Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.06.2009., 21:40   #1
FioPro
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Core i7 920 visoke temperature...

Pozdrav svima!
Neki dan sam kupio slijedeće:
Intel Core i7 920 C0/C1 Stepping BOX
Asus P6T Deluxe V2
Corsair 3x2GB KIT 1333MHz
I to lijepo skombinirao sa nekim starijim dijelovima:
Point of View GeForce 8800GTS 640MB G80
Antec TP-Trio 550W
Antec Sonata II
Dva Seagata i Hitachi HDD-a, Pioneer prža, X-Fi Xtreme Gamer,...

*Vista Ultimate x64 SP2*
*korišteni Real Temp 3.0 i Everest 5.02*
I ok instalirali smo mi to sve koristeći box cooler i Thermaltake TG-1 pastu (zrno riže). Samo jedna sitnica... Iznad procesora je bio jedan 8-pinski priključak za napajanje koji je bio na pola prekriven. Prvo nisamo tamo stavili ništa i nije se bootalo. Mi smo maknuli poklopac i stavili 8-pinski kabl iz napajanja (12V) i sve proradilo normalno. Je li to ok ili smo trebali nekakav 4-pin staviti (ne vidim da mi napajanje ima 4-pin konektor neki, jel trebam nabaviti dodatak?). Imam nekoliko pitanja za experte... ^^

1. Pri postavljanju procesora J-poluga je pružala poprilično otpora i uopće sam se bojao prvih par minuta zatvoriti socket. CPU je bio dobro orijentiran (nemoguće ga je krivo staviti, što će znati svi koji su postavljali dotični). Na kraju sam ipak stisnuo to do kraja i drži ok. Je li normalno da pruža toliko otpora da se ta polugica počinje savijati blago?

2.Nakon postavljanja Heatsinka i priključuvanja ventilatora malo sam pogledao temperature procesora i pod 100% opterećenjem koristeći HT, temperature je tokom Prime95 testa došla do 100°C... Panično sam isključio Prime95. Provjerio sam dva puta da li je hladnjak dobro sjeo na socket i na novo stavio pastu (prvi put je bila ona koja je već došla na heatsinku, pri prvoj provjeri kako je hs pričvršćen sam intelovu pastu zamjenio sa TG-1) Napomenuo bih još da je taj dan u stanu bilo 30°C.

Situacija se nije mnogo promijenila kada sam u BIOS-u postavio sve vrijednosti na stock - 133*20 - 1.2V i isključio one Asusove stvarčice koje u Windowsimamijenjaju postavke, isto tako, isključio sam i SpeedStep u BIOS-u.

Je su li ovakvi rezultati za očekivati jednog toplog ljetnog dana sa svim postavkama u BIOS-u na Auto i sa BOX hladnjakom?

3. RAM je u BIOS-u po defaultu na 1033... Piše da za "lockani" CPU samo to može raditi. No, ja ga stavim ručno na 1333 (dok su sve ostale postavke na Auto) i sve radi normalno... Ko tu koga?

4. Kućište ima jedan 120mm fan (1200-1500 RPM, nisam siguran, neki Antecov koji je došao sa kućištem) koji puše zrak van te napajanje također isisava zrak svojim 120mm fanom. Namjeravam staviti jedan 92mm fan 2-3 cm iznad hladnjaka od procesora, bočno. Taj fan bi upuhivao zrak u kućište. Bi li taj 92mm fan pomogao i da li bi možda bilo dobro okrenuti 120mm fan da puše zrak unutra?

5. Kada su postavke na Auto, onda čitam voltažu koja varira (recimo 1.07V-1.08V). Znam da je defaultna voltaža za i7 1.2V. Mogu li postaviti u BIOS-u voltažu da bude konstantno 1.08V ili na 1.2V ili da ostavim na Auto?

6. U BIOS-u imam neke QFan postavke. Ukoliko stavim QFan za CPU fan na Turbo, onda se praktički cijelo vrijeme vrti na 2100RPM. Uočio sam u nekom slučaju (ne sjećam se točno kada) da se vrtio na nekih 2500RPM i to je bilo najviše što sam vidio pri stvarno visokim temeperaturama. Koliki je maksimum okretaja ovog stock fana?

7. Koji biste mi hladnjak preporučili. Uzmite u obzir da mi je kućište (vanjeske dimenzije) široko 20cm te da od površine procesora do lijevog poklopca ima nekih 16-17 cm te je jako naknap za ugurati neki veći cooler koji ima 120mm fan postavljen okomito.

Neki mi govore da imam problem sa protokom zraka u kućištu, ali to stvarno nije bio problem sa starim Athlonom X2 koji niti u najtoplijim ljetnim danima nije prelazio preko 65°C. Šteta bi mi bilo bušiti sad nekakve rupe za dodatne ventilatore, a bome bi bilo i teško jer je kućište od aluminija i ima brušeni piano balck finiš. Ako pak koristim stock cooler, mogu koristiti takozvani "air duct" koji je dio Antec Sonata II kućišta koje imam te on omogućava montiranje 92mm ventilatora iznad procesora, a ta "cijev" onda vodi zrak do stražnjeg kraja kućišta. Ukoliko bi postavio koji veći cooler, ne mogu staviti ovaj "cijevo-zrakovod" jer nema dosta mjesta.

Bi li instalacijom nekog drugog hladnjaka performanse bile bolje ili bi i dalje imao problem sa protokom zraka? Bi li morao bušiti rupu na boku (što je stvarno zadnja stvar koju bi išao raditi) da dam procesoru zraka?
Što se tiče kupnje novog hladnjaka, ako mi to netko proporuča, uzmite u obzir da ne bih dao više od 400kn (to je za heatsink i fanove koji trebaju). Pazite da je visina manja od 150mm jer nemam tower (što bi trebalo za većinu boljih hladnjaka). Tak da mi hladnjaci sa okomito postavljanim 120mm fanovima ne stanu, ne mogu zatvoriti jer je kućište široko samo 20cm... Možda bi se i ugurali nekako oni koji su 158mm ali bi bilo vrlo tijesno, a i smetali bi RAM-u jer bi prekrili prva dva slota do proca... A imam 3x2GB konfiguraciju po tri kanala. Pazite dok gledate testove hladnjaka za i7 procove... Meni trebaju rezultati za 920, a ne za neke druge... Naravno, ako dobro hladi 940 ili neki još jači, onda će još bolje hladiti i moj...

To sum it up... Znači treba mi top-flow hladnjak solidnih performansi (pod full loadom barem 15°C bolji od stocka - sa stockom udri i do 90-100 kod sintetičkih testova) ili pak neki mali tower visine <=150mm, cijene sve zajedno, ne računajući pastu <=400kn

Uglavnom zapeo mi za oko ovaj hladnjak renomirane firme: http://www.scythe-usa.com/product/cp...00_detail.html

U linksu je 350kn, a vidim da je u rangu sa nekim tower hladnjacima od thermalrighta (SI-128 SE, pa čak i IFX-14 sa jednim 120mm fanom)

Sutra idem kupiti 92mm fan pa da vidim kako će funkcionirati ona kombinacija sa air ductom
Hvala unaprijed! Oprostite mi ako ste imali previše za čitati...
FioPro je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2009., 21:57   #2
B@re
Premium
Moj komp

B@re's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Koliko ja znam tu di je prekriveno stavis samo 4-pina, tako je meni na svakoj maticnoj dosad

- sta se tice tog konektora za cooler, vrlo lako moguce da ima sta veci otpor da hladnjak sto bolje legne na cooler

-a preporuke coolera, ja sam na svakoj maticnoj/procu dosada koristio TT Sonic tower koji mi se pokazao kao jako pouzdan, tako da ti jedino njega mogu preporucit, drugo nisam probao

4. Ako imas mogucnost radije stavi 120mm sprijeda na kuciste da ti upuhuje hladni zrak, te jos jedan 120mm straga da ispuhuje
5. vjerojatno ti je ukljucena ona opcija u biosu da pri idleu smanji mhz, i voltazu proca, a kad radis u 3du ili nesto jace onda ga vrati na normalu
B@re je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.06.2009., 21:59   #3
QuidZz
Premium
Moj komp

QuidZz's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor B@re Pregled postova
Koliko ja znam tu di je prekriveno stavis samo 4-pina, tako je meni na svakoj maticnoj dosad

- sta se tice tog konektora za cooler, vrlo lako moguce da ima sta veci otpor da hladnjak sto bolje legne na cooler

-a preporuke coolera, ja sam na svakoj maticnoj/procu dosada koristio TT Sonic tower koji mi se pokazao kao jako pouzdan, tako da ti jedino njega mogu preporucit, drugo nisam probao

5. vjerojatno ti je ukljucena ona opcija u biosu da pri idleu smanji mhz, i voltazu proca, a kad radis u 3du ili nesto jace onda ga vrati na normalu
Boze sacuvaj, ne kupuj sonica...

Senzor krivo ocitava temp;

Za svaki slucaj, stavi prst na cooler ako je blag ok je, ako je hot onda uzmi:

http://www.hardveraj.hr/shop/product...roducts_id/950

Staro 17.06.2009., 22:03   #4
B@re
Premium
Moj komp

B@re's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
gle ja sonica imam odavno i ja mogu samo najbolje reci o njemu, uvijek sam imao niske temperature na procesorima, i nikad nisam problema ima s njim, nit sam ravnao bazu nit polirao nit ista ....
B@re je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2009., 22:10   #5
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
gle ja sonica imam odavno i ja mogu samo najbolje reci o njemu, uvijek sam imao niske temperature na procesorima, i nikad nisam problema ima s njim, nit sam ravnao bazu nit polirao nit ista ....
Ne vjerujem da će se Sonic dobro nositi sa i7 CPUom. Dobar je ovaj predloženi, a alternativa je TRUE 120, Mugen 2, i sl. mrcine.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2009., 22:11   #6
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
ovo je četverojezgreni procesor. njemu treba malo više struje 8 pinski konektor naravno
pimpinjon je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2009., 22:30   #7
hammer_of_thor
its slightly turbocharged
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Čovjeku trubite o Sonic Toweru a ne kužim uopče kak bi ga stavio na LGA1366, to je zastario cooler koji je ok za DulaCore Conroe i slične

Nego, FioPro što se tiće problematike, 100 stupnjeva je (ako se dobro sječam) na defaultnoj voltaži i7-ice pod Primeom poprilično standardna temperatura.

Sa i7 procesorom moraš kupovati i aftermarket cooler

Što se tiče montaže procesora i onog otpora - da dosta velik daje otpor poluga kojom se steže okvir oko procesora

>>Ovdje<< imaš temu o hladnjacima za intel procesore.

Nadalje, ako hočeš Scythe, bolje idi na Mugen II, cijena je 350, makar ni Kabuto nije loš izbor, mada moram priznati da su to po meni medijski prenapuhani cooleri koji u stvarnom životu cijenom jesu prihvatljivi ali performansama zaostaju.

ThermalRight Ultra 120 extreme je već godinama neprikosnovani kralj zračnog hlađenja, i radije bi dao 100 kn više (ako računaš vent i 1366 mounting kit) za klasu više
Staro 17.06.2009., 22:57   #8
FioPro
Registered User
Moj komp

Hvala svima na odgovorima...

Nije novac tako veliki problem... Ali ja ne mogu zatvoriti kućište ako stavim nešto veće... Pogotovo ne za Thermalright 120 neki.

Imam mogućnost mountanja 120mm intake fana naprijed ali je malo škakljivo jer je baš tu grafička i na sredini tog venta bi bio 6 pin konektor za grafu koja je dosta glomazna... A i tu je PATA priključak i još dosta kablela tako da jednostavno ne mogu tu staviti fan... Inače da mogu već bi ga odavno stavio.

Sutra ću probati izvesti nešto sa tim air ductom... Ovako izgleda taj duct kad se mounta vent: http://www.cobolhacker.com/images/co...mbled_duct.jpg A ovako to izgleda mountano u kućište: http://www.legitreviews.com/images/r...sidepanel2.jpg

Je li dobra ideja da usmjerim daj fan da upuhuje zrak u procesor na ful brzini... To će dolaziti svježi zrak iz vana, a ne iz kućišta...

BTW, danas sam još malo prčkao po biosu i isključio te neke stvari kao što je SpeedStep i u windowsima isključio sve one Asusove programčiće koji mijenjaju razne stvari... QFAN za CPU sam stavio na Enabled - Turbo (je li bolje to ili Auto?). Voltažu u biosu sam stavio na 1.1V i sve je bilo stabilno... Probat ću još sniziti. Sada mi nekako regulacija brzine fana, kada ide isključivo preko biosa, radi puno bolje i ravnomjernije mijenja brzinu kako se mijenja temepratura... Pao je mrak i temperatura u sobi se snizila i sa otvorenim kućištem sam zavrtio OCCT... Prije bi proc udario o 80°C i test bi stao odmah nakon 10sec testiranja... A sada je bilo malo bolje:

Nakon što se zagrijao do tih ~75°C tu se držao jedno minutu a onda sam prekinuo test jer sam imao drugog posla... Sutra ću zavriti tokom dana dok je malo toplije i dok postavim air duct pa da vidim... Brzina CPU Fana je bila 2100 u ovom trenutku... Vidite dolje u systray-u, mjereno sa Everestom

BTW, kolka je šansa da su senzori pokvareni jer kada dodirnem cooler od proca stvarno nije tako vruć (dok je bio na nekih 100°C, barem kako senzori kažu). Nakon što ugasim komp i dodirnem heatsink, tek onda je malo topliji (valjda jer vent ne radi a komponente su i dalje tople).

A sada idem igrati GTA IV koji koristi čak do 50% CPU-a tako da je i to dosta dobar test, što se igri tiče jer će ga malo koja druga tako puno koristiti...
Staro 17.06.2009., 23:19   #9
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Kakvo kučište uopče imaš? Edit, sad vidjeh... Antec Sonata
Jer kad imaš novca za takve komponente, imaš valjda i 500tinjak kn za nekog Chiefteka s kojim možeš čuda radit. Ili recimo neki best buy među kučištima - CoolerMaster CM690

Ako ti je kučište premalo za TRUE, bi će ti vjerovatno premalo i za Scytheove

Ovi top cooleri od 400 i više kn ti obično drže i7 pod Prime loadom do max 80 stupnjeva
Moj CM V8 drži na 73-74 stupnja (1.3V - 3,8 GHz)

Što se tiće ovog air ducta, mislim da je nepotrebno, dovoljno ti je 2x 120mm ventilatora (jedan naprijed i jedan na bočnoj stranici) i jedan 120 mm vent na ispuhu iza kučišta, i to je to, bit će dovoljno svježeg zraka unutra.

Neznam šta si mislio pod ovim stavljanjem venta iznad samog CPU coolera da uvlači svjež zrak? Ako si mislio fizički iznad procesora (vrh kučišta) onda je to no go pošto topli zrak ide gore i imao bi kontraefekt.

Ako si mislio iznad procesora dakle na bočnu stranicu onda je to praktički must have

I šansa da ti senzori lažu tj krivo očitavaju je praktički ravna nuli (koliko vidim nisu zaglavljeni)
Staro 17.06.2009., 23:19   #10
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

koje kučište imaš? pročito sam sve i nisam vidio da si napiso. il sam previdio

edit: glup sam... odma na početku piše

ja imam tt armor jr. koje je široko 21 cm, a tvoje je 20,65 cm. Imam ocz vendetu 2 koja je visoka 159mm, a TRUE je visok 160mm. Kod mene je vrh coolera udaljen nekih 2 cm od stranice, tak da bi i tebi u to tvoje kučište nekom logiko trebo stat TRUE ili nešt slično,.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.06.2009., 23:38   #11
FioPro
Registered User
Moj komp

Ovaj air duct bi išao ventilator koji bi upuhivao zrak u ventilator od stock hladnjaka koji bi onda dalje taj zrak upuhivao u heatsink... jedno iznad drugoga, sa bočne strane

A za veće coolere nije problem samo visina, nego i širina jer velika većina njih blokira prva dva RAM slota koji su pokraj CPU-a, a ja imam postavljene RAMove po tri kanala, na svakom jedan DIMM, tako da mi definitivno za ovaj raspored treba jedan od dva utora koji su pokraj procesora.

A 120mm ventilatore (osim ovog koji već je iza i ispuhuje zrak van) nemam kamo staviti, jedino da počnem nešto rezati...
Staro 17.06.2009., 23:56   #12
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

za rame ti nije sigurno problem kad su ti takvi ladnjaci uglavnom uski. a i rami na tvojoj ploči su na mjestu ko i na svakoj drugoj. nisu preblizu procu.
evo neka slika "nekog" hladnjaka http://i604.photobucket.com/albums/t...g?t=1245275729
u tvom kučištu

malo je jedino ova štanga gore problem. otpili je
Staro 18.06.2009., 00:10   #13
FioPro
Registered User
Moj komp

Sutra probam ovo sa air ductom pa vidim kako su temperature... Ako i dalje idu previše onda ću razmisliti o kupoviti nekog tower hladnjaka. I dalje bih se htio držati granice od 400kn za sve skupa.

Ne treba mi za clockanje, želim da na stock postavkama (sa eventualno malo nižom voltažom) bude ispod 80°C u bilo kakvim testovima...

Sudeći po pimpinjonovoj slici, http://i604.photobucket.com/albums/t...g?t=1245275729 Thermalright 120 i slični stanu... Barem mi se sada tako čini. Možda bi bilo bolje da je sa kosa slika da se bolje vidi kako daleko ide hladnjak, proguglat ću još malo slike... Nadam se da mi neće blokirati RAM-e, jer na ovim testovima su takvi hladnjaci većinom blokirali jedan ili dva utora: http://www.legitreviews.com/article/880/1/

Koliko bi me onda na kraju koštalo da uzmem 120 ultra sa svime što treba... iznad 500kn? I kako bi to radilo budući da nemam naprijed intake 120mm...

Mugen 2 je osjetno jeftiniji... I po nekim slikama (http://home.comcast.net/~tommyspanos/computer/h.jpg) izgleda da ne blokira RAM-e... Ima li on onda prihatljive performanse za stock postavke proca, da drži ispod 80°C... Ako mogu vjerovati tim nekim testovima koje sam gledao, izgleda da može...

Označio sam na ovoj slici gdje ide prednji 120mm fan... gotovo pa nemoguće postaviti... Tu baš ide PATA kabl i 6-pin za grafu. A drugi PCI slot je jednostavno prenisko jer dolje imam neke druge stvari postavljene (dva slota su zauzeta na dnu) i nema mjesta...

I da... Ima li ova matična neke napredne postavke... Znam da mi je stara imala u biosu kada si pritisnuo Ctrl+F1 onda su se otvorile još neke napredne postavke... Ima li nešto takvo i kod P6T Dv2?

Zadnje izmijenjeno od: FioPro. 18.06.2009. u 00:23.
Staro 18.06.2009., 00:26   #14
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

na slici je xigmatek HDT-S1283 http://benchmarkreviews.com/images/r...side_angle.jpg

visok je 159mm, širok 120mm, a u onom smjeru je 50mm. TRUE je visok kao što sam reko 160,5mm, širok 132mm (malo više od tog xigmateka, pa bi možda ona štanga smetala, makar je to samo 1,2 cm, i u onom smjeru širok 63mm.
na ovoj slici se vidi da je ta štanga ipak malo ispred kulera, pa nebi trebala smetat. http://i604.photobucket.com/albums/t...g?t=1245277573

ona noctua je malo manjih dimenzija od termalrighta tak da bi ona sigurno pristajala.
Staro 18.06.2009., 00:33   #15
FioPro
Registered User
Moj komp

Mislim da bi Noctua radila dosta dobro... Samo moram osmisliti kako staviti 120mm naprijed...

Sada sam izmjerio visinu RAM-a od površine matične... oko 36-37mm je, a piše da je NH-U12P SE1366 od matične udaljen 40mm, ako je vjerovati ovome: http://www.custompc.co.uk/reviews/24...2p-se1366.html
Citiraj:
although as it has 40mm of clearance between the motherboard and lowest aluminium fin, it should fit most motherboards.
I još sam provjerio na službenoj stranici, za moju matičnu je kompatibilnost ok

I da, vidim da ima dva fana, znači dva konektora... Pretpostavljam da jedan ide na CPU a drugi na CHA_1

Zadnje izmijenjeno od: FioPro. 18.06.2009. u 01:16.
Staro 18.06.2009., 11:19   #16
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Niti jedan cooler ti nebi smjeo smetati memoriji, svi su oni rađeni tako da ispod njih ima mjesta za memoriju, jedino ako planiraš često vadit memoriju van iz matične, to već zna bit problem, ali ako ne planiraš stalno čačkat po njoj, nijedan od ovih skupljih coolera ti neće smetat memoriji.
Sad samo ostaje pitanje visine.
Staro 18.06.2009., 11:28   #17
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
Sad samo ostaje pitanje visine.
ja mislim da je pitanje visine riješeno u onoj usporedbi onim xigmatekom. isto je visko ko i noctua ili true, a ima još 2 cm otprilike do stranice. jedino se baš na onim slikama nevidi koliko će biti udaljen od napajanja koje je dosta "nabijeno" blizu matične ploče u tom kučištu (jer su ti veliki cooleri dosta široki). Makar sam 99,99% siguran da bi i sa TRUE ostalo barem 1 cm do napajanja. jer moja vendetta ne prelazi svojom širinom matičnu ploču, tak da sigurno neće bit nikakvih problema s bilo kojim od tih coolera.
Staro 18.06.2009., 11:56   #18
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor pimpinjon Pregled postova
ja mislim da je pitanje visine riješeno u onoj usporedbi onim xigmatekom. isto je visko ko i noctua ili true, a ima još 2 cm otprilike do stranice. jedino se baš na onim slikama nevidi koliko će biti udaljen od napajanja koje je dosta "nabijeno" blizu matične ploče u tom kučištu (jer su ti veliki cooleri dosta široki). Makar sam 99,99% siguran da bi i sa TRUE ostalo barem 1 cm do napajanja. jer moja vendetta ne prelazi svojom širinom matičnu ploču, tak da sigurno neće bit nikakvih problema s bilo kojim od tih coolera.
Stane ti svaki od tih coolera ispod napajanja, tj neće zapinjati
Staro 18.06.2009., 12:00   #19
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Samo sto ce proklinjati im garavu majku ako bude mijenjao napajanje, kao ja nekidan jer nisam mogao izvuci ga van od Nirvane, pa sam morao isarafljivati cijelu plocu iz kucista da bi iskrenuo napajanje van i uguzio drugo...
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2009., 12:05   #20
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

a čuj, nemijenja se napajanje svaki dan . naravno da će morat micat ploču, kad je napajanje gore, a ne dolje, i još je ova štanga tamo da dodatno zakomplicira stvar.
Staro 18.06.2009., 12:07   #21
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Samo sto ce proklinjati im garavu majku ako bude mijenjao napajanje, kao ja nekidan jer nisam mogao izvuci ga van od Nirvane, pa sam morao isarafljivati cijelu plocu iz kucista da bi iskrenuo napajanje van i uguzio drugo...
Pa ne mjenja svaki dana napajanje

Usotalom možda je lakše odvidat onu gornju stranicu ako može
Staro 18.06.2009., 12:09   #22
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Pa ne mjenja svaki dana napajanje

Usotalom možda je lakše odvidat onu gornju stranicu ako može
Ja je mogu "odvidat" jedino brusilicom
Staro 18.06.2009., 12:10   #23
hammer_of_thor
Moj komp

hammer_of_thor's Avatar

Citiraj:

Svako napajanje koje je na vrhu kučišta a procesor ima aftermarket cooler će vrlo vjerovatno, morati micati cooler da bi izvadio napajanje, thats the way it goes... vjerovatno bi i Freezera morao micati,

Makar je tu dječicu sa pushpinovima lako vaditi, pravi cooleri se stežu vijcima... za backplate

Citiraj:
Staro 18.06.2009., 12:13   #24
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

Citiraj:
mislim da je i na njegovoj sonati to jedino rješenje
zapravo, zakovana je zakovicama, moglo bi se to skinut nekak, i onda šarafima pričvrstit.
Staro 18.06.2009., 12:17   #25
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Dobro sad ste ipak otisli predaleko, liku predlazete da izbije pop-nitne i urezuje navoje na Sonaticu, smanjite kompresiju
Staro 18.06.2009., 12:20   #26
pimpinjon
Premium
Moj komp

pimpinjon's Avatar

ti si počeo s brusilicom

a ta noktua je dosta skupa što smo mu preporučili. jer nebi mogo jedan Mugen II obavit sličan poso? u adm u je 330kn
http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=6784
Staro 18.06.2009., 12:42   #27
FioPro
Registered User
Moj komp

A neznam ja pitam vas...

Ako je mugen dosta za stock postavke, da drži uvijek ispod 80°C, onda bi njega uzeo... Ako ne, onda bi išao na noctua-u

A i ova Noctua je malo uža, tako da...
Staro 18.06.2009., 16:24   #28
trouble
našikan pravim haos
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor hammer_of_thor Pregled postova
Čovjeku trubite o Sonic Toweru a ne kužim uopče kak bi ga stavio na LGA1366, to je zastario cooler koji je ok za DulaCore Conroe i slične

Nego, FioPro što se tiće problematike, 100 stupnjeva je (ako se dobro sječam) na defaultnoj voltaži i7-ice pod Primeom poprilično standardna temperatura.

Sa i7 procesorom moraš kupovati i aftermarket cooler

Što se tiče montaže procesora i onog otpora - da dosta velik daje otpor poluga kojom se steže okvir oko procesora

>>Ovdje<< imaš temu o hladnjacima za intel procesore.

Nadalje, ako hočeš Scythe, bolje idi na Mugen II, cijena je 350, makar ni Kabuto nije loš izbor, mada moram priznati da su to po meni medijski prenapuhani cooleri koji u stvarnom životu cijenom jesu prihvatljivi ali performansama zaostaju.

ThermalRight Ultra 120 extreme je već godinama neprikosnovani kralj zračnog hlađenja, i radije bi dao 100 kn više (ako računaš vent i 1366 mounting kit) za klasu više

Glupost,zaostaju samo za vodenim hlađenjem,po svim,al doslovno svim testovima staju uz bok TRUEu,Noctui a jeftiniji su od njih.

Trenutno među vrhom ponude zračnih hlađenja....
trouble je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2009., 22:23   #29
FioPro
Registered User
Moj komp

Eto, postavio sam jedan 90mm (Chieftec AF-0925S, 90x90x25) u onaj air duct koji je intake i vodi zrak direktno do procesora...

Rezultati su, moram priznati, zadovoljavajući:

Sada sam gotovo 100% siguran da niti jedan program (čak ni encodiranje) neće potjerati procesor iznad 80°C. Sobna temperatura je 25°C i kućište je bilo zatvoreno... Kada bih maknuo lijevu stranicu vjerojatno bi bilo još niže, ali i ovo je više nego dovoljno...

BTW, na idel temp se vraća ta kojih pola minute...

Zadnje izmijenjeno od: FioPro. 19.06.2009. u 00:49.
Staro 22.06.2009., 13:12   #30
RimtuTiTuki
Premium
Moj komp

RimtuTiTuki's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ma ne brini se, i meni je prime nacerao jezgre na 92C a u sobi je bilo 27C

A renderiranje ne prelazi 82C... tako da radi, a ni sa prime-om se nije rusio...
RimtuTiTuki je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno