|
![]() |
#1 |
Od nonine sestre kunjado
Datum registracije: Dec 2006
|
(riješeno) CPU vent se ne zavrti u startu
MBO Gigabyte GA 945 GM-S2 CPU Intel P4 3000 MHz RAM kingmax 1 Gb 800 MHz Promijenio sam napajanje , jer se nije vent vrtio(od napajanja) , pa se gasio. Stavio sam novo , i pri prvom paljenju se vent od CPU-a nije zavrtio, ugasio sam ga , opet upalio i dalje ništa.. I tako tri,četiri puta,... tek se onda počeo vrtiti. Vidio sam u biosu da ima uključene opcije CPU Smart FAN Control i CPU Smart FAN Mode je na AUTO. Ako ne griješim to su opcije kojima se brzina ventilatora procesora povećava kako se proc više grije.. Da li se može desit , pošto se komp nije palio dan-dva , da se vent nije vrtio odmah , pošto se nije postigla temperatura potrebna da se vent zavrti (pošto su te opcije u biosu uključene)?
![]() |
#2 | |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Guest
|
Pošto se komp nije koristio par dana problem je vjerojatno mehaničke prirode - prašina koja se nakupila ili nešto drugo mu je smetalo da se zavrti.. Ako je sad sve u redu, nemaš nikakvog razloga za paniku. ![]() Citiraj:
![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nybelung. 30.06.2009. u 20:08. |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Od nonine sestre kunjado
|
Čudno mi je bilo to da se zavrtio odmah čim sam ga upalio , napravio par okretaja , i stao... do beep-a od POST-a , onda bi se zavrtio... ![]() EDIT : Probao drugi (novi)box cooler piknut u CPU FAN conector > ista stvar.. Par okretaja, stane,pa krene. Spojio ga nakon toga na SYS FAN , i odmah zavrti i dere... Mislim da je do te opcije u biosu.. Pokušao bih iskljućiti tu opciju kojom varira brzina vrtnje venta.da li je to : CPU Smart Fan control na "disable" ili CPU Smart Fan mode umjesto na auto > na Voltage ili PWM ?
![]() Zadnje izmijenjeno od: greenfly. 30.06.2009. u 20:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#9 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
na 109830198309801 maticnih sam to vidio,sasvim normalna pojava...Posto CPU nije toliko ugrijan prilikom paljenja,nema potrebe paliti vent,tek kad se malo ugrije...A to naravno omogucava ta opcija Smart Fan control...Probaj spojiti bilo koji vent,ni jedan ti se nece upaliti prilikom paljenja kompa...Nemas brige,samo ti to ostavi na "Auto" ![]() u vezi ove druge opcije...PWM mozes ukljuciti jedino ako vent ima cetvrtu(uglavnom plavu) zicu,jer je to to..
![]() |
#10 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Oko čega se vi zamarate... Normalno je da se ventilator u početku ne vrti, tako je na više-manje svim pločama s automatskom regulacijom. Kod mene Freezer ne radi i po 10-15 min, a zašto? Zato jer je procesor hladan pa nema potrebe da vent radi. Slobodno stavi SmartFAN na auto i štedi si uši. EDIT: Mislav me preteče dok ja kafenišem...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Od nonine sestre kunjado