njihovom sajtu vidio samo opciju "plati pa dižemo". Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Doomster
|
Frend također ima njihov net i ni njemu nisu dizali, tj. još je na 2 Mbita. Budem se raspitao kod njih baš onda, znam jednog čovjeka koji radi tamo...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|