Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.06.2009., 10:11   #1
FREAKed
Registered User

Datum registracije: Jun 2009
Network cable unplugged

Pozdrav svima,

Nedavno mi se na laptopu Toshiba a100-011 dogodila sljedeća stvar: usred rada su windowsi javili Network cable is unplugged. Ne bi bilo ništa čudno da je on stvarno iskopčan, ali nije. Svaki fizički kvar na kablu je provjeren, probano je sa nekoliko kablova i nekoliko računala ali jedino moje javlja da je unplugged. Logičan zaključak bi bio krepala je mrežna ali sad dolazi onaj dio koji mene jako iznenađuje. Iz depresije sam ga bootao u Ubuntu 8.10 i tamo mrežna prepoznaje kabal i sve radi, restartam u Win (xp sp3) i sad i tamo radi. ALI sad dolazi još bolji dio: restartam win ponovno u win, o nekom updateu se radilo i sada je ponovno unplugged. Nakon jedno, bez šale, stotinjak restartova između Linuxa i Win je zaključak sljedeći: Na linuxu je kabal uvijek prepoznat i radi, neovisno o broju restarta, a na Win radi samo ako je neposredno njega prije bio bootan LInux. Evo popis situacija:
XP-ne radi->boot u Ubuntu radi->boot u XP-radi
XP-ne radi->boot u Ubuntu radi->boot u Ubuntu-radi
Ubuntu-radi->boot u XP-radi->boot u XP-ne radi
Ubuntu-radi->boot u XP-radi->boot u Ubuntu-radi
Ubuntu-radi->boot u XP-radi->boot u XP-ne radi
Svaka od ovih situacija je isprobana desetak puta i bulletproof je, bez ijedne iznimke tako da vas lijepo molim da mi netko kaže da nisam lud, btw baš zbog prirode problema nisam znao bih li temu stavio u hardverski ili softverski kvar.

p.s. Nakon sveg ovog sam u potpunosti pobrisao hard i opet stavio dual boot ali ovog puta potpunu krajnost od prijašnjih sistema: Win7 RC 64 bit i Fedora 11 x64. Problem je postojan kao trovremenski Taft.

Hvala unaprijed
FREAKed je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2009., 10:26   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dijagnoza = driver mrežne u banani
Ajde napiši punu oznaku i Device ID mrežne da sad ne tražim
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.06.2009., 10:45   #3
FREAKed
Registered User

Eh taj komp trenutno nije sa mnom, sorry. Za jedno 2h sam doma pa budem poslao. Reinstalirao sam i mreznu i oba OS-a tako da ne vjerujem da je u tom stvar. Inace su iza dvije ledice, jedna je indikator za aktivnost a druga za to da je lan ukopcan. Ova za prisutnost kabla periodicki blica i kad je lan stvarno iskopcan ali nikad do pune svjetline, jedva je primjetno i samo u mraku. Ja vise naginjem hardverskom kvaru
Staro 29.06.2009., 11:09   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Na Toshiba support stranicama "zadnji" je Lan driver ver 9.2.24, znači da je unutra jedna od verzija Intel PRO\1000 P?
Evo ti zadnji driver paket od Intela PRO2KXP_v14_0.exe, raspakiraj i napravi Manual update drivera iz PRO1000\Win32 foldera.
Probaj, ništa te ne košta, a ako je stvarno hw neispravna onda ili reklamacija (ako je pod garancijom) ili nabavka Cardbus mrežne kartice.
Staro 29.06.2009., 12:25   #5
FREAKed
Registered User

Hvala na driverima, budem potražio sam jer ovi nisu kompatibilni pošto se radi o windows 7 64 bit. NIje više pod garancijom tako da ću vjerojatno uzet PCMCIA iako se zgražam kad vidim tako nešta u laptopu
Staro 29.06.2009., 13:55   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pogledaj da te možda ne zeza brzina mreže. Ako je postavljeno na recimo 1 Gb, a ti imaš hub/switch/router od 100 Mb, neće raditi. Mora biti na "auto" kako bi si ona sama postavila brzinu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2009., 14:22   #7
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
a na Win radi samo ako je neposredno njega prije bio bootan LInux
Kako bi se ovo objasnilo?
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2009., 14:31   #8
FREAKed
Registered User

S postavkama brzine sam sve provjerio, po defaultu je na auto detect, a ovo linux->win ne znam kako bi točno objasnio, jedan kolega kaže da linux ne počisti eeprom iza sebe tako da mrežna ostane inicijalizirana kod seljedećeg boota pa win pokupi njegove postavke, dok ih win kod gašenja prebriše tako a kod sljedećeg boota valjda krivo inicijalizira. Meni to zvuči dosta sumnjivo jer nikad nisam čuo da OS išta piše u eeprom kartice, tako da bi i tu teoriju odbacio, ali zasad je to jedino "stručno" objašnjenje koje sam dobio.
Staro 29.06.2009., 15:39   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Evo za Vista x64 (isti je i za W7 x64):
http://downloadcenter.intel.com/T8Cl...12200&lang=eng
Objašnjenje je manje - više točno i glavni krivac je loš driver, zato mislim da će kad staviš zadnje dostupne sve štimati. Ti sada imaš neke v8 ili v9, a zadnji su v14 sa vjerojatno ispravljenim greškama.
Staro 29.06.2009., 19:03   #10
FREAKed
Registered User

hvala na trudu ali ni taj mu ne paše, tražio sam već sam i izgleda da su mu dobri i ovi koje skine automatski za win 7. Inače zvao sam servis i kažu da imam još mjesec dana garancije, wtf al dobro jer nisam plaito produženu nego samo godinu dana sam imao. Rekli su da ako ne bude radilo ni sa recovery diskom koji sam dobio uz njega dobijem novu matičnu. Excellent
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.06.2009., 19:21   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kako misliš "ni taj mu ne paše" ?
Ajde napiši punu oznaku i Device ID mrežne.
Staro 29.06.2009., 19:35   #12
FREAKed
Registered User

PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_FF101179
ne paše na način da kaže da driveri nisu kompatibilni sa windowsima.
Staro 29.06.2009., 20:22   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

To je mrežna kartica Intel Pro/100 VE, evo driver PROVISTAX64_v14_0.exe.
Napravi manual update iz PRO100\Winx64 foldera. Ako slućajno bude pametovao kako nepaše onda Notepadom otvori inf file, nađi ovu sekciju:
Code:
;Toshiba
%PCIE100EMBLOM.DeviceDesc%      = VS_D110KMP.ndi, PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_00011179
%PCIE100EMBLOM.DeviceDesc%      = VS_D110KMP.ndi, PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_FF001179
i editiraj da izgleda ovako:
Code:
;Toshiba
%PCIE100EMBLOM.DeviceDesc%      = VS_D110KMP.ndi, PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_00011179
%PCIE100EMBLOM.DeviceDesc%      = VS_D110KMP.ndi, PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_FF001179
%PCIE100EMBLOM.DeviceDesc%      = VS_D110KMP.ndi, PCI\VEN_8086&DEV_1092&SUBSYS_FF101179
Snimi izmjenu + manual update. Bunit će se da drv nije "potpisan", ti zvizni Continue Aniway i uživaj.
Staro 29.06.2009., 21:18   #14
FREAKed
Registered User

Taj setup se sastoji od više dijelova, Prvo instalira INtel network connections, to je onaj dio koji odbija instalirat ali on nema info file kraj sebe,. Bez njega se ne može ni pokrenut setup za install drivera, a u pro100\x64 je samo uninstall setup. Anyway morao sam maknut drivere kako bi to uopće probao a nemam vremena dalje eksperimentirat. Pomirit ću se s Fedorom dok ne nađem koju minutu
Staro 29.06.2009., 21:30   #15
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Neznam šta si ti dl, netrebaš pokretat setup uopće, otvoriš exe sa WinRar - om i raspakiraš. Evo slika:
Staro 29.06.2009., 21:44   #16
FREAKed
Registered User

da, to sam skinuo. Samo...kaže da je up to date, a verzija je 8.0.47.0, koju on i automatski instalira tako da izgleda ipak nije driver

edit: sad nakon restarta mi se hard počeo čut kao floppy nekad davno, prošli mi je vrlo brzo nakon pojave tog zvuka umro, jel moguće da i ovaj ide putem Michael Jacksona?

Zadnje izmijenjeno od: FREAKed. 29.06.2009. u 22:03.
Staro 29.06.2009., 22:11   #17
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Intel je krstio cijeli paket kao 14.0 pa nisam ni provjeravao, imaš pravo u inf piše Version 8.0.47.0.
Ala imaš sreće, . . .
Staro 29.06.2009., 22:13   #18
thopok
Guest

Citiraj:
sad nakon restarta mi se hard počeo čut kao floppy nekad davno
Programi za testiranje komponenata
Citiraj:
Ja vise naginjem hardverskom kvaru
Staro 29.06.2009., 22:17   #19
FREAKed
Registered User

Neka neka sta vise krepa tog sad prije servisa to bolje, jos je mjesec dana garancija tako da to treba iskoristit. Ak se slazes sa mnom mozemo prestt trazit problem u driverima jer sam s njima stvarno sve isprobao. Sad je update na pricu da vise ni fedora ne prepoznaje kabal na startupu nego ga moram cupat van pa spojit. Sigh
Staro 29.06.2009., 22:25   #20
thopok
Guest

Eto na…znači neizbježno.
Citiraj:
Neka neka sta vise krepa tog sad prije servisa to bolje
Oglasni prostor
Oglas

Oglas