Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.07.2009., 17:17   #1
Brlja
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
NIC problem ili nešto drugo?

Pozdrav,

Prvo cu reci da namjeravam napisati dug i podacima iscrpan post pa se pripremite.
Slicna pitanja sam vec nasao na forumu ali s jako malo podataka i jos manje odgovora.

Naime, jucer, tijekom rada na PC-u, odjednom mi se dogodio vec poznati problem, "Network Cable Unplugged". Nisam nikakve izmjene radio na PC-u niti nista slicno.
Prvo sam mislio da je neki mali problem pa sam izveo sljedeće radnje:
-disable/enable LAC (takodjer s utekanim/istekanim kablom)
-uninstall/install device (s novim, srednjim i starim driverima)
-probao drugi kabel (inace oba rade, s jednim sam upravo spojen na net)
-clr_cmos (doduse znao sam da nije tu problem)
-mjenjo na advanced opcijama 100/10Mbps, Full/half Duplex (sve kombinacije)
-probo s fiksnom/automatskom IP adresom, bez uspjeha

Nakon što sam vidio da je problem ozbiljniji zapazio sam sljedece stvari:
-lampica na routeru ne svjetli kad je kabel ustekan a komp radi (svi LAN portovi isprobani s laptopom i rade, osim toga ima i ona finda da se medjusobno spoje dva porta i ak stalno svjetle obadve lampice onda su portovi ok)
-lampice kraj LAN Porta na MB su stalno upaljene, bio kabel ustekan/izstekan, komp upaljen/ugasen. Gase se samo kada istekam komp iz struje. U knjizici pise da Connection LED konstantno svjetli zeleno da je to 100Mbps transfer rate a za Activity LED postoje samo Blinking i Off funkcije (ne postoji da stalno svijetli kao sto je kod mene stvar)

Nakon toga sam namjeravao napravit format (iako ne vidim kak bi to pomoglo ak je ovak radio vec pola godine), ali onda sam u knjižici našao SMART LAN (LAN Cable Diagnostics function). Inače što on radi, od LAN porta analizira kabel te prijavljuje gresku na nekoj duljini, naravno ako ista postoji.
Prema knjižici, ako je sve u redu, napise koliko je brzina veze i duljina kabla. Ako kabel nije utekan onda pise:
Part1-2 Status = Open / Lenght = 0m
Part3-6 Status = Open / Lenght = 0m
Part4-5 Status = Open / Lenght = 0m
Part7-8 Status = Open / Lenght = 0m

,a meni piše (s ustekanim kablom ofc):
Part1-2 Status = Normal / Lenght = 0m
Part3-6 Status = Normal / Lenght = 0m
Part4-5 Status = Normal / Lenght = 0m
Part7-8 Status = Short / Lenght = 0m

znaci nije do OS-a, nego je po meni do NIC-a, tj. mislim da je pokvaren. Ali eto zanimaju me i druga mišljenja. Možda je netko upoznat s problemom pa ima rješenje da se ne zbrukam ak ju odnesem na popravak.

Inace MB je GIGABYTE GA-EP35-DS4. Ostale komponente mislim da su irelevantne. Napajanje je i vise nego dostatno.
OS je Vista 64bit, također nevazno po meni.

Mogu i postat ipconfig /all, ali nema nikaj korisno osim kaj pise Media disconnected.

Btw, inace u zadnjih 2 mjeseca, kad sam u igrama i samo igrama, imam nesnosan šum u zvučnicima, nesnošljiv na stražnjim konektorima. Kad sam kupio matičnu nije ga bilo i povećavao se u zadnja dva mjeseca. Ne vjerujem da je do postavki u igrama a nisam probao reinstall drivere (moguce da je to, ili neka smetnja od venta ili ltak nekaj). Mozda je povezan problem...

Ispricavam se na dugom postu i unaprijed hvala, ak jos neke podatke treba budem napisao.
Brlja je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2009., 20:29   #2
T0mB1ll
420
Moj komp

T0mB1ll's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
komp.. al u mojem slučaju nije svijeltlila lampica na mrežnoj, kao ni ethernet port na ruteru..

isprobao skoro sve ovo što i ti osim reinstalacije Os-a, i jednopstavno sam rekao ljudima da kupe drugu PCI mrežnu i stvar radi...

ja mislim da je to mrežna na matičnoj otegnula papke, i to nakon grmljavine koja je bila prije nekoliko dana..
-->
eh, isti problem kod nekoliko ljudi koji su me zvali da im dođem pogledati što se događa..

problemi su isti, sve uključeno, driveri uredno instalirani, kabeli u redu (isprobani), ruter šljaka, al oni mali kompjuterčići su stalno prekriženi u systrayu.. znači, ne radi mreža..
ne radi ni mreža komp --> komp.. al u mojem slučaju nije svijeltlila lampica na mrežnoj, kao ni ethernet port na ruteru..

isprobao skoro sve ovo što i ti osim reinstalacije Os-a, i jednopstavno sam rekao ljudima da kupe drugu PCI mrežnu i stvar radi...

ja mislim da je to mrežna na matičnoj otegnula papke, i to nakon grmljavine koja je bila prije nekoliko dana..
T0mB1ll je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2009., 20:52   #3
Brlja
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
Hmmm...doduse bilo je izstekano dok je grmilo. A kaj nebi prvo router prdnuo jer prek njega ide na maticnu. A i radilo i poslije grmljavine, bilo je vani lijepo vrijeme kad je prdnulo
Brlja je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2009., 20:58   #4
T0mB1ll
420
Moj komp

T0mB1ll's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
ali je sigurno bio uštekan tel. kabel u ruter a preko njega najčešće rikavaju i PCI modemi.. ko ih ima još, normalno
T0mB1ll je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2009., 22:11   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Po opisanom 99,9% da je prdeknila on-board mrežna. Ako ti se da zafrkavati možeš probati sa nekom live cd linux distribucijom jel radi (pod uvjetom da ista ima driver za mrežnu).
Brže i jednostavnije rješenje je da u BIOSU diseblaš on-board mrežnu, ubaci novu PCI mrežnu 100 Mb ili 1 Gb (ovisno koliko ćeš se bacit u trošak i dali ti je nužna brža), stavi njen driver i uživaj.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 02.07.2009., 22:50   #6
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Točno. U par situacija kod ovih simptoma, dijagnostički alat je javljao da su prdnuli FIFO registri. Pogledaj dal li i tvoj softwer od mrežne ima mogućnost unutarnje dijagnostike.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno