Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.06.2009., 10:16   #1
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Unhappy Upali, ali ne radi

Pozdrav,
ovako, išao sam otvoriti malo komp da bi ga očistio od prašine i sl. Usisao sam što se moglo u grubo, neke detalje i hladnjak od procesora. Prilikom skidanja hladnjaka, odnosno onog rashladnog tijela, pasta za hlađenje je tolko čvrsto bila povezana sa procesorom da je ga izvadila...
Nogice nisu oštećene te je procesor vraćen natrag na svoje mjesto.

PROBLEM: kad pokrenem komp, pokrenu se samo ventilatori, ima zvuk baš kao da radi al na monitoru stoji samo "no signal"
Jel moguće da sam strgao procesor, il što još može biti uzrok tome?

Molim vas hitno za odgovor jer nisam na svom kompu, nemam drugog.
shifty2008 je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 10:19   #2
BeroVK
Banned
Moj komp

Smrdi na MBO, probaj sve slozit na stolu sa jednim keksom rama, i osnovnim stvarima pa vidi dal ce upalit ili probaj provjerit jesi li sve dobro pristekao, napajanje u grafu, naajanje za mbo itd..
BeroVK je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2009., 10:24   #3
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
No signal na monitoru znaci da ti nesto nije u redu s VGA karticom, ili nije dobro sjela u slot ili ti izlaz na njoj ne radi dobro.
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 10:25   #4
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

Kako mogu bit 100% siguran da je matična?
kad probam ovak kak si rekao pa opet ne radi ili...?

Edit: grafičku nisam dirao...

Možda još jedna napomena. Kad komp radi normalno, oko restart gumba svijetli inaće crveno svijetlo-nebitno koje, uglavnom svijetli.
al sad ništa.
Staro 06.06.2009., 10:32   #5
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Nebitno jesi li ju dirao ili ne, iscupaj ju iz slota i zakucaj ponovno. Napravi CCMOS BIOS-a u krajnjem slucaju.
Staro 06.06.2009., 10:36   #6
BeroVK
Banned
Moj komp

E vidis moj zajeb da je maticna jer da je maticna riknula nebi pisalo no signal na monitoru jedino kao sto je reko dizel da probas u drugi video izlaz ustekat, ili probaj izvadit pa vratit grafu i provjeri jesi li ustekao dodatno napajanje u grafu ako ga ima

Zadnje izmijenjeno od: BeroVK. 06.06.2009. u 11:00.
BeroVK je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 11:14   #7
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Clear CMOS odmah, meni se tu cini kao da se bios zblesio, takav problem sam imao kod frenda na kompu. Jos smo slali maticnu na servis jer smo mislili da je prdnula u rosu kad ono banalnost, trebalo je bios ispraznit samo!
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 11:19   #8
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor BeroVK Pregled postova
E vidis moj zajeb da je maticna jer da je maticna riknula nebi pisalo no signal na monitoru jedino kao sto je reko dizel da probas u drugi video izlaz ustekat, ili probaj izvadit pa vratit grafu i provjeri jesi li ustekao dodatno napajanje u grafu ako ga ima
Ako ne spojis napajanje u VGA karticu, sve se popali i na monitoru pise da ustekas 4/6 pinski u nju ili ce biti po glavi stanovnika

Probaj, ja sam probao jednom davno sa R9800XT, cisto da vidim sto ce se dogoditi
Staro 06.06.2009., 11:29   #9
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

još nešto, ovo čudo nema grafičke nego je integrirana u grafičku...!

taj clear cmos, kako se to radi, premda neam nikakve slike na kompu, kak se to radi??
Staro 06.06.2009., 11:35   #10
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor shifty2008 Pregled postova
još nešto, ovo čudo nema grafičke nego je integrirana u grafičku...!

taj clear cmos, kako se to radi, premda neam nikakve slike na kompu, kak se to radi??
Aj sad prevedi na HR da te razumijemo o cemu pricas i RTFM za pocetak.

1) Ako ti ploca ima integriranu VGA, onda je lako moguce da je ona prdnula u fenjer.

2) Objasni nama laicima koju uopce maticnu imas da bi dalje uz rakijicu mogli razglabati o tvojim problemima jer ovako ispada kao da trazimo iglu u plastu sijena.

3) Vecina ploca ima mali jumper i 3 pina kraj kojeg pise CCMOS ili nesto slicno tome i trebas napraviti sljedece:

A) iscupati kabel iz napajanja
B) premjestiti jumper sa polozaja 1-2 na polozaj 2-3 na par sec
C) vratiti jumper na polozaj 1-2
D) ustekati kabel u napajanje i upaliti zvecarku
E) ako je sve u redu uci u BIOS setup pritiskom na tipku DEL kod paljenja racunala i ucitati "Load optimized defaults" pod opcijama BIOS-a.

Ako to ne upali i jos uvijek pise No Signal vrijeme ti je da nadjes drugu graficku - ne integriranu jer ovu fizicki ne mozes iscupati, vec posebnu PCI-E ili AGP (posudis) i vidis hoce li plan B dati rezultata.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2009., 11:42   #11
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Ma mozda je to kolegi laiku previse zamrsena radnja, iscupaj bateriju i pricekaj par minuta da se kondenzatori isprazne...;-)
Staro 06.06.2009., 11:47   #12
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor Doink The Clown Pregled postova
Ma mozda je to kolegi laiku previse zamrsena radnja, iscupaj bateriju i pricekaj par minuta da se kondenzatori isprazne...;-)
Ako ima neku stariju plocu tipa K6 i slicne drlje iz doba 486, iscupat ce kitu jer je baterija zalemljena na ploci i nije litijeva vec ona cilindricna sto voli curiti na sve strane
Staro 06.06.2009., 12:02   #13
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

e ovako, matična je gigabyte ga-ma69vm-s2 baterija je plosnata, dala bi se izvadit. za ovo resetiranje, našli smo kao neki pin "reset SW" i "power LED". Taj jumper, jel to kao neki konektor na kablu ili?? Sorry ako možda i ne objasnim najbolje, al nije baš moj žargon.
Staro 06.06.2009., 12:02   #14
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Pa ako je arhivska mbo neka cupa bat i tom slucaju onda ce bar biti 100% sigurno da je ploca crkla ;-)
Staro 06.06.2009., 12:08   #15
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

izvadio bat, pričekat ću 5 min pa vratit, onda bi mi trebalo prikazat bar bios kad opet upalim?? u suprotnom znam da je matična otišla?
Staro 06.06.2009., 12:18   #16
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Evo ti tocno slika ploce koju imas. Crveno su ti dva pina koja trebas spojiti da bi "ocistio" CMOS, spojis na par sec jumperom i onda maknes jumper i upalis komp. Ako ne pomogne, cupaj bateriju ploce (plavo oznaceno) ispitivacem i stavi ju natrag za par sec.

Staro 06.06.2009., 12:37   #17
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

Stvarno hvala za brzu reakciju za svaku pohvalu je!!

Išao sam na foru da izvadim bateriju, nakon ca 3-4min sam ju vratio natrag i probao upalit ponovo, opet ista stvar.

Jel se može već dijagnosticirat dal treba matičnu mijenjat il...?
Staro 06.06.2009., 12:42   #18
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ne, sad ides na plan B. Posudi od nekog frenda PCI-E graficku i ubodi ju u onaj plavi slot na maticnoj i preko nje spoji monitor da vidis hoce li stvar proraditi.
Staro 06.06.2009., 12:43   #19
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

izvadi sve na stol, spoji samo osnovno (procesor, maticna, rami i napajanje), i naravno monitor. bez uvrede, ali posto ne znas gdje i kako resetirati bios, preporucio bi ti da ili si das truda pa detaljno procitas manual maticne (pise 99% sto treba znati oko spajanja), ili pozoves nekog na kavu i poslic. jer pitanje kako je front panel uopce spojen, moze biti i do toga.

a kako provjeriti da li je do ploce, ispravni isti socket maticna+procesor, pa probavati jedno na drugome .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 12:43   #20
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

trajat će malo dok nabavim jednu, svi imaju starije...
Ali pod uvjetom da proradi nemam druge nego kupit grafičku...?
Staro 06.06.2009., 12:45   #21
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Upravo tako. Ako se ispostavi da je ploca rikavela, javi se na PM i posalji je meni jer mi treba dijelova od takvih ploca za otpad.

EDIT: macak, jesi ti siguran da ti monitor nije otplovio u Valhallu?

@Burko;

On ima No Signal na monitoru sto vjerovatno znaci neispravnost necega, jer mozes spojiti monitor i na sasma ugasenu plocu bez front panel konektora da bi dobio signal za monitor.

Zadnje izmijenjeno od: Dizel. 06.06.2009. u 12:57.
Staro 06.06.2009., 12:57   #22
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

ma, kod paljenja graficka baci nesto struje na izlaz, pa da samo signal monitoru. sto nikako ne mora znaciti da je do graficke. uostalom, sto moze izgubiti da rastavi i sastavi komp? meni je cesto upravo ovaj nacin eliminirao "greske" koje ne mozes definirati. ne znam, ali integrirana da je riknula od usisavanja........ kako? mislim, jedino ako je chipset dobio po piksli, ali onda ne vjerujem da je samo do graficke.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 13:00   #23
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ne bi vjerovao koliko statickog elektriciteta zna isprazniti usisavac preko one plasticne cijevi kojom se usisava...malo je peckao plocu da bolje posauga i ode sve dovraga
Staro 06.06.2009., 13:07   #24
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Jesi ti siguran majstore da nisi slucajno zakacio sa usisivacem neki dio maticne pa mozda i usisao kakav kondenzator usput? Po meni je maticna za slanje kolegi Dizelu, samo neka ti on plati troskove slanja ;-)
Staro 06.06.2009., 13:24   #25
honored
Banned
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
ma, kod paljenja graficka baci nesto struje na izlaz, pa da samo signal monitoru. sto nikako ne mora znaciti da je do graficke.
pa to i nije skroz tocno da grafa daje struju samo da nebi pisalo "no signal" probaj zastekati samo dvi to vga adapter na kabel od monitora i na monitoru se vise nece pojavljivati "no signal", prvo bi trebalo isprobati s grafom!
honored je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2009., 18:21   #26
shifty2008
Premium

shifty2008's Avatar

Evo me još jednom,
Nisu otkinute nikakve komponente matične... ^^

E ovak, ja sam pisao kao da je to moj komp, da ne filozofiram previše,. to je komp iz firme i napisao sm šta je kolega radio iz prvog lica...

Jel netko od vas možda negdje u okolici dubrave il možete preporučit nekog tko bi to mogao probat popravit il bar ustanovit što je točno?
Staro 06.06.2009., 18:55   #27
SnakePriest
Banned
Moj komp

uh,bateriju treba drzati vise od 5 minuta vani....daj ti nju donesi meni,ja cu vidjet sta je sa njome....servisirao sam desetak kompova

ja sam ti malo dalje( Rudeš ) pa ako ti je nije muka mozes doci k meni
SnakePriest je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno